Inhoud
Animal Rights en Bont voor Dieren lanceren burgerinitiatief bont importverbod
Animal Rights en Bont voor Dieren starten een burgerinitiatief waarmee zij het parlement vragen om een wet die de import, inkoop, verkoop, doorvoer van bont en producten waarin bont is verwerkt, verbiedt. Met het burgerinitiatief willen de organisaties ervoor zorgen dat het onderwerp (hoger) op de agenda van de Tweede Kamer komt en voor een omslag naar een volledig bontvrij Nederland.
TEKEN HET BURGERINITIATIEF HIER!
Lees hier het achtergrond artikel
In Nederland is in 2013 de Wet verbod pelsdierhouderij in werking getreden. Op 1 januari 2024 zouden alle bontfokkerijen hun deuren sluiten. Door de corona crisis, echter, is de nertsenfokkerij waarschijnlijk al in de winter van 2020/2021 voorgoed verleden tijd in Nederland. Dan zal het verboden zijn nog nertsen of andere ‘pelsdieren’ te houden voor hun vacht.
Nederland importeert echter ook jaarlijks nog dierenhuiden en afgewerkte bontproducten. “Als we in ons land om ethische (en volksgezondheid) redenen deze verwerpelijke industrie verbieden dan kunnen we niet tegelijkertijd producten importeren die elders op al even afschuwelijke en schadelijke wijze geproduceerd zijn,” zegt Animal Rights directeur Susan Hartland.
De Europese Unie en de Wereldhandelsorganisatie verbieden vaak handelsmaatregelen, maar een maatregel die handelsbelemmerend is, kan wel gerechtvaardigd worden op basis van bijvoorbeeld volksgezondheid en ‘openbare zedelijkheid’, de eigen waarden en normen dus. De verboden op zeehonden-, honden- en kattenbont begonnen ook als nationale initiatieven. “Er is geen reden in eigen land niet uit te gaan van de eigen morele normen en waarden,” geeft Bont voor Dieren directeur Sandra Schoenmakers aan. “Kijkend naar EU- en WTO-regelgeving en jurisprudentie is een verbod op import van bont ook haalbaar.”
Om het burgerinitiatief aan te kunnen bieden, hebben de dierenrechtenorganisaties 40.000 handtekeningen nodig.