Main content

Inhoud

5.500 ratten, konijnen en vissen ter dood veroordeeld voor zonnecreme

Nieuws: 3 september 2020
Dier­proeven

Vermoedelijk denk je dat dierproeven voor cosmeticaproducten bij ons verbannen zijn naar de geschiedenisboeken. In principe geldt sinds 2013 een EU-verbod op de verkoop van alle cosmetische producten en hun ingrediënten die op dieren getest zijn. En toch zegt een nieuwe EU-regel dat twee ingrediënten voor cosmetica MOETEN worden getest op dieren, ondanks het feit dat dezelfde chemicaliën reeds worden gebruikt in honderden 'cruelty-free' producten. 1

“Dieren hebben niets aan een strikte wetgeving die uitzonderingen de regel maakt. Maak komaf met uitzonderingen op de wet door alle dierproeven te verbieden“, vindt toxicologe en campagnecoördinator Jen Hochmuth van Animal Rights.

Dierproeven zijn volstrekt onnodig en daarom steunen we de oproep voor een wereldwijd verbod op alle dierproeven rond cosmetica.

Jen Hochmuth, Animal Rights

Nieuwe dierproeven voor cosmetica

Dierproeven voor cosmetica en de ingrediënten, net zoals de verkoop van op dieren geteste cosmetica zijn in de hele EU sinds 2013 verboden. 1 Maar het Europees Agentschap voor chemische stoffen (ECHA), een tak van de EU, beweert nu dat er volgens de REACH-verordening nog steeds twee stoffen moeten worden getest, ook al zijn die uitsluitend voor cosmetisch gebruik. Dit om eventuele risico's voor de werknemers in de productielijn, de impact op het milieu en de mogelijke allergische reacties bij de gebruiker ervan te beoordelen. Als direct gevolg van deze beslissingen zullen meer dan 5.500 ratten, konijnen en vissen in wrede overbodige dierproeven gedood worden.

Het gaat in dit geval om de volgende twee chemische stoffen: de ultravioletfilters homosalaat en 2-ethylhexyl-salicylaat, ook wel octisalaat genoemd. Beide zijn al goedgekeurd door de EU-veiligheidswaakhonden voor gebruik in cosmetica en worden op grote schaal gebruikt in honderden populaire cosmetische producten zoals zonnecremes, gezichtsbevochtigers en lippenbalsem.

Lees ook: Is alle cosmetica 100% proefdiervrij?

De REACH-verordening vereist resultaten uit dierproeven om de veiligheid van chemische stoffen voor de gezondheid van mens en milieu te waarborgen. Op tien jaar tijd werden door REACH miljoenen dieren gebruikt in akelige en dodelijke giftigheidsexperimenten. Daarmee is REACH het grootste dierproefprogramma ter wereld.

Onder het testregime zullen honderden zwangere konijnen of ratten worden gevoed met de chemicaliën voordat ze worden gedood en, in sommige gevallen, hun ongeboren nakomelingen worden ontleed. Animal Rights veroordeelt het besluit van REACH en ECHA en waarschuwt dat als gevolg veel bedrijven wellicht gedwongen zullen worden een aantal van hun cosmetische producten te herformuleren. Herformuleren betekent nieuwe dierproeven! Deze dierproeven worden trouwens niet uitgevoerd om de consument zelf te beschermen maar de werknemers die in contact komen met hoge concentraties van chemische stofffen in de fabrieken en het milieu.

Hochmuth: "Dierproeven zijn volstrekt onnodig en daarom steunen we de oproep voor een wereldwijd verbod op alle dierproeven rond cosmetica.”

Er is geen enkel excuus voor het pijnigen en doden van dieren omwille van make-up, zeep en andere toiletartikelen.

Jen Hochmuth, Animal Rights

Welke dieren worden gebruikt in dierproeven voor de cosmetica?

Elk jaar worden er wereldwijd een half miljoen dieren gebruikt om cosmetica te testen - dat zijn er alleen vandaag al meer dan 1.369.1 Hieronder zet Animal Rights op een rijtje welke proefdieren in dierproeven voor cosmetica worden gebruikt.

