Inhoud
Auping misleidt met 100% verantwoord dons
Volgens Animal Rights misleidt beddenfabrikant Auping de consument met valse claims over dierenwelzijn. De dierenrechtenorganisatie heeft een klacht ingediend bij de Reclame Code Commissie. 1
Verantwoord dons is een illusie.
Animal Rights directeur Robert Molenaar: “Auping stelt dat al hun dons 100% verantwoord is. Maar het dons is afkomstig van eenden die gefokt worden op snelle groei en gewicht, wat leidt tot ernstige gezondheidsproblemen. Bovendien kunnen de eenden hun natuurlijke gedrag niet uiten, omdat ze opgesloten zitten in dichte schuren en niet beschikken over zwemwater.”
Valse claim
De claim van Auping is gebaseerd op de criteria van het keurmerk Responsible Down Standard (RDS). Volgens Animal Rights legt RDS de lat erg laag en kan de claim 100% verantwoord dons helemaal niet gegarandeerd worden. Molenaar: “Wanneer een eendenfokker eenmaal een certificaat heeft dan mag een overtreding wel 60 dagen duren, voordat er een schorsing plaatsvindt. Bovendien worden 95% van alle RDS controles van te voren aangekondigd.”
Undercoverbeelden
Animal Rights heeft dit jaar undercoverbeelden naar buiten gebracht waarbij misstanden en structureel dierenleed op Nederlandse eendenfokkerijen werd aangetoond. Zieke en verzwakte eenden worden aan hun lot overgelaten, met een lange lijdensweg tot gevolg. Auping verkoopt het dons van deze eenden in onder meer dekbedden.
Geen reactie
Molenaar: “We hebben Auping op de hoogte gebracht van onze undercoverbeelden, maar het bedrijf heeft niet gereageerd. Helaas blijft Auping de consument misleiden met valse claims over dierenwelzijn. We stappen nu naar de Reclame Code Commissie, want verantwoord dons is een illusie.”