Main content

Inhoud

BURGERS MET PLANT POWER

Nieuws: 9 februari 2016
Plant Power

Iedereen kent de typische hamburgers van fastfoodketens, maar wist je dat je zelf heerlijke burgers kan maken? En in tegenstelling tot de typische hamburger is de plantaardige burger gezond, maar ook superlekker en trendy. Ideaal om familie of vrienden uit te nodigen of jezelf te trakteren op een ‘healthy bite’!

Een ‘Plant Power burger’ maken is ook heel eenvoudig. Je hebt helemaal niet zoveel ingrediënten nodig.

We vertrekken van een basis met een goede bindende kracht zoals rijst, quinoa, boekweit, peulvruchten(linzen, kikkererwten), bloem, havermout, rijstmeel, maizena, bulgur, paneermeel…

Gemalen lijnzaad heeft ook een sterk bindende werking, en is heel voedzaam.
Meng één eetlepel met drie eetlepels water en klop dit op met een vork. Laat even staan en je krijgt een plakkerig papje. Als je alleen hele lijnzaadjes hebt kun je twee eetlepels lijnzaad met de staafmixer met 50 ml water pureren.

VOORBEELD VAN EEN BASISMENGELING

400g kikkererwten(gekookt-uitgelekt)
40g of 4 el havermout
1ui, in stukjes en aangestoofd
zout/peper
1tl oosterse kruiden zoals za’atar
1tl peper zoals espelettepeper

Doe alles in een blender tot je een grof mengsel hebt.(of met een staafmixer)
Zet minstens 1 uur in de koelkast, afgedekt.
Vorm burgers en laat ze nog een uur rusten in de koelkast, dit is belangrijk zodat ze goed binden.
Bak de burgers 5 min aan elke kant in olie in een -goed warme- pan met antiaanbaklaag tot ze mooi kleuren.

Van dit basismengsel kan eindeloos variëren:

Spinazieburger: Laat 225g spinazie slinken in een scheutje olie of water met fijngesnipperde knoflook, laat het vocht er goed uitlopen, snij de spinazie fijn, laat het goed afkoelen en mix met het basismengsel.

Groenteburger: Maak een groentemengeling van 60g, zoals wortel, paprika, courgette en stoof even in wat olie. Laat goed uitlekken en mix met het basismengsel.

Rode bietenburger: Neem gekookte bietjes en snij ze in blokjes, en mix samen met een handvol walnoten mee met het basismengsel.

Burgertips:

  • Laat het smaken: gebruik smaakmakers zoals ui, peterselie, basilicum, dille, munt, gember, kervel, koriander, oregano en kurkuma, paprikapoeder,…
  • Gebruik je smaakmakers voorzichtig, combineer niet teveel. Proef het mengsel even en voeg daarna nog wat toe indien nodig.
  • Je mengsel moet een goede consistentie hebben. Als het te nat is, doe er wat bloem bij. Als het te droog is doe er nog een klein beetje water bij. Let op met groenten en paddestoelen die erg veel vocht afgeven. Stoof je groenten en druk het vocht er eerst uit voor je het mixt.
  • Bak uien, noten en kruiden even aan, dan komen de smaken beter vrij.
  • Maak je handen nat als je gaat burgers vormen. Maak balletjes en druk ze dan plat. Maak je burgers niet te groot of te klein. Haal je burgers door het fijngemalen paneermeel, en laat rusten op bakpapier in de koelkast.
  • Je kan je burgers ook bakken op een bakplaat in de oven(op bakpapier) op 200°C.
  • Maak extra fancy burgers met gebakken portobello, gegrilde groenten. Deze kunnen ook de burger vervangen.

Serveer met een sausje!

Veganaise: 100 ml sojamelk
175 - 250 ml zonnebloemolie
1 el (appel) azijn
1 tl mosterd
1 - 2 tl zout
1 - 2 tl agavesiroop
Meng alles in een hoge recipiënt en mix met een staafmixer.
Maak het pittig met wat wasabi of voeg fijngehakte bieslook toe. Je kan ook een beetje sojasaus toevoegen om het zout in de verf te zetten.

Yoghurtsaus:
2,5 dl ongezoete (natuur)yoghurt van Provamel of Alpro.
beetje citroensap
fijngehakte peterselie
verse fijngehakte munt
peper en zout