Inhoud
Dierenwelzijnskeurmerk RDS is een lege huls
Animal Rights vindt het onacceptabel dat veren en dons dat afkomstig is van Nederlandse eendenfokkerijen het dierenwelzijnskeurmerk Responsible Down Standard (RDS) draagt. De meest recente undercoverbeelden laten opnieuw zien dat eenden slecht af zijn in de eendensector. Animal Rights campagneleider Robert Molenaar: “RDS moet de handen aftrekken van de Nederlandse eendensector wil het niet alle geloofwaardigheid verspelen.”
Bekijk de tijdlijn van onze campagne.
Dierenwelzijnskeurmerk faalt
Volgens Molenaar kan het RDS-keurmerk het welzijn van eenden niet waarborgen, omdat het de lat erg laag legt: “Wanneer een eendenfokker eenmaal een certificaat heeft dan mag een overtreding wel 60 dagen duren, voordat er een schorsing plaatsvindt. Bovendien worden 95% van alle controles van te voren aangekondigd.”
De advocaat van Animal Rights heeft bij Control Union Certification, de instantie die controleert namens het RDS-keurmerk, een handhavingsverzoek ingediend. Aanleiding zijn de undercoverbeelden waarbij eenden worden geschopt, bij de nek gepakt, doodgetrapt en doodgeslagen. Molenaar: “We willen dat de certificering van de betrokken eendenfokkerijen per direct en blijvend wordt ingetrokken.”
Verantwoord dons is een illusie. Er zijn prima alternatieven waar geen enkel dier voor hoeft te lijden.
Overtreding op overtreding
Volgens de reglementen van RDS vinden er bij de betrokken eendenfokkerijen minimaal twee ‘major’ en zes ‘minor’ overtredingen plaats. Het gaat om wetsovertredingen rond het houden, doden en vangen van eenden. Daarnaast worden zieke dieren niet verzorgd, is er sprake van onverantwoord handelen door onbekwame medewerkers en overvolle kratten met eenden.
Auping
In februari 2018 won Animal Rights nog een zaak bij de Reclame Code Commissie omdat Auping ten onrechte op haar website beweerde dat eenden op de fokkerijen gezond leven, geen pijn lijden en geen angst of stress ervaren. Molenaar: “Auping heeft de claim gemaakt op basis van het RDS-keurmerk. Auping heeft de claim wel aangepast maar verkoopt nog steeds dons dat afkomstig is van dieren die een kort en akelig bestaan hebben gehad.”
Dons
Ducky Dons, C&A en Swiss Sense hebben naar aanleiding van de uitspraak van de Reclame Code Commissie hun dierenwelzijnsclaim wel aangepast maar verkopen nog steeds dons.
Molenaar: “Verantwoord dons is een illusie. Er zijn prima alternatieven waar geen enkel dier voor hoeft te lijden.”