Inhoud
Animal Rights wil openheid over apen-en kattentesten Erasmus MC
Animal Rights heeft eind vorig jaar documenten opgevraagd bij de Centrale Commissie Dierproeven (CCD): Het gaat over dierproeven op apen en katten in het proefdiercentrum van het Erasmus MC. De CCD en het Erasmus MC willen deze niet verstrekken. Animal Rights heeft dan ook een zaak aangespannen bij de rechter. Robert Molenaar van Animal Rights: “Deze documenten over dierproeven moeten openbaar gemaakt worden. Het dient een duidelijk maatschappelijk belang.”
Op het moment dat er een discussie ontstaat duikt het Erasmus MC weg.
UPDATE
Het Erasmus MC wil de documenten niet openbaar maken onder het mom van ‘bedreigingen door dierenrechtenactivisten’ en omdat het ‘aaibare dieren’ betreft. Volgens Molenaar kan het Erasmus MC niet tegen kritiek. Eerder gaf het Erasmus MC wel deze documenten vrij waarop een discussie in de media ontstond over apenexperimenten. 1
“Nu ontwijkt het Erasmus MC stelselmatig het debat,” aldus Molenaar. “Ik vind het schandalig. Het Erasmus MC ontvangt miljoenen euro’s belastinggeld voor akelige dierproeven. Maar op het moment dat er een discussie ontstaat duiken ze weg.”
Update Op 23 maart 2021 is de zaak voor de rechter gekomen. Inmiddels blijkt dat het om 1 projectvergunning gaat. De rechter heeft in mei uitspraak gedaan en het Erasmus MC in het gelijk gesteld. Animal Rights tekent beroep aan.
Het Erasmus MC is één van de grootste proefdiercentra van het land. In 2017 werden maar liefst 23.450 proefdieren gebruikt. Het gaat om muizen, ratten, cavia’s, konijnen, fretten, apen, vogels, vissen en varkens. Daarnaast worden jaarlijks nog eens vele tienduizenden genetisch gemanipuleerde muizen gedood omdat ze overbodig zijn. 1
In 2008 tekende het Erasmus MC de Code Openheid Dierproeven. Volgens deze code verplicht de ondertekenaar zich om de dialoog aan te gaan met de maatschappij. Deze code stelt duidelijk dat de openheid niet vrijblijvend is. Openheid impliceert transparantie en een hoge mate van openbaarheid.