Main content

Inhoud

Animal Rights woedend over intrekken beroep door Openbaar Ministerie

Nieuws: 9 januari 2025
Slacht

Op woensdag 8 januari 2025 was Animal Rights in de het Hof van Beroep Antwerpen aanwezig voor de pleidooien in de Animal Rights rechtszaak tegen kalverslachters VanDrie Hasselt. Zowel het Openbaar Ministerie als burgerlijke partij Animal Rights gingen in beroep tegen het eerste vonnis van de correctionele rechtbank van oktober 2023.

De gruwelijke beelden die Animal Rights in 2018 in het Hasseltse slachthuis maakte zijn door de rechter eerste aanleg als “onrechtmatig verkregen bewijs verklaard” en daarom uit het dossier verwijderd in 2023.

 Tijdens de zitting op 8 januari 2025 kondigde het Openbaar Ministerie - tegen alle verwachtingen in - aan dat ze afstand neemt van het door hen aangetekende beroep. Dat betekent concreet dat er geen veroordeling meer kan uitgesproken worden. Animal Rights ziet dit als een morele corruptie van het Openbaar Ministerie: Dit getuigt van totale desinteresse in de martelingen die de dieren ondergingen in slachthuis VanDrie Hasselt.
Het gaat nu dus alleen nog om het burgerlijke luik van de zaak: de ontvankelijkheid van Animal Rights als burgerlijke partij.

Animal Rights campagneleider Els Van Campenhout: "Wat eigen is aan alle rechtszaken die Animal Rights tegen slachthuizen voert, is dat de dierenmishandelaars in de rechtbank zich enerzijds beroepen op privacy en de legaliteit van het bewijsmateriaal, terwijl ze anderzijds Animal Rights' grondwettelijke recht om op te mogen komen voor dieren in de rechtbank aanvechten. Dat alles om het maar niet te hoeven hebben over het vreselijke leed dat de dieren is aangedaan. Dat het Openbaar Ministerie daar nu plots in mee gaat is gewoon schandalig."

De uitspraak staat gepland op 5 februari 2025.

Wat eigen is aan alle rechtszaken die Animal Rights tegen slachthuizen voert, is dat de dierenmishandelaars in de rechtbank zich enerzijds beroepen op privacy en de legaliteit van het bewijsmateriaal, terwijl ze anderzijds Animal Rights' grondwettelijke recht om op te mogen komen voor dieren in de rechtbank aanvechten. Dat alles om het maar niet te hoeven hebben over het vreselijke leed dat de dieren is aangedaan. Dat het Openbaar Ministerie daar nu plots in mee gaat is gewoon schandalig.

Els Van Campenhout, Animal Rights

Morele corruptie van Openbaar Ministerie

Animal Rights is woedend over de lafheid van het Openbaar Ministerie en het gebrek aan rechtvaardigheidsgevoel bij de rechtbank. Ja, eventuele opgelegde straffen zouden sowieso stuitend laag geweest zijn. Maar naast de publieke veroordeling van deze praktijken verwachten we in een democratische rechtsstaat dat ook het Openbaar Ministerie en de rechtbanken getuigen een moreel kompas te bezitten. Daar waar de letter van de wet belangrijker wordt geacht dan het streven naar rechtvaardigheid, zegeviert het onrecht. Als ons juridisch systeem dierenmishandelaars een carte blanche geeft, is dit land op ethisch vlak een regelrechte schijndemocratie. Het is tijd voor een politiek oordeel over de walgelijke staat van ons rechtssysteem waar het het beschermen van dieren betreft.

De beelden in de rechtszaal

Bij aanvang van de zitting wilde Animal Rights de undercoverbeelden uit het Hasseltse slachthuis opnieuw tonen aan de rechter, maar deze vraag werd afgewezen door het Hof, omdat de inhoud van de zaak plots niet meer behandeld wordt doordat het Openbaar Ministerie afstand nam van haar aangetekende beroep.

Animal Rights wilde met het tonen van de beelden alle aanwezigen in de zaal herinneren aan de enige échte grond van de zaak: de afschuwelijke mishandelingen die de dieren moesten ondergaan tijdens hun laatste levensmomenten in het slachthuis.

De gruwel bij VanDrie Hasselt

In de beelden is te zien hoe kalveren routinematig worden bewerkt met een elektrische veedrijver: op het hoofd - zelfs richting de ogen, het lichaam en tegen de anus. Dieren worden natgespoten om de intensiteit van de schok te vergroten en zelfs met de veedrijver bewerkt als ze onmogelijk vooruit kunnen bewegen.

Daarnaast worden dieren met drijfstokken in het gezicht geslagen en in de anus gepord. Onwillige kalveren worden aan hun oren en hun staart getrokken, en ze worden geschopt.

Zich verzettende runderen worden mishandeld met het pneumatische penschiettoestel. Het toestel wordt regelmatig verkeerd geplaatst, zodat de dieren ‘enkel’ verwond worden wat herhaald schieten noodzakelijk maakt voor bedwelming.

De overduidelijke angst, paniek en stress van de kalveren is in de ogen van de dieren af te lezen en in hun pogingen tot verzet.

Uit de houding en routinematige handelingen van de VanDrie werknemers in de beelden valt op te maken dat deze praktijken gangbaar en ‘normaal’ zijn binnen dit bedrijf en dat er niet tegen wordt opgetreden.

Lees hier alles over de lijst van misstanden bij VanDrie Hasselt

Niemand kan dierenmishandeling ontkennen

Ongeacht wat de uitkomst van deze zaak wordt op 5 februari 2025, Animal Rights heeft dit allang gewonnen in het hof van de publieke opinie. Niemand kan ontkennen dat deze dieren mishandeld zijn, want dat bewijzen de beelden zwart op wit.

De beelden opnieuw te zien in heel België

De rechters weigeren naar de beelden te kijken, maar heel België heeft ze opnieuw kunnen zien. Hier zijn de links:

VRT Nieuws
Het Nieuwsblad
Tv Limburg was aanwezig in de rechtbank voor een videoreportage van de rechtszaak
Het Belang van Limburg