Inhoud
Actiegroepen in heel Europa roepen op tot einde aan proefapenhandel in Mauritius
Animal Rights sluit zich aan bij andere actiegroepen in heel Europa 1 en neemt deel aan een actieweek tegen de handel in apen uit Mauritius voor dierproeven. Van 6 tot 11 december zullen meer dan een dozijn Europese organisaties hun achterban en het publiek sensibiliseren door evenementen te organiseren. Animal Rights organiseert op zaterdag 11 december een protestmars van +/- 3km door de straten van Brussel van 14u tot 16u.
-
Deelnemende actiegroepen: Action for Primates (UK), One Voice (France), Doctors Against Animal Experiments (Germany), ATRA (Switzerland), LSCV (Switzerland), Svobodazvirat (Czech Republic), ADDA (Spain), Stop Camarles (Spain), Pro Anima (France), IBT (Austria), OSA (Italy), Animal Rights (Belgium) and The ECEAE (European coalition to end animal experiments). ↩
Het eiland Mauritius, niet alleen een toeristische bestemming
Mauritius, beroemd om zijn stranden, tropisch klimaat, erfgoedlocaties en wilde dieren, is een populaire bestemming voor Europese vakantiegangers. De promotie van het land als "paradijseiland" wordt echter bezoedeld door een duistere kant waarvan de meeste vakantiegangers zich totaal niet bewust zijn: de wrede vervolging van de wilde apen in het land.
Europa importeerd elk jaar duizenden apen uit Mauritius
Mauritius is een van 's werelds grootste exporteurs van apen voor de wereldwijde onderzoeks- en testindustrie en de belangrijkste leverancier aan Europa, met een export van duizenden per jaar. In 2020 werden 10.827 langstaartapen uit het land geëxporteerd, een stijging van 40% (3 088 apen) ten opzichte van 2019. Toen gingen 4.356 apen naar Europa, waaronder 2.126 apen naar Spanje, 1.027 naar Frankrijk, 884 naar het Verenigd Koninkrijk, 290 naar Nederland en 29 naar Duitsland.
Dierproeven: ook een luchtvaartactiviteit
De apen worden verpakt in kleine transportkratten en als vracht per vliegtuig vervoerd. Air France is de belangrijkste luchtvaartmaatschappij waarvan bekend is dat zij betrokken is bij het vervoer van apen van Mauritius naar Europa. Andere luchtvaartmaatschappijen die apen vanuit Mauritius naar andere bestemmingen vervoeren zijn Safe Air (Kenia) en Wamos Air (Spanje).
Onlangs heeft Animal Rights nog bericht dat een cargovlucht van Volga-Dnepr Airlines vanuit Vietnam in Brussel Zaventem was geland met 356 apen aan boord aan boord.
Teken onze petitie om een volledig verbod van het transport van proefapen via de luchthaven van Zaventem in te voeren.
Een nachtmerrie voor de apen van het begin tot het einde
Waggerukt van hun families, sociale groepen en uit hun habitat, kunnen langstaartmakaken overzee worden geëxporteerd naar laboratoria of opgesloten worden in een van de acht fokkerijen in Mauritius. Tienduizenden worden in deze fokkerijen in gevangenschap gehouden en brengen hun leven achter tralies door. Jonge apen worden van hun moeders gescheiden om later naar het buitenland te worden geëxporteerd; sommigen ondergaan deze tocht op een leeftijd van amper 16 maanden oud.
Mauritius vangt nog steeds apen in het wild
Ondanks de wijdverbreide bezorgdheid over het vangen van niet-menselijke primaten in het wild voor gebruik door de industrie van dierproeven en -onderzoek, heeft de regering van Mauritius onlangs aan een van de apenboerderijen toestemming verleend om ongeveer 1.000 wilde apen te vangen. Op 27 oktober 2020 organiseerde Animal Rights een demonstratie voor de ambassade van Mauritius in Brussel om er bij de regering van Mauritius op aan te dringen deze aanvraag van een van de grootste apenkwekerijen op Mauritius te weigeren.
Verschillende officiële instanties en organisaties, waaronder de Europese Unie (EU), erkennen het lijden dat gepaard gaat met de handel van in het wild gevangen dieren. Vanaf 2022 mogen in het wild gevangen primaten niet langer worden ingevoerd voor fokdoeleinden of voor gebruik in experimenten in de EU. 1
Animal Rights organiseert protestmars in Brussel
Elk jaar worden duizenden apen uit landen als Vietnam, Cambodja, China en Mauritius over de hele wereld vervoerd om te worden opgesloten in laboratoria en te worden gekweld in experimenten en vervolgens gedood. Animal Rights plant op zaterdag 11 december een protestmars van +/- 3km door de straten van Brussel van 14u tot 16u.
Campagnecoördinator Jen Hochmuth: "Het is hoog tijd om komaf te maken met de dierproefindustrie en de daarmee verbonden bedrijven zoals de primatenfokkerijen en de handel en export in proefapen, die alleen nog bestaan vanwege de economische belangen van de betrokkenen bedrijven."