Main content

Inhoud

In Drongengoed zijn hertenlevens nog steeds onzeker

Nieuws: 10 december 2020
Jacht

Intussen is het bijna een jaar geleden dat er een grootschalige aanzitjacht op damherten werd georganiseerd in Drongengoed. Daarbij werden er een 15-tal herten afgemaakt. Dit jaar is er geen gemeenschappelijke jacht gepland, maar dit wil niet zeggen dat de dieren veilig zijn.

Lees hier nogmaals over het hert dat voor dood werd achtergelaten.

Schieten gaat door

Er zijn op de terreinen van het ANB en het militair domein wel geen grootschalige jachtpartijen gepland, maar in de omgeving van het bos zijn er talloze privéterreinen waar individuele aanzitjacht gewoon toegelaten is, zowel op reeën als op damherten. Volgens de momenteel beschikbare cijfers in de officiële grofwilddatabank1 werden er dit jaar in Maldegem 36 reeën en 15 damherten en in Aalter 21 reeën geschoten.

ANB werkt aan plan

Het Agentschap Natuur en Bos probeert de perceptie rond het afschot te keren. Wat de schade aan de omliggende percelen en het bosplantsoen betreft, hebben ze intussen preventieve maatregelen genomen. Dit jaar is er werk gemaakt van omheiningen rond aanplantingen in bosomgeving en nieuw aangeplant bos. Ook werden er wildspiegels geplaatst om eventuele ongevallen rond drukke wegen te voorkomen.1 Volgens hen blijkt echter uit tellingen dat het aantal dieren van beide soorten is toegenomen en is het mogelijk dat deze maatregelen niet volstaan. Zij werken daarom aan een plan voor het “beheer” (een eufemisme voor afschot) van zowel reeën als damherten dat breed gecommuniceerd zal worden zodat er bij de bevolking meer draagvlak zal zijn.

Het enige antwoord dat wij mensen in geval van conflict met wilde dieren willen bieden is meer bloedvergieten.

Rowena Vanroy, Animal Rights

Laat de herten leven!

Het is dus afwachten op de volgende jacht. Animal Rights is het in ieder geval beu dat het afschot voortdurend als een zwaard van Damocles boven wilde dieren hangt. Diervriendelijke maatregelen om schade en ongevallen te voorkomen worden vaak slechts genomen onder grote druk en dan is het nog met mondjesmaat. Lukt het niet meteen om wilde dieren zich te laten aanpassen aan de wensen van de mens, dan gaan ze eraan. Dit is de omgekeerde wereld.

Laten we intussen niet vergeten dat het “probleem” van de damherten is veroorzaakt door mensen. De damherten zijn nakomelingen van dieren in gevangenschap. Het is bovendien nog steeds perfect mogelijk om damherten te houden en te fokken. Maar het enige antwoord dat wij mensen willen bieden op een door ons veroorzaakt probleem is nog meer bloedvergieten.

Lees ook: Wat kun je zelf doen tegen de jacht?