Inhoud
Duizenden doden door ongelukken in de bio-industrie
Een ongeluk met een gekantelde vrachtwagen vol kippen.
Dieren in de bio-industrie leven een kort en triest bestaan en sterven een akelige dood. Maar er zijn ook dieren die het slachthuis niet eens halen en nóg korter miserabel bestaan en op een minstens even tragische manier als in het slachthuis om het leven komen. Denk aan stalbranden, transportongelukken, haperende ventilatiesystemen en drama’s met mestputten. Dit zijn geen excessen, maar logische gevolgen van de manier waarop we dieren 'houden'.
In dit artikel bespreken we de ongelukken van de afgelopen paar weken.
Gestikt of levend verbrand
Het nieuwe jaar is net begonnen en er hebben in Nederland al drie stalbranden gewoed. In nieuwjaarsnacht kwamen er minstens 6.000 eenden om in een schuur in Ermelo. Bij de andere twee branden dit jaar vonden kalfjes de dood.
In november kwamen er nog honderden geiten om bij een brand in het Brabantse Vinkel. Animal Rights was ter plaatse bij de 'ruiming' van de dieren. In 2022 zijn er in totaal zo’n 134.000 dieren bij stalbranden om het leven gekomen. Dat zijn 20 keer zoveel dieren als in 2021.
Een overzicht van de stalbranden in Nederland en België in 2022.
Dood door transportongeluk
Regelmatig komen de beelden in het nieuws voorbij: een vrachtwagen volgepropt met varkens, runderen of kippen ligt ondersteboven in een sloot of gekanteld in de bocht van een weg. Vaak overleven de dieren de klap niet. Sommigen zwerven, voor even 'vrij', door de omgeving, anderen moeten uit hun hachelijke positie tussen verwrongen metaal bevrijd worden.
Op 29 december belandde een aanhanger met duizenden kippen in een kanaal. De vrachtwagen van Boonstra Transport uit het Friese Haulerwijk vervoerde 6.000 kippen, waarvan er zo’n 2.800 in de aanhanger zaten. Het ongeval gebeurde net over de Duitse grens. Veel kippen overleefden het ongeluk niet. Voor de kippen die niet meteen dood waren, maar niet meer levensvatbaar, kwam een speciale eenheid om ze uit hun lijden te verlossen.1
De overheid houdt niet bij hoeveel dieren er op deze manier jaarlijks omkomen.
Stikken door uitvallende ventilatie
Stallen worden steeds vaker automatisch bestuurd zonder dat er mensen aanwezig zijn. Dit is vragen om problemen. Wanneer er kortsluiting ontstaat in een stal en hierdoor de ventilatie uitvalt, kunnen de dieren stikken. Op Eerste Kerstdag kwamen 39 varkens om het leven in het Utrechtse Rhenen: de mechanische ventilatie in hun stal was uitgevallen. De brandweer dacht in eerste instantie dat het merendeel van de 800 varkens was overleden, later bleken de meesten 'slechts’ bewusteloos.1
Verdrinken in de mestput
Een groot deel van de dieren die opgesloten zitten in schuren, brengt hun leven door op roosters boven hun eigen uitwerpselen. Het vermengen van mest en urine veroorzaakt in mestkelders het giftige gas ammoniak. Bij een stalverzakking zakt de vloer onder de poten van de dieren weg. Dit kan gebeuren als de vloer wordt aangetast door de zuren die vrijkomen uit de ontlasting van de dieren, door achterstallig onderhoud, of slechte constructies. Wanneer dieren in de mestput of mestkelder terechtkomen, kunnen ze verdrinken in hun eigen mest of stikken in de gassen die erboven hangen.
Op 28 december zakten twintig koeien door een stalrooster in Peest (Drenthe). De meeste koeien konden door de ondernemer zelf uit de mestput worden gehaald. De brandweer schoot te hulp om de laatste vijf dieren eruit te krijgen. Een koe overleefde de val niet.1
Dierenwelzijn is geen oplossing
In de bio-industrie worden zo veel mogelijk dieren op zo'n klein mogelijke oppervlakte zo snel mogelijk uitgeknepen. 'Dierenwelzijn' zal daarom nooit genoeg zijn om de dieren te beschermen: het systeem is inherent immoreel en een recept voor ongelukken. De enige oplossing is een einde aan de intensieve dierhouderij en het verankeren van dierenrechten in de grondwet. Animal Rights zal zich daar onophoudelijk voor blijven inzetten. Kies jij ook plantaardig?