Inhoud
DE MAAG LEVER DARM STICHTING FINANCIERT GRUWELIJKE DIERPROEVEN
De Maag Lever Darm Stichting financiert projecten waarbij proefdieren worden gebruikt.1 Uit een wetenschappelijke publicatie blijkt dat onderzoekers uit het UMC Amsterdam vrij spel krijgen met proefmuizen met een financieel duwtje in de rug van de Maag Lever en Darm Stichting.2 Animal Rights waarschuwt nietsvermoedende donateurs voor de collectant aan de deur. Jouw donatie wordt gebruikt om gezonde proefdieren doodziek te maken. Doe er niet aan mee.
Jouw donatie wordt gebruikt om gezonde proefdieren doodziek te maken. Doe er niet aan mee.
ZIEK GEMAAKT EN AFGEMAAKT
Voor de dierproeven hebben de onderzoekers gemuteerde naaktmuizen uit een catalogus van het proefdierimperium Envigo aangekocht. Envigo is net zoals Charles River een multinational die gespecialiseerd is in het leveren van proefdieren en het uitvoeren van dierproeven in opdracht van farmaceutische en (agro)chemische bedrijven.1 Envigo heette vroeger Huntington Life Sciences (bekend uit de documentaire the Animal People). In de VS werd Envigo recent nog veroordeeld voor de mishandeling van puppies.2
De gemuteerde muizen uit deze dierproef zijn door inteelt bewust gefokt om een heel zwak immuunsysteem te hebben en daardoor bijzonder vatbaar te zijn om kanker te ontwikkelen. Voor de dierproef kregen de muizen allemaal 10.000 menselijke darmkankercellen in hun buikvlies ingespoten. Tien weken na de injectie met kankercellen werden alle muizen afgemaakt en open gesneden om de uitgroei van de ingespoten darmkanker te bestuderen.
Sindsdien is het standpunt van Maag Lever Darm Stichting ten opzichte van dierproeven ongewijzigd gebleven. Ook in 2022 werd een door de Maag Lever Darm Stichting experiment met genetisch gemanipuleerde muizen gepubliceerd.3
Goede doelen gaan in de fout
De Maag Lever Darm Stichting investeerde in 2022 maar liefst 2.310.846 miljoen euro aan onderzoek.1 De stichting geeft zelf aan dat minder dan 3% gaat naar dierproeven. 2 Voor Animal Rights is elke euro die aan dierproeven wordt besteed er één te veel.
Helaas zijn er meerdere goede doelen die investeren in dierproeven. Animal Rights heeft een lijst opgesteld met goede doelen die wel en geen geld geven aan dier-experimenten.
Volgens Animal Rights is het essentieel om gezondheidsfondsen te wijzen op hun ‘foute’ dierproevenbeleid. “Deze goede doelen hebben gezamenlijk zo’n 420 miljoen euro die ze investeren in onderzoek. We willen dat het geld niet langer naar dierproeven gaat maar naar dierproefvrij onderzoek. Dat is beter voor mens en dier.
We willen dat het geld niet langer naar dierproeven gaat maar naar dierproefvrij onderzoek. Dat is beter voor mens en dier.
INZETTEN OP ALTERNATIEVEN
Er is ondertussen meer dan genoeg kritiek op dierproeven. 9 van de 10 testen van nieuwe medicijnen en behandelingen leveren niks op voor mensen, terwijl eerder bij dieren wel resultaat werd geboekt. 1 "De geschiedenis van het kankeronderzoek is een geschiedenis van het genezen van kanker in de muis. We hebben al decennia lang muizen van kanker genezen en het werkte gewoon niet bij de mens." Deze verklaring werd afgelegd door Richard Klausner, M.D., voormalig directeur van het National Cancer Institute, aan de Los Angeles Times in 1998. Het is een verklaring die evenzeer van toepassing is op vele andere veel voorkomende ziekten.
Lees ook: Kankeronderzoek kan en moet zonder dierproeven
We zien ook dat gezondheidsfondsen steeds kritischer worden op dierproeven en meer geld investeren in moderne dierproefvrije technieken. Dat is een belangrijke stap die we aanmoedigen. Het blijft echter onbegrijpelijk dat deze onwetenschappelijke dierproeven op de dag van vandaag nog steeds worden uitgevoerd.
We willen dierproeven zo snel mogelijk vervangen door alternatieven.
Dat kan als de subsidiekraan voor dierproeven wordt dichtgedraaid en wetenschappers ómdenken.