Main content

Inhoud

3x plantaardig diner

Nieuws: 2 december 2016
Plant Power

Binnenkort komt Plant Power met een eigen receptenboekje vol heerlijke gerechten van onder andere Chez Mariette, De Groene Meisjes, Lisa Steltenpool, Lisette Kreischer, Silke Desaever en Wendy Walrabenstein. Een ideale manier om te laten zien dat je heerlijk plantaardig kunt eten. In de tussentijd laten we jullie hier graag kennismaken met ontbijt-, lunch-, diner-, en toetjesideeën. Vandaag: drie diners.

Midden-Oosterse curry

Voor 2 personen

Ingrediënten

  • 350 g couscous
  • 500 ml groentebouillon
  • 1 ui, versnipperd
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • 1 stukje gember, geraspt
  • 1 paprika, in blokjes gesneden
  • 3 zoete aardappelen (ongeveer 750 g)
  • ½ – 1 el currypoeder, naar smaak
  • 4 tomaten, in blokjes gesneden
  • 150 ml havermelk
  • 1 blik kikkererwten
  • 1 el maïzena, arrowroot of meel, optioneel
  • 6 el amandelschaafsel
  • 8 el rozijnen
  • ½ tl kaneel
  • 6 el geraspte kokos

Bereid de couscous. Verhit 1 eetlepel plantaardige olie in een pan en bak de ui 5 minuten. Voeg de knoflook, gember en paprika toe en bak nog eens 1 minuut. Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes. Doe de zoete aardappelblokjes samen met het currypoeder in de pan bij de ui-knoflook-paprikamix en bak nog 2 minuutjes door. Schenk de havermelk in de pan en voeg de tomatenblokjes en kikkererwten toe. Breng dit geheel aan de kook. Doe de deksel op de pan zodra je hoort dat de havermelk kookt en er stoom ontstaat. Verlaag het vuur en laat dit 20 minuten pruttelen. Voeg eventueel nog een eetlepel maïzena of meel toe als je merkt dat het te vloeibaar is onderin de pan. Zet de warmtebron uit. Verhit 1 eetlepel (kokos)olie in een klein pannetje en bak de rozijnen en het amandelschaafsel gedurende 3-4 minuten. Voeg de kaneel en kokos toe en bak nog 1 minuutje mee. Serveer de gewelde couscous met de zoete aardappelcurry en de geroosterde kokos-rozijnenmix. Serveer het geheel met verse peterselie en harissa (‘Midden-Oosterse sambal’).

De Groene Meisjes - www.degroenemeisjes.nl

Tempeh-teriyakiwrap met ananas

Ingrediënten

  • 2 (volkoren)wraps
  • ½ puntpaprika
  • 2 handjes spinazie
  • 100 g ananas
  • 100 g tempeh
  • 2 el sojasaus
  • 1 el teriyakisaus

Verwarm de wraps 15 seconden in de magnetron of verwarm ze kort in een hete koekenpan. Leg ze daarna op een bord. Was de puntpaprika, verwijder de zaden en snijd in reepjes. Bak de paprika en de spinazie. Snijd de ananas in plakjes, voeg die bij de paprika en spinazie en bak 5 minuten mee op middelhoog vuur. Snijd ondertussen de tempeh in dunne plakjes en leg deze verspreid op de snijplank. Wrijf de tempeh goed in met sojasaus. Schep de gebakken groenten op de wraps en zet de koekenpan weer op het vuur. Leg de plakjes tempeh in de pan en bak beide kanten krokant. Voeg op het laatst de teriyakisaus toe en bak nog 1 tot 2 minuten. Verdeel de tempeh over de wraps en zet de koekenpan meteen onder water om te weken (aangekoekte teriyakisaus is lastig te verwijderen). Beleg beide wraps eventueel nog met avocado en kiemgroenten en vouw dan dicht. Serveer warm!

Kickstart – Lisa Steltenpool

Pasta met paddenstoelensaus

Voor 4 personen

Tip: voor het maken van de saus heb je een goede blender nodig!

Let op! De saus van dit gerecht wordt het lekkerst als je de cashewnoten de hele dag laat weken in water. Zet de cashewnoten dus 's ochtends in een schaaltje onder water.

Ingrediënten pasta

  • 400 g volkoren pasta
  • 1 el olie
  • 1 doosje kastanjechampignons (andere paddenstoelen kan ook)
  • 2 doosjes shiitake
  • 2 lente-uitjes in ringen gesneden

Ingrediënten saus

  • 100 g ongezouten en ongebrande cashewnoten
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 1 tl uipoeder
  • ½ tl witte, gemalen peper
  • 1-2 tl zout
  • 200 ml kokend water

Week de cashewnoten minimaal een uur, maar liever nog de hele dag. Snijd de paddenstoelen in schijfjes. Verhit een beetje olie in een grote koekenpan en bak de paddenstoelen op laag vuur tot ze gaar zijn. Kook de pasta zoals aangegeven op de verpakking. Terwijl de pasta kookt maak je de saus. Giet de cashewnoten af en meng deze in een blender met alle ingrediënten. De saus moet qua dikte een mooie, romige pastasaus worden. Giet de pasta af en meng deze in de pan met de paddenstoelen, de romige saus en de lente-uitjes. Serveer direct en combineer eventueel met wat gemengde sla.

Wendy Walrabenstein, diëtist - www.walrabenstein.nl