Inhoud
Animal Rights redt kippen uit horrorschuur
Animal Rights is geschokt door de toestand waarin legkippen leven in de Vlaamse eiersector. De dierenrechtenorganisatie spreekt over horrorcondities; zij maakten beelden van gewonde, zieke en kale kippen in de kooien van een kippenschuur.
De structurele uitbuiting van deze legkippen is een verschrikking. We roepen nu mensen op om ook kippen te redden door onze petitie voor een verbod op kooi-eieren te tekenen.
Kale kip
Op de beelden is te zien dat de kippen vrijwel kaal zijn: zij hebben amper veren op hun lichaam. Het verenpikken wordt veroorzaakt door frustratie of stress. Verenpikken is een vorm van kannibalisme onder kippen en komt niet voor in de vrije natuur, maar alleen bij kippen die gehouden worden. Niet verwonderlijk dat de slechte en vieze omstandigheden waarin de kippen leven voor veel uitval zorgt.
Nadine Lucas: "We zagen vele dode dieren tussen de levende kippen liggen. Sommige dieren waren al in vergaande staat van ontbinding."
Verwondingen
Animal Rights constateerde dat vele legkippen rondliepen met onbehandelde infecties. Lucas: "een gewonde of zieke legkip wordt niet behandeld door een dierenarts maar aan haar lot overgelaten. Behandelen kost geld en de legkippen moeten juist opbrengen. Dieren betalen letterlijk de prijs." We zagen tevens dat vele legkippen zweren en zwellingen aan hun poten hadden opgelopen. Dit komt mede door de draadgazen ondergrond van de kooi waar de dieren maandenlang in moeten leven.
Gered
Tijdens de inspectie vonden we verschillende legkippen die ontsnapt waren uit de kooien. Deze dieren liepen rond in de kippenschuur en hadden hierdoor geen toegang tot water en voedsel. Het 'rescue-team' van Animal Rights besloot hierop om deze dieren mee te nemen. De ernstig verzwakte kippen kregen de nodige medische verzorging in een nieuwe leefomgeving.
Nadine Lucas: "We zien het als onze burgerplicht om een dier in nood te helpen. De kippen knappen snel op. Hun veren groeien aan en zij kunnen nu eindelijk voldoen aan al hun natuurlijke behoeften zoals scharrelen."
In België zitten 4,5 miljoen legkippen opgesloten in kooien. Dat is 63% van het totaal aantal Belgische legkippen. 27,7 procent van de totale legkippenstapel waren scharrelkippen, en 7,2 procent van de dieren kon beschikken over uitloop. Bio-kippen vertegenwoordigden slechts 1,7 procent van de totale legkippenstapel in België.
Bewustzijn
Animal Rights maakt met deze beelden de verborgen lijdensweg van legkippen in ons land zichtbaar. "We willen mensen bewust maken hoe er met dieren wordt omgaan in onze samenleving. Voor ons is elke legkip een individu met recht op leven en welzijn," aldus Lucas. "De beste manier om legkippen te helpen is door geen eieren meer te eten. Dit bespaart de dieren een akelig leven in een kippenschuur en de rit naar het slachthuis."
Kippen in kooien
Animal Rights is gestart met een petitie voor een verbod op de productie van kooi-eieren. Tevens roept de dierenrechtenorganisatie de consument op om te stoppen met het eten van eieren en om te kiezen voor plantaardige opties.