Main content

Inhoud

Vlees promoten: niet meer van deze tijd!

Nieuws: 6 februari 2018
Slacht

Deze week wordt in Vlaanderen het vlees van konijnen gepromoot. Dit gebeurt grotendeels met Europese subsidies, belastinggeld van iedereen dus. Dit in tijden waarin vlees steeds minder populair is, en al zeker konijn: steeds minder mensen lusten het.

Gebruik het belastinggeld liever voor een transitiefonds, in plaats van het promoten van vlees

Vlaanderen: achterblijvertje op vlak van plantaardige innovatie

De budgetten voor promotie van landbouwproducten komen onder meer van de Europese Unie. In Vlaanderen zet VLAM, het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing, nog steeds sterk in op promotie van vlees en dierlijke producten. Ook de Vlaamse overheid draagt een steentje bij: zij financieren de werking van VLAM. Daarnaast voorziet de Vlaamse overheid nog in specifieke, diergebonden subsidies ter ondersteuning van de Vlaamse veehouderij.

Wij zouden liever zien dat de overheid en VLAM werk maken van campagnes voor gezonde plantaardige eetgewoonten die in het belang zijn van dieren, mensen en leefmilieu. Het belastinggeld dat nu gebruikt wordt om de steeds minder populaire vleesindustrie in stand te houden, zou beter besteed zijn in een transitiefonds: een fonds dat bedoeld is om de overstap van dierlijke productie naar andere bedrijfsactiviteiten die wel een economische en maatschappelijke meerwaarde hebben, mogelijk te maken.

In vergelijking met andere landen blijkt Vlaanderen op dit gebied een achterblijvertje te zijn. Nederland, de Verenigde Staten, Israël en China bouwen volwaardige, toekomstgerichte industriële takken rond plantaardige alternatieven en kweekvlees. In het belang van een leefbare toekomst voor iedereen, moet de Vlaamse regering de massale steun voor dierlijke productie afbouwen en in plaats daarvan investeren in de uitbouw van toekomstgerichte sectoren.

De schandalen in de slachthuizen liggen mee aan de basis voor de afkeer van vlees.

Populariteit van vlees zit in de kelder

De Vlaming eet steeds minder vlees, zo blijkt uit recente cijfers. De laatste jaren wordt vlees steeds meer aan de kant geschoven, en dat heeft verschillende redenen. De schandalen in de slachthuizen, die aan het licht kwamen via onderzoek van Animal Rights, liggen mee aan de basis daarvoor. 1

Toch blijft Vlaanderen investeren in massaproductie van vlees. Er gaat geen week voorbij of ergens in Vlaanderen worden vergunningsaanvragen ingediend voor uitbreidingen van bestaande stallen of voor nieuwe stallen. Via de promotiediensten 'VLAM' en 'the Belgian Meat Office' moet het massaal geproduceerde vlees aan de man worden gebracht in binnen– en buitenland.

Video: fokken en slachten van konijnen (Bron: Animal Equality)

China wil vleesconsumptie halveren

De afkeer van de Belgische bevolking voor de gruwel in de slachthuizen was groot. Maar de overheid blijft de productie en promotie van vlees ondersteunen. Als de Belgen het niet opeten, dan maar voor de export! Zo werden handelsakkoorden gesloten voor handel in varkensvlees met China. Dit terwijl de Chinese overheid aangegeven heeft de Chinese vleesconsumptie te willen halveren tegen 2030 omwille van de explosie van welvaartsziekten die vleesconsumptie in China heeft veroorzaakt.2

In Izegem filmde Animal Rights runderen die bij bewustzijn gekeeld worden. Het ging om runderen van het Belgische 'Witblauw-ras', een omstreden ras dat in een aantal Europese landen zelfs niet meer mag gefokt worden omwille van de ernstige dierenwelzijnsproblematiek: 99% van de dikbilrunderen is niet in staat om op natuurlijke wijze te bevallen, doordat de dieren zodanig doorgefokt zijn.

Mensen willen geen konijn meer eten: ze zijn te schattig

Promotiemachine VLAM: indoctrinatie van het volk

Desalniettemin lanceerde VLAM een week na de schokkende beelden van dierenleed in runderslachthuis Verbist een campagne om het eten van rundvlees te promoten bij de jeugd. Vanuit de Belgische overheid wordt volop ingezet op de export van Belgisch Witblauw naar... je raadt het nooit: China.12

Deze week zet VLAM konijnenvlees in de kijker. 3 In België is de consumptie van konijnenvlees zeer sterk afgenomen, mensen willen geen konijnen meer eten, konijntjes worden steeds meer beschouwd als huisdieren, schattige lieve dieren waarmee we een emotionele band hebben. Die wil je toch niet opeten? Maar niet voor VLAM: zij willen het groeiende ethische bewustzijn bij de bevolking de kop indrukken door iedereen aan te sporen meer konijnenvlees te eten.

Wanneer gaat men inzien dat de toekomst plantaardig is? Het eten van dierlijke producten heeft geen plaats in een ethische en vooruitstrevende samenleving. Teken daarom onze petitie, koop geen vlees en zuivel, en wees een ambassadeur voor plantaardige voeding!

Stop de promotie van vlees en zuivel Teken de petitie Slacht

Teken nu de petitie

Ja, je mag mij bellen op het volgende nummer