Zwangere konijnen krijgen ongeveer 28 dagen lang met geweld een cosmetica-ingrediënt toegediend en worden dan samen met hun ongeboren baby's gedood. In sommige gevallen worden konijnen gedwongen om het ingrediënt te eten of te inhaleren of het wordt elke dag in hun geschoren huid gewreven gedurende 28 of 90 dagen. Nadien worden alle dieren gedood.

Cavia's krijgen meestal het cosmetisch ingrediënt op hun geschoren huid gewreven om te zien of ze een allergische reactie vertonen. Ook zij worden nadien gedood.

Ratten worden gedwongen om een cosmetica-ingrediënt te eten of te inhaleren of elke dag gedurende 28 of 90 dagen in hun geschoren huid te laten wrijven, en worden dan gedood. In sommige tests worden zwangere ratten gedwongen om het ingrediënt gedurende ongeveer 21 dagen te eten of in te ademen en worden dan samen met hun ongeboren baby's gedood.

Muizen krijgen een cosmetica-ingrediënt op hun oren geschilderd en worden geobserveerd om te zien of ze een allergische reactie vertonen. Zes dagen later worden ze gedood.

Vissen (vooral zebravissen) worden ook gebruikt bij milieutoxiciteitsonderzoek om de effecten van blootstelling aan chemicaliën of vervuiling in het milieu te meten. Dat wordt gedaan in zogenoemde giftighiedsexperimenten. Op dezelfde manier worden vissen ook gebruikt als schildwachten van milieuvervuiling.

In sommige - gelukkig zeldzame - gevallen worden honden gedwongen om een ingrediënt dat in cosmetica wordt gebruikt op te eten of te inhaleren, of om het elke dag gedurende 28 of 90 dagen in hun geschoren huid te laten wrijven, en worden ze net zoals alle andere proefdieren op het einde van de rit afgemaakt.

Sommige cruelty-free bedrijven voeren humane testen uit op mensen. Mensen laten een kleine hoeveelheid product op hun huid plaatsen om er zeker van te zijn dat het veilig en effectief is, meestal in de laatste fase van het testen van een nieuwe formulering. Daarbovenop hebben bedrijven nieuwe, humane testmethoden ontwikkeld op basis van menselijke cellen en weefsels om te garanderen dat hun producten geen mensen of dieren schaden.

Hochmuth: "Er is geen enkel excuus voor het pijnigen en doden van dieren omwille van make-up, zeep en andere toiletartikelen."

Maak komaf met verplichte dierproeven

Hoewel het testen van cosmetica op dieren en het op de markt brengen van dergelijke producten in de EU misschien verboden is, is het in ongeveer 80% van de landen in de wereld nog steeds toegestaan. 1 De leden van het Europees Parlement hebben op 3 mei 2018 een resolutie aangenomen, waarin wordt opgeroepen tot een wereldwijd verbod op dierproeven voor cosmetische producten en op de handel in cosmetische ingrediënten die vóór 2023 op dieren zijn getest. 2

Dierproeven voor andere doeleinden zoals geneesmiddelontwikkeling zijn nog steeds verplicht. Animal Rights roept de Europese autoriteiten op om zich hard te maken voor de vervanging van de verouderde wetgeving zodat dierproeven niet meer verplicht zijn en moderne dierproefvrije technieken toegepast kunnen worden. Volgens Hochmuth bevestigt het EU verbod op dierproeven voor cosmetica dat het stoppen met dierproeven geen bedreiging voor de volksgezondheid is maar juist de verdere ontwikkeling van proefdiervrije innovatie stimuleert: "Omdat er toen nog niet voldoende alternatieven bestonden, was het opeens alle hens aan dek om nieuwe proefdiervrije methoden te ontwikkelen. Die zijn er ontzettend snel gekomen".

Lees ook: De onzin van dierproeven

WAT KAN JIJ DOEN?

Door merken die geen dierproeven uitvoeren te kopen, vermijd je om dierproeven te financieren en steun je ondertussen merken die zich inzetten tegen dierenleed. Animal Rights publiceerde een groene lijst met merken van cosmetica en schoonmaakmiddelen die 100% dierproefvrij zijn.

Teken onze petitie voor een verbod van wettelijke verplichte giftigheidsexperimenten op proefhonden en katten