Inhoud
De kapitalistische slavenhandel in levende dieren
Nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) 1 laten zien dat de uitbuiting van dieren in Nederland niets te maken heeft met zelfvoorzienendheid of voedselzekerheid. Veeboeren ‘produceren’ niet om ons te voeden, zoals vele spandoeken sinds 1 oktober 2019 je willen doen geloven, maar zijn kapitalistische graaiers net als zoveel andere ondernemers.
Het CBS bericht van 13 februari 2025 gaat over de slavenhandel in levende dieren: ”In 2024 heeft Nederland voor 2,3 miljard euro aan levende dieren geëxporteerd.” Dat het CBS het daarbij in eerste instantie heeft over miljarden euro in plaats van over individuele dieren is daarbij al veelzeggend.
Export
Pluimvee, voornamelijk kippen, komt in waarde pas op de derde plaats, minder dan 400 miljoen euro, maar vertegenwoordigt 366 miljoen individuen. Terwijl de 19 duizend geëxporteerde paarden een waarde hadden van 457 miljoen euro, gemiddeld 24 duizend euro per paard. Bij de 9,5 miljoen geëxporteerde varkens ging het om een totaalbedrag van 940 miljoen euro. Verder exporteerde Nederland nog een half miljoen runderen.
Nederland exporteert daarnaast ook nog andere diersoorten: van konijnen tot geiten, van reptielen tot vissen en van insecten tot vogels.
De varkens gingen voornamelijk naar Duitsland en Spanje, op afstand gevolgd door Italië en België, de paarden vooral naar de VS en pluimvee in de eerste plaats naar Duitsland en België. De runderen gingen hoofdzakelijk naar België.
Import
Dat het niets met voedselvoorziening te maken heeft, maar puur om de handel draait, wordt nog verder benadrukt door de importcijfers. Want Nederland importeerde in 2024 ook nog eens voor 1,5 miljard euro aan levende dieren. We importeerden bijna net zoveel pluimvee als we exporteerden: 364 miljoen kippen en ander pluimvee, maar voor een aanzienlijk hoger bedrag van 900 miljoen euro.
Conclusie
Dieren worden van hot naar her gesleept, omdat veeboeren, transporteurs, verzamelcentra, handelaren en slachthuizen daar geld aan verdienen.
Laat je dus niet voor de gek houden door de leuzen van deze slavenhandelaren. Het interesseert de Nederlandse veeboer niet wie er te vreten heeft en wie niet, zolang de kassa maar rinkelt.