Inhoud
Animal Rights gaat undercover in de Vlaamse vleeskippensector
Ongeschikte kuikens worden in een Tieltse broeierij gedood door het breken van de nek of door verdrinking in een emmer water. De undercovermedewerker van Animal Rights legt opnieuw dierenleed vast met een verborgen camera.
Ons nieuwe onderzoek toont aan dat de lijdensweg van dieren voor de productie van vlees al voor het slachthuis begint. De levenscondities in de stallen staan mijlenver af van hun werkelijke noden en verlangens.
Waardeloze kuikens
Op de beelden van de broeierij is te zien hoe kuikentjes gekeurd en gesorteerd worden nadat ze in de broedkasten uit het ei zijn gekomen. De kuikens zijn bestemd voor verkoop aan vleeskuikenhouderijen waar ze opgefokt worden voor de slacht.
Kuikens die te klein zijn of afwijkingen vertonen zijn waardeloos voor de sector en worden afgemaakt in de broeierij. Hun nek wordt gebroken op de rand van een krat, of ze worden verdronken in een emmer water. Een aantal kuikentjes blijft achter in de kratten met lege eierschalen. Deze dieren belanden in de afvalcontainer waar ze sterven door gebrek aan voedsel en zorg.
Ziekelijk misvormde vleeskippen
Om het verdere leven van kuikens in de vleeskippensector in beeld te brengen heeft Animal Rights beelden gemaakt in twee vleeskuikenhouderijen, gelegen in de provincie West-Vlaanderen en in de provincie Antwerpen. In deze bedrijven worden vleeskuikentjes op amper zes weken tijd vetgemest voor de slacht met proteïnerijke voeding. De dieren brengen hun korte leven door in een stalruimte tussen duizenden soortgenoten.
De kippen kunnen amper op hun poten staan en hebben de grootste moeite om te lopen. Ze lijden stress omdat natuurlijk kippengedrag zoals scharrelen en stofbaden, of het realiseren van een pikorde, onmogelijk is.
Petitie
De undercover-onderzoeken van Animal Rights tonen aan dat er veel en ernstig dierenleed verscholen gaat in de Vlaamse vleesindustrie. Teken onze petitie en roep de Vlaamse overheid te stoppen met het promoten van vlees en zuivelproducten.
Animal Rights wil dat de overheid werk maakt van promotiecampagnes voor gezonde plantaardige eetgewoonten die dieren, mensen en milieu ten goede komen.