Inhoud
DEMONSTRATIE: Wat willen wij? Alle KU Leuven apen vrij!
Gisteren demonstreerden zo'n 40 activisten op de Oude Markt in Leuven voor de stopzetting van apenexperimenten aan de KU Leuven. Het protest werd georganiseerd door Animal Rights en Bite Back. Wij zijn principieel tegenstanders van alle dierproeven. Als we geen mensen zonder hun toestemming willen gebruiken als proefobjecten, dan geldt dit universeel voor alle levende wezens. Elk dier is een individu met recht op leven en welzijn, ongeacht nut of noodzaak voor de mens.
Lees ook: Shocking: Vlaamse overheid verspilt miljoenen aan de KU Leuven om apen te doden
Zo’n veertig apen opgesloten in het proefdiercentrum van de KU Leuven
Aan de KU Leuven wordt experimenteel hersenonderzoek verricht op resusapen. Om hun hersenactiviteit te kunnen meten, worden de proefapen 'gebruiksklaar' gemaakt. Via boorgaten in hun schedel worden elektroden geïmplanteerd in de hersenen. Met cement wordt een fixatie-staaf of ‘hoedje’ aan de schedel vastgehecht. Dit staafje dient om de kop van de apen te fixeren tijdens de latere hersenmetingen. De dieren worden gemiddeld 7 tot 10 jaar (her)gebruikt aan de KU Leuven. Sommige dieren ondergaan tijdens deze lange periode als proefdier meerdere hersenoperaties om losgekomen of beschadigde implantaten of staafjes te vervangen.
Aan de KU Leuven beweren ze dat het “ethisch natuurlijk niet verantwoord is dat je in normale menselijke subjecten elektrodes plant. Bij apen kan dat wel.” Jen Hochmuth, campagneleider Animal Rights: Hieruit blijkt dat proefdiernemers een dubbele moraal hanteren. Als je een onderzoeker vraagt waarom ze dieren gebruiken is het omdat ze op ons lijken, maar als je vraagt waarom we op dieren mogen testen, dan zegt de onderzoeker omdat ze niet op ons lijken.”
Proeven niet alleen immoreel maar wetenschappelijk nutteloos
De KU Leuven voert intussen al meer dan 30 jaar akelige experimenten uit op apen die veel leed bezorgen. Tot nu toe heeft dit nog geen tastbare resultaten opgeleverd. In het verleden maakte de KU Leuven ook apen verslaafd aan cocaïne. In de huidige dierproeven worden apen gebruikt als model voor gezichtsherkenning bij de mens.
Volgens campagneleider Jen Hochmuth zijn deze experimenten niet alleen moreel onaanvaardbaar maar wetenschappelijk bekeken compleet nutteloos: "Het gaat hierbij niet om wettelijk verplichte dierproeven voor de ontwikkeling van nieuwe medicijnen maar om achterhaalde experimenten die er enkel toe dienen de nieuwsgierigheid van gevoelloze wetenschappers te stillen". “Het is nochtans zelfs wetenschappelijk onderbouwd dat resusapen geen geschikt model van menselijke individuele gezichtsherkenning zijn”, benadrukt ze.
Lees ook: Hier koopt KU Leuven aapjes met belastinggeld voor horrorexperimenten: 7000 euro voor een leven
Wat willen wij? Alle apen vrij!
Animal Rights eist de vrijlating van alle proefapen die opgesloten zitten in het proefdiercentrum van de KU Leuven. Daarnaast eisen we dat de overheid het financieren van alle apenexperimenten stopzet: "De onderzoeksbudgetten moeten geïnvesteerd worden in de ontwikkeling van alternatieve methoden die een beschaafde samenleving waardig zijn."
Animal Rights is van plan om elke eerste donderdag van de maand een protestactie op de Oude Markt te houden om aandacht te vragen voor de proefapen. “Wij willen met onze campagne een duidelijk signaal geven dat hersenexperimenten op apen geen noodzakelijk kwaad zijn maar pure kwaadaardigheid! We geven niet op voordat alle apenexperimenten aan de KU Leuven zijn stopgezet.”
De volgende protestactie voor de stopzetting van apenexperimenten gaat door op donderdag 5 november van 13u tot 15u. Link naar het facebookevent
Animal Free Science: Betere wetenschap zonder dierproeven!
Het doel van Animal Rights is om komaf te maken met alle dierproeven en in te zetten op humane en dierproefvrije wetenschap die een directe toepassing op de mens hebben. Daarom zijn we het voorbije jaar een nieuwe campagne gestart: Animal Free Science.
Animal Free Science is het nieuwste project van Animal Rights. Hiermee willen we inspelen op dierproefvrije innovatie en de maatschappij, politici en wetenschappers sensibiliseren. Met deze positieve campagne willen we verandering stimuleren in België en Europa.
We moeten komaf maken met dierproeven, niet alleen voor de niet-menselijke dieren maar ook voor de menselijke dieren! We zijn van mening dat we we niet alleen proefdierleed kunnen besparen maar ook mensenlevens redden, als we volop inzetten op onderzoek zonder dierproeven. Dierproeven zijn pure kwaadaardigheid voor dier en mens!
Het is een keuze tussen goede wetenschap en zinloze wreedheid. En goede wetenschap is zonder dierproeven. Dierproeven hebben geen morele of wetenschappelijk afweging nodig want zowel mens als proefdier zijn de verliezers in dit verhaal.
Lees ook: Zowel proefdieren als mensen zijn de verliezers in het dierproevenverhaal