Inhoud
Boerensector wil geen lagere maximumtemperatuur voor veetransport
Ondanks de steeds hetere zomers, ernstige hittestress en het advies van de Europese Veiligheidsautoriteit (Efsa) om de maximumtemperatuur voor veetransport flink te verlagen, dringt de boerensector in Nederland er bij minister Adema (LNV) juist op aan om de maximumtemperatuur niet aan te passen. Voor de dieren, en met name de varkens, is dit een regelrechte ramp.
Hittestress deze zomer opnieuw onvermijdelijk
Ook in de laatste uren voor de dood gunnen ondernemers in de bio-industrie de dieren geen verlichting. Verschillende boerensectorpartijen dringen er bij minister Adema van LNV op aan om de maximumtemperatuur voor veetransport niet te verlagen van 35 naar 30 graden of lager. De Europese Voedselveiligheidsautoriteit (Efsa) adviseert naar 25 graden voor runderen en varkens te gaan en 22 graden voor zeugen (oftewel moedervarkens).1 Als de minister meegaat in het verzoek van de branche is ernstig lijden door hittestress deze zomer opnieuw onvermijdelijk.
Volgens de sector zal een verlaging van de maximumtemperaturen voor grote obstakels zorgen, zoals 'welzijnsproblemen in stallen' en problemen voor afnemers en toeleveranciers. Dieren zullen langer in stallen moeten verblijven.2
Animal Rights vindt de redenering van de sector op z'n zachtst gezegd merkwaardig. Campagnecoördinator Anna Krijger: "Het is al jaren bekend dat varkens zich niet prettig voelen boven een temperatuur van 20 graden, laat staan als het 35 graden is in een volle vrachtwagen. Maar opeens zijn de omstandigheden in de stallen zo ernstig dat zelfs schuimbekkend naar het slachthuis beter is? Ons wordt altijd verteld dat de dieren een prima leven in de stal hebben. Nee, deze ondernemers willen geen dag vertraging oplopen in de 'productieketen'. Ze zijn werkelijk meedogenloos."
Hittestress in de afgelopen jaren
Bijna iedere zomer worden er hitterecords gebroken en iedere zomer weer zien we hijgende, schuimbekkende varkens voor de poorten van de slachthuizen. Varkens kunnen niet zweten en in een afgeladen vrachtwagen kunnen ze op geen enkele manier verkoeling vinden. Juist in Nederland is dit een gigantisch probleem: Noord-Brabant heeft de grootste varkensdichtheid ter wereld.
Animal Rights vraagt al jaren aandacht voor het leed dat gepaard gaat met hittestress en roept de overheid op om veetransport op zomerse dagen helemaal te verbieden. Bovendien moet er een stop komen op het fokken van varkens in aanloop naar de hete zomer, zodat er ook in de warme stallen niet onnodig wordt geleden. Vanzelfsprekend is de transitie naar plantaardige voeding uiteindelijk de enige manier om te voorkomen dat dieren lijden voor het genot en gemak van de mens.