Inhoud
Animal Rights te gast in Zwitserse reportage over eierindustrie
Het Zwitserse programma ‘A Bon Entendeur’ ging op zoek naar de transparantie binnen de Zwitserse en Europese eierindustrie. Zij kwamen tot de conclusie dat er helemaal niet zoveel transparantie is als de etiketten op de verpakkingen beweren. Ook de mooie reclames om de eieren te verkopen, komen niet overeen met de trieste realiteit voor de hennen in de eierindustrie. Animal Rights legt uit hoe dat komt en wat de precieze leefomstandigheden zijn van de dieren die de eieren produceren.
Het programma werd vlak voor corona opgenomen en de uitzending werd verplaatst naar 9 september op RTS 1. Herbekijken kan je hier doen. De uitzending is in het Frans.
Schamele transparantie
De reporters beginnen met het kopen van eieren met verschillende codes uit verschillende supermarkten. Van daaruit beginnen ze hun onderzoek: ze proberen de codes na te gaan die op de eieren gedrukt staan: die codes zijn gelinkt aan het systeem waarin de kippen gehouden worden (kooisysteem, scharrelstal, vrije uitloop of bio) en ook aan de producent.
Na vele e-mails, telefoontjes en drie weken lang wachten, krijgen de reporters nog steeds geen antwoord op hun vraag over wie de producent is van de eieren die gelinkt zijn aan de code die op de eierverpakking geprint staat. Uiteindelijk komen de reporters via één van de eierverpakkingen bij een Nederlands bedrijf terecht.
Zwitserse regels voor de productie van eieren zijn strikt, maar de supermarkten liggen er vol met geïmporteerde eieren uit het buitenland, waar de regels lang niet zo strikt zijn.
De reporters proberen contact te maken met verschillende Nederlandse bedrijven die eieren naar Zwitserland exporteren, maar geen enkel bedrijf wil in beeld komen. De journalisten wagen een gokje om toch op te dagen bij één van de bedrijven en worden meteen weggestuurd: zij zijn niet welkom.
Export vanuit Nederland
In Nederland worden zo'n 37 miljoen leghennen gehouden. Elk jaar produceren deze hennen zo’n 11 miljard eieren. Bijna 90% daarvan wordt naar het buitenland geëxporteerd en de eieren liggen dus ook in de Zwitserse supermarkten.
Animal Rights campagneleider Erwin Vermeulen legt uit: “Iedereen die een beroep uitoefent in de vee-industrie doet dat in de eerste plaats om geld te verdienen. Nederland is in Europa de grootste exporteur van eieren. Deze eieren worden vaak op de meest goedkope manier geproduceerd, zodat er meer winst gemaakt kan worden. Voor de export heeft het welzijn van de dieren geen enkel belang, zij zijn enkel en alleen uit op winstbejag.”
Kooieieren
Het programma belicht ook het kooisysteem, dat ook in Nederland en België nog steeds bestaat. De klassieke batterijsystemen zijn dan wel verboden, de verrijkte kooien in België en de koloniekooien in Nederland maken amper een verschil uit voor de dieren. Daarbij worden de gruwelijke beelden die Animal Rights maakte op diverse kooikippenbedrijven getoond in de reportage.
Erwin Vermeulen: “Dit is een gruwelijke industrie waarin hennen uitgebuit worden: de dieren leggen 300-400 eieren tijdens hun korte leven en worden op een leeftijd van gemiddeld 16 maanden tot 2 jaar oud naar het slachthuis gebracht. De schrijnende beelden tonen spijtig genoeg dat het gruwelijke leed de normale gang van zaken is in de industrie waar hennen opgesloten zitten in kooien. Aan het einde van hun leven zien de meeste hennen eruit zoals in deze beelden. Dat is de trieste en schokkende realiteit.”
Animal Rights zet zich in voor de afschaffing van alle kooisystemen voor leghennen in Nederland en België. Daarnaast toonde het grootschalige onderzoek in de eierindustrie aan, dat ook in scharrelstallen het leed niet te overzien is. Dit systeem behoeft geen verbetering, maar complete afschaffing. Het afschaffen van de kooisystemen is slechts een eerste stap.
Ook in Nederland amper transparantie
Erwin neemt de reporters mee naar één van de grootste eierbedrijven van het land. Er staan drie grote stallen die tot de nok toe gevuld zijn met leghennen. Vermeulen: “Dit is de definitie van de industriële veehouderij. Stallen zonder daglicht die volgepropt zijn met dieren met slechts één doel: zoveel mogelijk winst halen uit de dieren. Deze industrie reduceert hennen tot eierlegmachines. De dieren zijn vervolgens slechts wegwerpproducten. Zij kunnen nooit naar buiten en met het natuurlijke gedrag van kippen wordt geen rekening gehouden.”
De reporters bezoeken nog twee bedrijven, maar ook daar zijn zij niet welkom om te filmen. Het enige bedrijf waar ze wel mogen filmen, is Kipster. Dit bedrijf biedt - in tegenstelling tot andere eierbedrijven - complete transparantie in het bedrijf. De dieren kunnen 24/24 bekeken worden van achter een glazen raam dat inkijk biedt in de stallen.
De oplossing is plantaardig
Het programma belicht uiteindelijk de alternatieven om kippenleed te voorkomen en kiest ervoor om als eerste de plantaardige alternatieven naar voren te schuiven. Animal Rights sluit zich hierbij aan: de gewetenloze eierindustrie behoeft geen verbetering, maar complete afschaffing. Door te kiezen voor plantaardige alternatieven bespaar je de dieren een leven vol leed.