Main content

Inhoud

De illegale geiten van Gendt - Het beroep van Animal Rights

Nieuws: 30 oktober 2024
Slacht

Op 14 november 2023 besluit het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Lingewaard aan het bedrijf Bouwens Melkgeiten Vof een omgevingsvergunning te verlenen ten behoeve van een geitenhouderij aan de Angerensestraat 38 te Gendt. De vergunning gaat vooral om het gedeeltelijk veranderen van de indeling en uitvoering van de stallen ten opzichte van de vergunning van 27 juli 2010 en dan met name het in gebruik nemen van stal 2/3 voor het houden van de melkgeiten in plaats van stal 7, welke niet is gebouwd.

Animal Rights tekent hiertegen op 23 januari 2024 beroep aan na eerder al een zienswijze te hebben ingediend naar aanleiding van het ontwerpbesluit van 7 maart 2023.

Lees ook: LINGEWAARD EN GELDERLAND LAPPEN GEITENSTOP AAN HUN LAARS

Over het beroep heeft Animal Rights al 6 maanden niets meer gehoord, maar op 22 november 2024 dienen er wel twee andere zaken met betrekking tot dit bedrijf over de 1500 illegaal gehouden geiten en het niet handhaven van de gemeente betreffende het gezondheidsaspect (Beroepen 22/5173 en 23/585).

Er mogen helemaal geen geiten gehouden worden
Animal Rights stelt dat het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Lingewaard de vergunde situatie, op basis waarvan de bestreden vergunning wordt verleend, niet juist heeft vastgesteld. Niet de omgevingsvergunning van 27 juli 2010 is voor de inrichting de vigerende vergunning, maar de melding in het kader van de Wet milieubeheer van 10 oktober 1998. Dat zit zo:

Op 6 april 2006 is door Bouwens Melkgeiten Vof een aanvraag ingediend voor een revisievergunning. Deze vergunning was aangevraagd voor het omzetten van een varkenshouderij met 810 varkens naar een geitenhouderij met 2225 geiten; 705 in stal 1, 2 in stal 4 en 1518 in nieuw te bouwen stal 7.

Onder het destijds geldende systeem van de Wet milieubeheer was er sprake van coördinatie tussen milieuvergunningen in het kader van deze wet en bouwvergunningen in het kader van de Woningwet.
De bouwvergunning voor stal 7 was ten tijde van de vergunningverlening in 2010 nog niet aangevraagd en derhalve ook niet verleend.
Een milieuvergunning treedt niet eerder in werking dan nadat alle bijbehorende benodigde bouwvergunningen zijn verleend. Dit betekent dat de aangevraagde activiteiten - het houden van geiten - pas kunnen worden uitgeoefend nadat alle benodigde bouwvergunningen zijn verleend.

Bouwens Melkgeiten Vof beschikt nog altijd niet over de benodigde bouwvergunning. Op 1 augustus 2016 was een omgevingsvergunning verleend voor, onder meer, de realisatie van stal 7. Deze vergunning werd echter bij uitspraak van de rechtbank Gelderland van 26 april 2017 vernietigd. Bij besluit van 19 december 2017 heeft het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Lingewaard de omgevingsvergunning vervolgens alsnog geweigerd omdat de gemeenteraad geen verklaring van geen bedenkingen heeft verleend.
Stal 7 is dus nooit gerealiseerd en dus is tevens de vergunning uit 2010 nooit in werking getreden.

Na vergunningverlening in 2010 is Bouwens de aangevraagde activiteit - geiten houden - echter wél gaan uitvoeren, nog vóórdat alle benodigde bouwvergunningen waren verleend; de dieren zijn immers tot de dag van vandaag simpelweg in een niet daartoe bestemd gebouw (stal 2/3) gehouden.
Die overtreding tracht men via de bestreden omgevingsvergunning van 14 november 2023 ten onrechte alsnog te legaliseren: het in gebruik nemen van stal 2/3 voor het houden van de melkgeiten in plaats van stal 7, welke niet is gebouwd.

De essentie van deze zaak is niet dat de geiten in een verkeerde stal worden gehouden - wat het college met dit besluit snel even tracht te corrigeren - maar dat er überhaupt geen dieren gehouden mochten (en mogen) worden. De 2000+ geiten zoals aangevraagd in 2006 staan bij Bouwens Melkgeiten Vof illegaal, aangezien, nogmaals, de vergunning uit 2010 nooit in werking is getreden.

Het bestreden besluit is in strijd met het wettelijke vergunningstelsel genomen. Hierin ziet Animal Rights een gebrek in de zorgvuldige voorbereiding van het besluit door verweerder; het bestreden besluit kan geen stand kan houden. Animal Rights vraagt daarom de rechtbank Gelderland haar beroep gegrond te verklaren en het bestreden besluit te vernietigen.

Dierenrechten in de grondwet TEKEN DE PETITIE! Animal Rights wil dat alle dieren in Nederland, wild en in gevangenschap, als (staats)burgers, (rechts)personen en ingezetenen erkend worden en grondwettelijk verankerde rechten krijgen. Animal Rights

Teken nu de petitie

Ja, je mag mij bellen op het volgende nummer