Inhoud
Animal Rights naar Raad van State voor demonstratierecht
Eind februari bracht Animal Rights de Burgemeester, college van schepenen, stadsbestuur, lokale en federale politie op de hoogte van het feit dat we gaan demonstreren bij slachthuis Tielt: “Wij wensen u allen op de hoogte te brengen dat dierenrechtenorganisatie Animal Rights en haar vrijwilligers een serene demonstratie plannen naar aanleiding van de uitbreidingsplannen van het slachthuis Tielt.” We gaven de locatie aan (Wingensesteenweg), datum en tijdstip (16 maart van 10 uur tot 12 uur) en alle maatregelen die we zouden nemen om dit veilig te doen in tijden van corona.
Lees ook: Horror-slachthuis Tielt wil 2,4 miljoen varkens per jaar slachten
Lees ook: Campagne slachthuis Tielt: de tijdlijn
Stad Tielt beoordeelt aanvraag negatief
Dienst bestuursadministratie Lokaal bestuur Tielt laat ons weten: “Omwille van veiligheids- en Covid-maatregelen kan de aanvraag niet gunstig worden beoordeeld. Dank voor uw begrip.”
De verdere toelichting staat vol nonsens:
“Hoewel u aanhaalt om de nodige voorzieningen te treffen om de Covid-maatregelen te respecteren, zijn samenscholingen van dergelijke orde op heden door het Ministeriële besluit nog altijd niet toegelaten, ongeacht van eventuele afstandsmaatregelen.
Daarnaast wordt door de Politiezone aangehaald dat de demonstratie zou gepland zijn langsheen de Wingensesteenweg. Dit betreft een gewestweg. Een demonstratie langs deze weg is niet opportuun daar de politiediensten de veiligheid van de deelnemers en de weggebruikers niet kunnen waarborgen. Om deze redenen wordt de aanvraag negatief geadviseerd en beoordeeld.
Wij hopen hiervoor ook op uw begrip dat dergelijk initiatief op heden niet kan plaatsvinden.”
Grondwettelijk demonstratierecht in gedrang
De eerste paragraaf uit het antwoord van stad Tielt is niet alleen een regelrechte aantasting van het grondwettelijk recht om te demonstreren - zelfs de coronacrisis kan geen excuus zijn om de democratie zodanig geweld aan te doen - het is ook een regelrechte leugen. Het aangehaalde ministerieel besluit van 28 oktober zegt immers: “Een maximum van 100 deelnemers mag statische betogingen bijwonen die plaatsvinden op de openbare weg.” 1
“In de grondwet heb je de vergadervrijheid, een fundamenteel recht om collectief je mening te uiten op de openbare weg. Dat fundamenteel recht kan worden ingeperkt om de volksgezondheid te beschermen en de pandemie te bestrijden, maar die inperking moet proportioneel zijn. Een totaalverbod op betogingen zou me in deze fase van de pandemie disproportioneel lijken,” zei grondwetspecialist Stefan Sottiaux (KU Leuven) recent nog tegen Bruzz. 2
Demonstraties kunnen veilig
Daarnaast heeft Animal Rights ook tijdens de huidige pandemie al meerdere demonstraties gehouden en staan er voor maart ook meerdere gepland waarvoor de desbetreffende gemeentes wel toestemming hebben verleend: Op 22 maart staat Animal Rights voor het gerechtsgebouw in Ieper om te demonstreren tijdens het vonnis in de rechtszaak tegen slachthuis Izegem. Op 29 maart houdt Animal Rights voor de poorten van slachthuis Mechelen een serene wake voor de dieren.
Ook de tweede paragraaf is onzin. Animal Rights heeft immers in 2019 reeds tweemaal gedemonstreerd op deze exact dezelfde locatie in aanloop naar het vonnis van de rechtszaak tegen slachthuis Tielt. Met minder verkeer op de weg vanwege de ‘lockdown’ zou het nu alleen maar veiliger moeten zijn.
Raad van State
Nee, Animal Rights heeft dus geen begrip voor deze willekeur van de gemeente Tielt en stapte naar de Raad van State om ons demonstratierecht daar af te dwingen. De zitting vindt plaats op vrijdagmiddag 12 maart om 12 uur. De uitspraak wordt verwacht tussen vrijdagavond 12 maart en maandag 15 maart.
Undercoverreportage
In 2017 bracht Animal Rights een schokkende undercoverreportage naar buiten uit het slachthuis van Tielt die in december 2020 leidde tot een veroordeling: maximale geldboetes van €8000 effectief, voor zowel de CEO als het slachthuis, het maximale mogelijke onder de huidige dierenwelzijnswetgeving.
Animal Rights ging een maand lang undercover in het grootste varkensslachthuis van België. Onvoorstelbaar dierenleed en frauduleuze praktijken werden op camera vastgelegd. De vreselijke beelden brachten een internationale schokgolf teweeg en er kwamen maar liefst 500 demonstranten opdagen die de sluiting van het slachthuis eisten.
Ook de petitie die Animal Rights lanceerde om de sluiting te eisen, werd op korte tijd maar liefst 175.000 keer getekend. Animal Rights overhandigde de petitie voor de sluiting van het slachthuis Tielt aan minister Weyts in juni 2017.
Van 1,5 naar 2,4 miljoen varkens per jaar
Nu wil slachthuis Tielt de plannen voor uitbreiding die in 2017 in de koelkast werden gezet alsnog afstoffen. In 2019 werd al eens een aanvraag ingediend om de slachtcapaciteit te verhogen door de slachturen op zaterdag te vervroegen. Toen diende Animal Rights ook al bezwaar in.
Animal Rights is fel gekant tegen de uitbreiding van de slachtcapaciteit van 1,5 miljoen tot 2,4 miljoen en roept iedereen op hiertegen bezwaar te maken. Het openbaar onderzoek loopt nog tot 27 maart 2021 en tot dan kunnen er bezwaren digitaal ingediend worden via het Omgevingsloket of per brief aan College van Burgemeester en Schepenen, Dienst Ruimtelijke Omgeving, Markt 13, 8700 Tielt. 1
Animal Rights plant een demonstratie op 16 maart van 10 tot 12 uur voor de poorten van slachthuis Tielt op de Wingensesteenweg.
UPDATE
Nadat Animal Rights op 10 maart 2021 naar de Raad van State stapte om haar grondwettelijk demonstratierecht op te eisen, heeft stad Tielt op 11 maart alsnog een vergunning verleend voor de demonstratie. De procedure is intussen opgestart en de zitting zal dus ook gewoon doorgaan op vrijdag 12 maart. Animal Rights is ervan overtuigd dat stad Tielt geen vergunning verleend zou hebben zonder deze gerechtelijke procedure. Het terugkrabbelen van de gemeente Tielt is geen reden om geen formele uitspraak te vragen.
De uitspraak van de Raad van State op 16 maart was dan ook kort maar krachtig: De bestreden beslissing is op 11 maart 2021 ingetrokken. Het beroep is hierdoor onontvankelijk geworden. In de gegeven omstandigheden is er reden de kosten ten laste van de verwerende partij te leggen. De stad Tielt draait dus op voor de kosten.