Main content

Inhoud

Animal Rights verzoekt provincie tot intrekking natuurvergunning Knorhof

Nieuws: 4 augustus 2024
Slacht

Varkensfabriek de ‘Knorhof’ van de beruchte ‘varkensbaron’ Adriaan Straathof brandde in de zomer van 2017 tot de grond toe af met tienduizenden varkens als slachtoffer en werd nooit herbouwd.
Voor de herbouw van dit bedrijf aan de Burensewal 3 te Kapel Avezaath zijn tot op heden niet de vereiste vergunningen afgegeven. Sterker nog, de nog geldende omgevingsvergunningen worden actief ingetrokken door de provincie en het bestemmingsplan is gewijzigd door de gemeente.

Lees ook: STRAATHOF & CO IN BEROEP TEGEN EINDE KNORHOF

Het bedrijf heeft nog wel een natuurvergunning. Animal Rights heeft om intrekking daarvan verzocht.

Omgevingswet
Op 22 december 2009 heeft Gelderland aan “De Knorhof” nu zijnde Sebava B.V. een vergunning verleend ingevolge artikel 19d van de Natuurbeschermingswet 1998. Op 22 februari 2024 heeft Animal Rights de provincie verzocht deze in te trekken op grond van de omstandigheid dat deze vergunning reeds 7 jaar niet meer wordt gebruikt en toekomstig gebruik ook zeer waarschijnlijk kan worden uitgesloten. Dit vanwege de intrekking van de omgevingsvergunningen door de provincie Gelderland en het wijzigen van het bestemmingsplan door de gemeente Buren.

Op basis van de Omgevingswet is de provincie bevoegd om om deze reden de vergunning in te trekken.

Habitatrichtlijn
Tevens acht Animal Rights het nodig om de natuurvergunning in te trekken in het belang van de Habitatrichtlijn Op het moment dat het bedrijf onverhoopt toch wel de bedrijfsvoering weer kan opstarten en weer gebruik kan worden gemaakt van de natuurvergunning, zal dat resulteren in een feitelijke toename van stikstofdepositie. Immers, de bedrijfsvoering ligt al 7 jaar stil.

Voorgaande betekent, dat wanneer de vergunde activiteiten weer worden uitgevoerd, de activiteiten van het bedrijf verslechterende of significant verstorende gevolgen kunnen hebben voor omliggende Natura 2000-gebieden.

Veranderde omstandigheden
Dat geldt des te meer nu de daadwerkelijk emissie als gevolg van de vergunde activiteiten vele malen hoger zal zijn dan waar in de verleende vergunning aan is getoetst. Immers, de activiteit was destijds ‘mogelijk’ gemaakt door toepassing van emissie reducerende technieken, zoals luchtwassers, waarvan inmiddels vast staat dat deze niet doen ‘wat ze beloven’.

Rechtbanken over heel Nederland, alsmede de Raad van State, hebben zich in dat kader veelvuldig uitgesproken dat twijfel bestaat over de juistheid van de emissiefactor voor emissiearme stallen in de varkenshouderij waarmee wordt gerekend.

Verantwoordelijkheid van de provincie
Het is de verantwoordelijkheid van de provincie, als bevoegd gezag, om alles in het werk te stellen om ervoor te zorgen dat de huidige veel te hoge stikstofdepositie op relevante Natura 2000-gebieden afneemt.

Intrekking van de vergunning is een relatief lichte passende maatregel, wanneer van de vergunning geen gebruik wordt gemaakt. Het is bovendien de meest zekere passende maatregel.

De omstandigheden zijn sedert het tijdstip waarop de natuurvergunning is verleend zodanig gewijzigd, dat deze nu waarschijnlijk niet zou worden verleend, zeker niet zonder beperkingen of voorwaarden.

Update

Op 9 juli 2024 laat de provincie Gelderland aan Sebava weten dat ze besloten heeft de natuurvergunning van de 'Knorhof' voor het grootste deel in te trekken. 1 Er is in de eerste plaats geen omgevingsvergunning voor herbouw van de 'Knorhof' van de provincie. Ten tweede heeft de gemeente Buren het bestemmingsplan voor de locatie gewijzigd zodat er geen intensieve veehouderij meer mogelijk is, waardoor er ook geen gebruik meer kan worden gemaakt van de (veebezetting in de) natuurvergunning. Ten derde is het bedrijf verwoest, er worden al jaren geen dieren meer gehouden en de vergunning wordt al die tijd dus ook niet meer gebruikt.
Dit is voldoende reden tot (gedeeltelijke) intrekking van de vergunning. Het deel van de vergunning dat in stand blijft, ziet alleen op het bemesten en beweiden van de gronden.

Tegen alle besluiten lopen diverse juridische procedures waarbij ook Animal Rights een vinger in de vegan pap heeft. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Dierenrechten in de grondwet TEKEN DE PETITIE! Animal Rights wil dat alle dieren in Nederland, wild en in gevangenschap, als (staats)burgers, (rechts)personen en ingezetenen erkend worden en grondwettelijk verankerde rechten krijgen. Animal Rights

Teken nu de petitie

Ja, je mag mij bellen op het volgende nummer