Inhoud
“Maar planten hebben ook gevoel …”
Planten zijn anders dan dieren. Ze hebben geen hersenen, geen zenuwen en geen centraal zenuwstelsel. Ze kunnen geen pijn voelen of bewust op een externe prikkel reageren. Planten kunnen reageren op trillingen, zonlicht of chemische stimuli, maar dit zijn autonome reacties, geen bewuste.
Van gewervelde dieren zoals de mens weten we dat ze pijn kunnen ervaren en proberen te vermijden en ‘plezier’ kunnen hebben en nastreven.
Veganisme is geen dieetkeuze, maar gaat om dierenrechten en dierenbevrijding. Maak je je echter daadwerkelijk zorgen om het welzijn van planten dan is veganisme ook de beste keuze. Veganisten consumeren vele malen minder planten dan carnisten verbruiken via de omweg van vlees. De miljarden dieren die ‘we' tot leven brengen om te gebruiken als voedsel en/of voedsel producerende ‘machines’ eten veel meer plantaardig voedsel dan ze uiteindelijk in vlees, melk en eieren ‘produceren’. Een keuze voor een plantaardig dieet ‘redt’ uiteindelijk dus planten.
Dat het fokken en slachten van dieren leed veroorzaakt is onloochenbaar. Dat het gebruik van planten leed veroorzaakt is nog nooit wetenschappelijk vastgesteld. Het ‘planten hebben ook gevoel’ argument is dan ook een kinderachtige poging om de ethische basis van het veganisme te ondermijnen met pseudo-wetenschap en slechte logica.