Inhoud
Animal Rights naar de rechter voor gerechtigheid voor de 900 gestikte varkens van Meddo
In de nacht van 18 op 19 juni 2019 stikken 900 varkens in een stal aan de Goorweg in het Achterhoekse Meddo omdat de ventilatie uitvalt. De veeboer die zeven kilometer verderop woont, kreeg meerdere keren alarm, maar ging niet kijken. De zaak kwam op 10 januari eindelijk voor de rechtbank.
Lees ook: ANIMAL RIGHTS EIST DAT BOER DIE 900 VARKENS LIET STIKKEN ALSNOG BESTRAFT WORDT
En: LATEN STIKKEN VAN 900 VARKENS IN MEDDO BLIJFT ONBESTRAFT
Er werd uiteindelijk geen strafrechtelijk onderzoek opgestart, noch een bestuurlijke boete opgelegd. Het hoofd van de Divisie Juridische Zaken van de Nederlandse voedsel- en warenautoriteit (NVWA) zei hierover: “In het onderhavige geval was de betrokken ondernemer niet alleen emotioneel, maar ook financieel reeds zwaar getroffen door dit betreurenswaardige incident. Het opleggen van een bestuurlijke boete werd in dit geval dan ook niet evenredig, noch doelmatig geacht.”
Animal Rights was woedend over de gang van zaken en diende bij de NVWA een handhavingsverzoek in om alsnog een vorm van gerechtigheid te krijgen voor die 900 varkens. Dit kan door het opleggen van een boete én een last onder dwangsom om het falende nood- en alarmsysteem in orde te maken. Zoals zo vaak weigerde de NVWA haar werk te doen en bleef alleen de gang naar de rechtbank over.
Op 10 januari 2024 was dan eindelijk de zitting van het College van Beroep voor het bedrijfsleven in het Paleis van Justitie in Den Haag.
Animal Rights gaat er vanuit dat het ook voor de drie rechters duidelijk was dat de NVWA haar werk niet naar behoren heeft gedaan. Zo belde de advocaat van de NVWA een dag voor de zitting met de betreffende veeboer of er nu wel een werkend alarmsysteem was; dus zonder zelf een controle uit te voeren.
Verder kan de NVWA vier en een half jaar na de tragedie nog steeds niet vertellen of de verzekering al dan niet heeft uitgekeerd en dus ook het eigen argument niet onderbouwen dat de “ondernemer niet alleen emotioneel, maar ook financieel reeds zwaar getroffen” was.
Met betrekking tot de ‘emotionele schade’ merkte Animal Rights tijdens de zitting op dat de veeboer de varkens fokt en vetmest voor de slacht en er in Nederland jaarlijks rond de 5 miljoen biggen het slachthuis niet eens halen. Massale sterfte is onderdeel van de bedrijfsvoering, wie daar nog emotioneel van wordt, heeft het verkeerde vak gekozen. Hoe dan ook is 'emotioneel schade' niet onderbouwd.
De NVWA-advocaat kan verder ook niet vertellen of dit bedrijf sindsdien gecontroleerd is, maar vermoedde van niet, en het bedrijf lijkt door de NVWA ook niet onder verscherpt toezicht (VeTo) te zijn geplaatst, wat je toch zou verwachten als door nalatigheid 900 varkens creperen.
De varkensboer uit Meddo had geen wettelijk verplicht, werkend noodsysteem voor de mechanische ventilatie en hij negeerde tot driemaal toe het alarm. Animal Rights beschouwt dat als ernstige nalatigheid.
Animal Rights gaat er van uit dat de rechters het bestreden besluit waarin de NVWA weigert te handhaven zal vernietigen en de NVWA op zal dragen een nieuw besluit te nemen. De uitspraak is uiterlijk op 9 april.
Update - Animal Rights wint beroep; NVWA moet nieuw besluit nemen
Op 5 maart deed het College van Beroep voor het bedrijfsleven uitspraak.
Het college is van oordeel dat Animal Rights in het handhavingsverzoek voldoende aanknopingspunten heeft gegeven voor nader onderzoek naar de vaststelling of sprake is van overtredingen.
Verder leidt het college uit het door de minister ter zitting gestelde af dat hij bij het nemen van het besluit om niet te handhaven niet zeker wist of er inmiddels een werkend noodsysteem in de stal aanwezig was. Het college oordeelt dat de zaak niet deugdelijk is onderzocht en er dus niet kon worden beoordeeld of er sancties moesten worden opgelegd. Het bestreden besluit is daarom niet zorgvuldig voorbereid en niet deugdelijk gemotiveerd.
Het college verklaart het beroep van Animal Rights gegrond en vernietigt het besluit van de minister/NVWA om niet te handhaven. De minister krijgt 8 weken om een nieuw besluit te nemen met inachtneming van deze uitspraak.
Dat besluit komt er niet. Eind mei 2024 stelt Animal Rights beroep in tegen het niet tijdig beslissen door de minister/NVWA.