Inhoud
Circussen brengen dieren in de problemen
Terwijl de dagen kouder worden en we midden in de tweede golf van de coronacrisis zitten, komen wederom berichten naar buiten van circussen die in de problemen raken. Circussen vallen onder evenementen en sinds maart zijn alle shows afgelast. Inkomsten zijn verdwenen en de financiële reserves dreigen op te raken. Hierdoor komen ze in de problemen; kunnen zij dieren nog wel van de juiste zorg voorzien? Kristel Grond, campagnemedewerker Animal Rights: “De circussen vragen om geld, voedsel en diesel om de kachel brandend te houden. Wederom dreigen de vele honden, paarden, kamelen, alpaca’s, lama's, geiten en andere (gedomesticeerde) dieren het slachtoffer te worden.”
De circussen vragen om geld, voedsel en diesel om de kachel te branden. Wederom dreigen de vele dieren het slachtoffer te worden.
Circus Renz
Zo ook het Berlijnse circus Renz. Aan het begin van de ‘intelligente lockdown’ in maart strandden zij op een veld in het Friese Drachten. Daar luiden zij al snel de noodklok. Sinds het begin van de crisis vertoeven zij in zwaar weer. ”We weten niet wanneer we mogen beginnen en onze reserves raken snel op.”, vertelt Bernard Renz tegenover Hart van Nederland.1 "De dieren zijn aan het knagen op hun laatste restjes hooi.", aldus het circus. Meermaals wordt er gebedeld om geld en voedsel.
Grond: “Als zelfs één van de grootste en meest bekende circussen financieel niet draagkrachtig genoeg blijkt te zijn om dieren van de juiste zorg te voorzien, wat betekent dit dan voor de kleinere circussen?”
Lees over de problemen van Circus Freiwald.
Als zelfs één van de grootste en meest bekende circussen financieel niet draagkrachtig genoeg blijkt te zijn om dieren van de juiste zorg te voorzien, wat betekent dit dan voor de kleinere circussen?
Bedelen om eten
Vele circussen geven aan dat ze misschien nog een beperkte tijd in eten kunnen voorzien en dan is het op.123 De paarden, honden, kamelen en alle andere dieren die geruikt worden hebben nooit gekozen voor een leven als circusartiest, maar komen nu in door de mens veroorzaakte problemen.
Directeur Robert Zinneck van circus Barani klaagt: "We hebben helemaal niks meer. Hooguit een week hebben we nog te eten voor onszelf en de dieren maar dan is het op." Tevens vertelt de directeur dat een circus altijd weinig geld heeft: "Je doet het niet om rijk te worden.”, zegt hij.4
-
https://www.1limburg.nl/circus-zonder-eten-gestrand-door-coronacrisis ↩
-
https://www.trouw.nl/binnenland/door-corona-belandde-reizend-circus-bolalou-in-een-weiland-en-sindsdien-lijkt-het-tegenslagen-te-regenen~b9577cb3/ ↩
-
https://www.dvhn.nl/groningen/Circusdirecteur-We-hebben-niets-meer-door-corona-26134033.html ↩
-
https://jeugdjournaal.nl/artikel/2352615-circus-in-de-problemen-door-corona-regels-we-hebben-niks-meer.html ↩
Alle dieren uit het circus!
In 2015 zijn wilde dieren uit het circus verbannen, omdat het welzijn van hen niet gewaarborgd kan worden. Deze crisis laat duidelijk zien dat het welzijn van andere dieren ook niet gewaarborgd is! Het wordt tijd dat de overheid de juiste stap gaat zetten. Animal Rights roept op tot een totaalverbod op alle dieren in het circus.
Update
Circus Renz International bivakkeert al acht maanden aan de Kirchweg in het Duitse Itterbeck. 1 Corona zorgt voor een verloren circusseizoen, waardoor het uit vier gezinnen bestaande Duitse circusgezelschap het moet doen zonder enige inkomsten uit voorstellingen. Net als voor de horeca is dat ondernemersrisico. Helaas sleept het circus ook nog een caravan aan dieren met zich mee. De financiële problemen van het gezelschap waren in maart direct al zo groot, dat het circus de noodklok luidde op sociale media en in november volgde een nieuwe noodkreet. Het eten voor de dieren is vrijwel op en het circus heeft niet de financiële middelen om de wintervoorraad aan te vullen.
Tijdens de weekenden in de zomermaanden werd geld verdiend door het winterkwartier open te stellen voor publiek. Mensen gingen daar op de foto met de drie olifanten en kinderen maakten ritje op de paarden en kamelen. In Nederland is het verboden voor circussen om wilde dieren zoals olifanten als attractie te gebruiken en Circus Renz International stond tot voor kort in Yerseke geregistreerd. Moeten we circussen die hun dieren net over de grens parkeren wanneer ze een rondje Nederland willen doen en zo de intentie van de Nederlandse wet, namelijk geen wilde dieren meeslepen met circussen, overtreden, niet gewoon weren uit Nederland?