Inhoud
Dierproeven aan de KU Leuven terug gestegen
Animal Rights maakt zich zorgen om het flinke aantal dierproeven dat jaarlijks plaats vindt aan de KU Leuven. Jaarlijks worden er ongeveer een half miljoen dierproeven over heel België uitgevoerd, waarvan 100.000 aan de KU Leuven alleen al. Jen Hochmuth: “Het aantal dierproeven aan de KU Leuven neemt al jaren niet meer af. We roepen de universiteit op om geld, tijd en aandacht te investeren in dierproefvrije technieken in plaats van halsstarrig vast te houden aan verouderde en wrede dierproeven. Dat zijn we aan de proefdieren en onszelf verplicht.”
Meer dierproeven in 2021 aan de KU Leuven
De KU Leuven heeft het grootste proefdiercentrum van België en zelfs van de hele Benelux. Vissen, muizen, ratten, hamsters, gerbils, cavia’s, vogels, konijnen, katten, varkens, apen, schapen en runderen, ze worden allemaal massaal gebruikt in experimenten.
In 2021 werden 100.652 dierproeven uitgevoerd aan de KU Leuven.1 Dat is een stijging van 22% ten opzichte van 2020 toen er 82.653 dierproeven werden uitgevoerd.
Corona als verklaring voor de daling in 2020
De aantallen van 2021 bevinden zich daarentegen op hetzelfde niveau van deze van 2019, toen er 101.773 dierproeven werden uitgevoerd. De sterke daling genoteerd in 2020 was een rechtstreeks effect van de COVID-19 pandemie. In de periode midden maart – midden april 2020 mochten er immers geen nieuwe dierproeven of projecten met proefdieren opgestart worden.
Nadien werd het proefdieronderzoek traag en gefaseerd terug opgestart. Deze herstart was volledig tegen eind 2020. Dit verklaart dat de aantallen gebruikte proefdieren in 2021 vergelijkbaar zijn met deze genoteerd vóór de COVID-19 pandemie.
Meer dierproeven op hamsters en zebravissen in 2021
Opvallend is ook dat er in 2021 minder muizen en ratten, maar veel meer hamsters en zebravissen gebruikt werden dan in 2019. Zo worden zebravissen voor een breed scala aan onderzoeksdomeinen gebruikt, soms om praktische redenen (gemakkelijk te huisvesten, korte levenscyclus, veel nakomelingen) en soms als vermindering van zoogdiermodellen.1 “Hierbij vergeten onderzoekers dat vissen, net zoals alle andere dieren pijn voelen. En daarom zijn dierproeven op vissen wat ons betreft even erg als op zoogdieren”, benadrukt Hochmuth.
De stijging van hamsters is te wijten aan het onderzoek dat verricht werd met het oog op de ontwikkeling van een vaccin en medicatie tegen het coronavirus. Omdat hamsters gevoelig bleken voor corona werden ze door veel wetenschappers als proefdiermodel gekozen. “Het enige wat hen tot nu gelukt is, is proefdieren ziek maken. Er is geen vaccin op basis van dierproeven op hamsters ontwikkeld”, aldus Hochmuth.
VERVANGEN VAN DIERPROEVEN GEEN PRIORITEIT
Het aantal dierproeven dat de KU Leuven uitvoert, lijkt al een tiental jaren rond de 100.000 dierproeven per jaar. Hieruit blijkt dat er amper ambitie is om dierproeven te vervangen door alternatieven en dat er in meer dan 10 jaar tijd weinig is veranderd. Het standpunt van Animal Rights is dat proefdieren überhaupt niet gebruikt dienen te worden in experimenten. Zet in op moderne dierproefvrije onderzoeken: daar hoeft geen enkel dier voor gedood te worden. Teken onze petitie als je het met ons eens bent!
Susan Hartland, directeur van Animal Rights: "Er is ondertussen ontzettend veel wetenschappelijke kritiek op dierproeven. Universiteiten zijn bedoeld als bron van kritisch denken voor wettenschappelijke vooruitgang en zouden daarom plekken moeten zijn die het voortouw nemen op vlak van proefdiervrije innovaties. Het is daarom nog schokkender dat universiteiten, zoals de KU Leuven, niet met de tijd mee evolueren."