Main content

Inhoud

Bern Conventie buigt voor angst- en haatcultuur rondom wolf

Nieuws: 3 december 2024
Animal Rights

In de Conventie van Bern stemden dinsdag 3 december 2024 voldoende landen voor het voorstel van de Europese Unie om een volgende stap te zetten om de beschermde status van de wolf te verlagen.

Animal Rights is teleurgesteld dat gezond verstand en wetenschappelijke feiten het onderspit hebben gedolven tegenover de cultuur van angst en haat van veeboeren, jagers en populistisch rechts.

Er verandert echter niets zolang er geen gunstige staat van instandhouding is voor de wolf. Ook voor Animal Rights verandert er niets. Zoals we als dierenrechtenorganisatie ook strijden tegen het afschot van kraai, bever, ree, damhert en vos, om slechts enkele soorten te noemen, zullen we dat ook blijven doen voor de wolf.

Het Verdrag van Bern is een internationaal verdrag van de Raad van Europa op het gebied van natuurbehoud en trad op 1 juni 1982 in werking. Er zijn 50 ondertekende partijen bij het Verdrag van Bern.

De wolf (Canis lupus) staat op dit moment vermeld in Bijlage II van strikt beschermde diersoorten. Op 27 september 2024 diende de EU een voorstel in om de mate van bescherming van de wolf te verlagen en de wolf te verplaatsen van Bijlage II naar Bijlage III van het Verdrag van Bern, dat wil zeggen van "strikt beschermde diersoorten” naar "beschermde diersoorten".

Bijlage II valt onder Artikel 6, dat opzettelijke vangst, houden, opzettelijk doden, opzettelijk beschadigen of vernietigen van broed- of rustplaatsen, opzettelijk verstoren, bezit van en handel in deze soorten verbiedt.

Bijlage III valt onder artikel 7, waarin staat dat elke exploitatie van wilde fauna moet worden gereguleerd om de populaties uit gevaar te houden.

Het besluit over de voorgestelde wijziging door de EU werd genomen door het Permanent Comité, dat het bestuursorgaan is van het Verdrag van Bern. Het bestaat uit vertegenwoordigers met stemrecht van de Partijen bij het Verdrag.
Het voorgestelde amendement werd bestudeerd door het Permanent Comité, dat het vervolgens aannam met een tweederde meerderheid van de Partijen.

Het is echter nog geen gelopen race.
Het voorgestelde amendement wordt nu door de Secretaris-Generaal van de Raad van Europa naar de Partijen gestuurd en treedt na drie maanden in werking, tenzij een derde van de Partijen (17) bezwaar maakt. In dat geval vervalt het en treedt het niet in werking. Als dat niet het geval is en het amendement in werking treedt, treedt het in werking voor de partijen die geen bezwaar hebben gemaakt.

Daarna moet de strikt beschermde status van de wolf nog worden aangepast in de Europese Habitatrichtlijn. Daarvoor moeten alle EU-lidstaten akkoord gaan. Van Spanje en Ierland is bekend dat ze geen voorstander zijn. Als dat is gebeurd moet de Nederlandse wet nog worden aangepast.

Update

Op vrijdag 7 maart 2025 diende de Europese Commissie het voorstel in om bijlagen IV en V bij de Habitatrichtlijn aan te passen zodat de beschermde status van de wolf wordt veranderd van strikt beschermd naar 'gewoon' beschermd. 1 Dit brengt de Habitatrichtlijn dan weer in lijn met de Bern Conventie waar die verandering vandaag van kracht werd, 3 maanden na de stemming daarover.

Het voorstel van de Commissie voor de wijziging van de bijlagen van de Habitatrichtlijn met betrekking tot de beschermingsstatus van de wolf moet nu nog door het Europees Parlement en de Europese Raad van regeringsleiders worden goedgekeurd. Dat gaat waarschijnlijk maanden duren. Daarna pas kan ook nationale wetgeving aangepast worden.

Het huidige BBB-ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) werkt al gretig aan de aanpassing van de Nederlandse regelgeving, zodat die klaar is wanneer Europa eruit is. Dat gebeurt met een Algemene Maatregel van Bestuur. Die zal snel door het ministerie worden gejast als dat er tegen die tijd in de huidige vorm nog zit. Vervolgens geeft de Raad van State nog advies. Bij een algemene maatregel van bestuur, komen de Tweede en Eerste Kamer over het algemeen niet aan zet, maar de kans bestaat dat er in dit geval wél door beide kamers naar gekeken wordt.

Dierenrechten in de grondwet TEKEN DE PETITIE! Animal Rights wil dat alle dieren in Nederland, wild en in gevangenschap, als (staats)burgers, (rechts)personen en ingezetenen erkend worden en grondwettelijk verankerde rechten krijgen. Animal Rights

Teken nu de petitie

Ja, je mag mij bellen op het volgende nummer