Main content

Inhoud

Animal Rights wil verbod op houden giftige reptielen

Nieuws: 9 april 2024
Animal Rights

Animal Rights roept landbouwminister Adema op om het houden van gifslangen en andere potentieel gevaarlijke reptielen onmiddellijk te verbieden. Dit naar aanleiding van twee recente ontsnappingen van een cobra en een mamba in woonwijken.

Schildneuscobra

Op 19 februari 2024 ontsnapte een giftige schildneuscobra van 50 centimeter uit een woning in Lelystad. 1 Slangenvallen en een speciale speurhond werden opgetrommeld en buurtbewoners gewaarschuwd. De gemeente adviseerde mensen in de omgeving ramen en deuren dicht te houden en huisdieren binnen te houden. Als mensen de slang zagen of gebeten werden, moesten ze 112 bellen.

De ingeroepen expert dacht niet dat de slang naar buiten was gevlucht, omdat het daar relatief koud is voor een reptiel, maar na een maand, op 18 maart, werd de slang teruggevonden in een achtertuin van een andere woning aan dezelfde straat als waar het dier ontsnapte.

Groene mamba

Op 20 november 2023 ontsnapte uit een woning in Tilburg een 1 meter 80 tot 2 meter lange groene mamba, een zeer giftige slangensoort. 1 De politie en de gemeente Tilburg vroegen mensen in de omgeving alert te zijn en niet in de buurt van het dier te komen. Mensen die de slang zagen moesten direct 112 bellen en niet proberen het dier te vangen. "Een beet van de groene mamba is extreem giftig. Als iemand gebeten wordt door deze slang, is het belangrijk dat het slachtoffer direct medische hulp krijgt,” zei de gemeente. Opnieuw werd de hulp van deskundigen en de speurhond ingeroepen.

Een paar dagen later, 24 november, wordt de slang gevonden achter een gipswand in het huis waar ze is ontsnapt.

Slangen afgestaan

In beide gevallen stonden de eigenaars de dieren na terugvondst meteen af aan een opvang, respectievelijk een ‘slangendeskundige’. Waarschijnlijk omdat ze ook wel begrepen dat na een dergelijk incident het houden van gifslangen in de buurt weinig populair zou zijn.

Animal Rights

Animal Rights vraagt zich af hoe het überhaupt kan dat privépersonen giftige slangen in hun woningen kunnen houden. De dieren vormen niet alleen een gevaar voor de houder, maar na ontsnapping ook voor buurtbewoners, huisdieren, wilde dieren, hulpverleners en de speurhond.

Ook voor het dier zelf kan een ontsnapping met de dood eindigen. Bovendien is het leven in een glazen bak als ‘woningdecoratie’ en hobby volgens de dierenrechtenorganisatie moreel verwerpelijk en onrechtvaardig.

Daarnaast zorgt deze hobby nog voor meer leed in andere dieren. Antigif voor deze hobbyisten wordt geproduceerd door het inspuiten van gif in, onder andere, paarden en konijnen, waarna hun bloed met antilichamen ‘geoogst’ wordt. Het voer van de slangen bestaat uit gefokte knaagdieren en ééndagshaantjes uit de vee-industrie.

Al met al genoeg redenen om het bezit, de verkoop, de import en export van deze en andere potentieel gevaarlijke reptielen te verbieden.
Animal Rights vraagt zich af of er eerst een dode moet vallen, voordat de minister in beweging komt. In februari van dit jaar stierf een 34-jarige Amerikaan na te zijn gebeten door een gilamonster, een giftige hagedissensoort, die hij als huisdier hield. 1

Update

Op dierendag 2024 sloegen Nieuw Sociaal Contract (NSC) en de Partij voor de Dieren (PvdD) de handen ineen met een oproep aan de minister om snel werk te maken van een huis- en hobbydierenlijst (positieflijst) voor reptielen. 1 Onder andere omdat schildpaddenopvangen overvol zitten omdat de dieren massaal worden gedumpt, maar Animal Rights gaat ervan uit dat giftige reptielen de lijst ook niet zullen halen. Op 27 oktober bleek het voorstel van de Partij voor de Dieren om een huis- en hobbydierenlijst (positieflijst) voor reptielen zo snel mogelijk te realiseren, is aangenomen! Goed nieuws!

Update 2

Op 10 mei 2024 stuurde Animal Rights NL een brief over het houden van gifslangen en andere potentieel gevaarlijke dieren naar de leden van de vaste commissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). Op 30 mei vroeg de commissie vervolgens de minister van LNV om op deze brief te reageren.

Op 12 november reageert Jean Rummenie, staatssecretaris van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur: 1
"In de brief bespreekt Animal Rights NL zijn zorgen rondom het houden van giftige slangen en andere potentieel gevaarlijke reptielen, o.a. vanwege het ontsnappingsgevaar en de schending van dierenwelzijn voor de dieren. Ik deel deze zorgen. Het houden van gifslangen en andere gevaarlijke reptielen levert een gevaar op voor de houder en de nabije omgeving, maar daarnaast kan ook het welzijn van het dier zelf in het geding komen.
Om deze reden heb ik in het debat over de begroting van het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur aangegeven dat ik het Adviescollege huis- en hobbydierenlijst opdracht geef om mij te adviseren over een positieflijst voor reptielen. Het proces om tot een positieflijst voor reptielen te komen kent een aantal stappen. Allereerst zal mijn ministerie onderzoek (laten) doen om tot een lijst met reptielen te komen die in Nederland gehouden worden.
Daarna zal het Adviescollege beoordelen of het toetsingskader dat gebruikt is voor de huis- en hobbydierenlijst aangepast dient te worden voor de ontwikkeling van de lijst voor reptielen. Vervolgens beoordeelt het Adviescollege de reptielensoorten langs het toetsingskader of de reptielensoorten wel of niet op de positieflijst dienen te komen en ontvang ik het advies. Wanneer ik o.b.v. dit advies besluit een positieflijst in te voeren, worden als laatste stap de wettelijke regels over positieflijsten met een AMvB ook van toepassing verklaard op reptielen.
De reptielenlijst wordt dan vastgesteld in een aanwijzingsbesluit onder de Wet dieren. Het implementeren van de lijst voor zoogdieren heeft geleerd dat dit proces veel tijd zal kosten. Dit maakt dat ik precies niet kan aangeven wanneer de lijst van kracht zal zijn.
Ik houd de Kamer op de hoogte van het proces."