Inhoud
De misvattingen over melkzuur
Als dierenvriend doe je je uiterste best om zuivelproducten te vermijden. Wanneer je tijdens het scannen van de ingrediëntenlijst melkzuur tegenkomt, kunnen wij het ons voorstellen dat je hier het liefst met een grote boog omheen loopt. Gelukkig kan je melkzuur met een gerust hart eten, en Animal Rights vertelt je waarom!
Lees ook: slachten voor zuivel
Wat is melkzuur?
Melkzuur is een van nature voorkomende bacterie die wordt geproduceerd tijdens fermentatie. Fermentatie is een proces waarbij bacteriën, schimmels of gisten zorgen voor het omzetten van stoffen in een product. Hierdoor verandert de zuurgraad, smaak, geur of uiterlijk. De levensmiddelenindustrie kiest uitsluitend voor fermentatie uit koolhydraten zoals glucose en sucrose. Deze koolhydraten komen onder meer uit suikerbieten, rietsuiker of maiszetmeel. Dit zijn plantaardige suikers, wat melkzuur… tromgeroffel… veganistisch maakt!
Waar kom je het in tegen?
Melkzuur, ook wel bekend als E-nummer E270, is een veelgebruikte stof die als voedingsadditief wordt toegevoegd aan producten. Het is een geurloze, heldere tot geel gekleurde siroop die fabrikanten voor vele doeleinden gebruiken. Het maakt een product bijvoorbeeld langer houdbaar, voorkomt dat het gaat gisten en wordt gebruikt om stevigheid te behouden. Ook geeft het producten zijn kenmerkende zure smaak en vind je het variërend terug in vele gefermenteerde voedsel zoals augurken, soyasaus, soya yoghurt of brood.
Maar waarom heet het dan zo misleidend?
Melkzuur kan voor aardig wat verwarring zorgen. Waarom wordt een bacterie die in de meeste gevallen niks te maken heeft met melk, tóch melk genoemd? Om dat te begrijpen moeten we even terug in de tijd: naar 1780. Een Zweedse chemicus genaamd Carl Wilhelm Scheele had monsters genomen van melk dat over de datum was. Hij had in deze melk een zuur kunnen identificeren. Hij noemde dit zuur ‘mjölkyra’ – of in het Nederlands ‘melkzuur’. Wat we nu weten is dat dit zuur niet alleen voorkomt in zuivelproducten, maar ook in een breed scala aan plantaardige voedingsmiddelen. Echter, omdat het oorspronkelijk door Carl is ontdekt in zure melk, verwijzen we naar dezelfde benaming.
Wanneer is melkzuur niet plantaardig?
Gefermenteerde zuivelproducten zoals kefir, kwark en yoghurt bevatten melkzuur dat gekweekt kan zijn op lactose, een zuivelsuiker. Aangezien plantaardige eters deze producten al vermijden, hoef je je hier gelukkig weinig zorgen over te maken.
Lees ook de meest gestelde vragen over zuivel