Main content

Inhoud

Animal Rights stelt zich burgerlijke partij voor de 900 verwaarloosde varkens in Bekkevoortse drugslabo-zaak

Nieuws: 27 augustus 2024
Slacht

In een onderzoek naar de illegale productie van drugs heeft de Federale Gerechtelijke Politie een reeks huiszoekingen uitgevoerd. Op 8 november 2023 stootte de politie in een boerderij aan de Hertstraat 7a in 3460 Bekkevoort op een actief drugslabo. De 39-jarige eigenaar zou zijn stallingen ter beschikking hebben gesteld van de drugscriminelen en werd gearresteerd. Naast de eigenaar van de boerderij werden nog vier andere mannen van 32, 36, 43 en 53 jaar gearresteerd. 1 2

UPDATE

Specifiek over de milieudelicten legde Animal Rights extra klacht bij de politie neer. 
Op 2 augustus 2024 is Animal Rights verhoord door de politie in deze zaak.

Animal Rights heeft het parket de tijd gegeven om te bekijken of dierenwelzijn een onderdeel van de klacht zou worden.Toen dat niet zo bleek te zijn, heeft Animal Rights klacht met burgerlijke partijstelling ingediend.

Het gerechtelijke onderzoek naar de feiten loopt nog steeds.

Naast alles wat nodig is om synthetische drugs te fabriceren, vonden de onderzoekers ook een hele hoop overleden dieren, liet het parket weten. In de stallen werden 900 verwaarloosde varkens aangetroffen. Ongeveer 130 dieren waren al overleden en een 70-tal varkens moest ter plaatse geëuthanaseerd worden. Het parket van Leuven onderzoekt de dierenverwaarlozing verder. 

De dieren werden in beslag genomen door de dienst Dierenwelzijn en er werden voor hen verzorgers aangesteld. De kadavers van de overleden dieren werden opgehaald door Rendac. De honden en kippen die aanwezig waren op de boerderij werden overgebracht naar De Zorghoeve.

Het onderzoek naar de inbreuken op de wetgeving rond dierenwelzijn zal voortgezet worden door de Vlaamse dienst Dierenwelzijn.

Animal Rights heeft op 23 februari 2024 de wens kenbaar gemaakt zich burgerlijke partij te willen stellen in deze zaak waar sprake is van ernstige inbreuken op de dierenbeschermende en milieu reglementering en wetgeving.
Er was sprake van kannibalisme onder de dieren, ze waren uitgemergeld, leefden in niet-verluchte vertrekken zonder natuurlijk licht en vele dieren stierven. De dode dieren werden niet afgevoerd.

Animal Rights wil gerechtigheid voor de varkens en dat de verwaarlozing van deze dieren een zeker zo belangrijke rol speelt in de vervolging van de verdachten als de drugsproductie.

Het gaat om de volgende dierenwelzijnsovertredingen:

Artikel 1 van de Dierenwelzijnswet van 14 augustus 1986 stelt, voor wat het Vlaams Gewest betreft: "Niemand mag, uitgezonderd bij overmacht, handelingen plegen die niet door deze wet zijn voorzien en waardoor een dier zonder noodzaak omkomt of zonder noodzaak een verminking, een letsel, of pijn ondergaat." De strafbaarstelling is voorzien via artikel 35 van diezelfde wet dat stelt: “Onverminderd de toepassing, in voorkomend geval, van strengere straffen bepaald bij het Strafwetboek, wordt gestraft met gevangenisstraf van acht dagen tot vijf jaar en met een geldboete van 52 euro tot 100.000 euro of met een van die straffen alleen, hij die, uitgezonderd bij overmacht, handelingen pleegt die niet door deze wet zijn voorzien en waardoor een dier zonder noodzaak omkomt of zonder noodzaak een verminking, een letsel of pijn ondergaat.”

Wie dieren houdt dient dit, zoals bepaald in artikel 4, § 1 van de Dierenwelzijnswet van 14 augustus 1986, te doen “in overeenstemming met hun aard, hun fysiologische en ethologische behoeften, hun gezondheidstoestand en hun graad van ontwikkeling, aanpassing of domestikatie."

En de volgende milieudelicten:

Opzettelijk of door gebrek aan voorzorg of voorzichtigheid een inbreuk te hebben gepleegd op artikel 5.4.9., § 1, Decreet van 5 april 1995 houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid door als exploitant van een ingedeelde inrichting of activiteit de algemene, sectorale en bijzondere milieuvoorwaarden niet te hebben nageleefd, meer bepaald de hieronder vermelde artikelen:
Artikel 3.11.2.1 4° het zodanig opslaan van dode dieren dat emissies worden voorkomen of verminderd.
Art. 3.11.2.3. De volgende procesparameters worden eenmaal per jaar bepaald: 4° aantal binnenkomende en uitgaande dieren, in voorkomend geval met inbegrip van geboorten en sterfgevallen: registratie in bestaande registers;