Inhoud
ECEAE-prijs voor proefdiervrije antilichamen: De winnaars
De overkoepelende organisatie European Coalition to End Animal Experiments (ECEAE) waar Animal Rights lid van is, zal de eerste prijs ter wereld uitreiken die specifiek gewijd is aan de ontwikkeling en toepassing van dierproefvrije antilichamen. De prijs wordt op 30 maart in Brussel uitgereikt aan uitmuntende wetenschappers uit Duitsland en Zwitserland. De prijsuitreiking zal worden bijgewoond door genodigde sprekers van het EU-Parlement en het Joint Research Centre (JRC) van de EU-Commissie. Animal Rights feliciteert de winnaars.
Antilichamen traditioneel op basis van dierproeven
Traditioneel worden de meeste antilichamen voor onderzoek, diagnose en therapeutische doeleinden geproduceerd in levende dieren, hoewel er al decennialang niet-dierlijke systemen beschikbaar zijn. Daartoe wordt een antigeen geïnjecteerd in de bloedbaan van muizen, konijnen, paarden, geiten, schapen of andere dieren - dit kunnen bacteriën, virussen, eiwitten of andere stoffen zijn. Het immuunsysteem van het dier vormt antilichamen tegen het antigeen, die vervolgens worden verkregen uit het bloed of de milt van het dier.
EU beveelt aan om gebruik van proefdieren voor antilichamen te verbieden
In 2020 heeft het EU-referentielaboratorium voor alternatieven voor dierproeven (EURL ECVAM) een "Aanbeveling inzake niet op dieren gebaseerde antilichamen" gepubliceerd, waarin het er bij de EU-lidstaten op aandringt het gebruik van dieren voor de productie van antilichamen niet langer toe te staan 1. Toch worden alleen al in de EU naar schatting nog steeds een miljoen dieren gebruikt voor de productie van antilichamen.
Eerste prijs voor innovatieve productie antilichamen zonder proefdieren
Ter ondersteuning van de aanbeveling van EURL ECVAM heeft ECEAE een unieke prijs voor dierproefvrije antilichamen in het leven geroepen. De prijs is bedoeld om het bewustzijn over de wetenschappelijke en ethische voordelen van proefdiervrije antilichamen te vergroten en de acceptatie en het gebruik ervan voor onderzoek en therapeutische doeleinden aan te moedigen.
Na ontvangst van meerdere uitstekende aanmeldingen heeft ECEAE besloten twee gelijkwaardige prijzen van elk 10.000 euro toe te kennen aan twee uitstekende kandidaten die een grote bijdrage hebben geleverd aan de ontwikkeling, distributie en promotie van proefdiervrije antilichamen wereldwijd.
Winnaar 1
Eén van de prijswinnaars is het bedrijf Abcalis GmbH uit Braunschweig, Duitsland, vertegenwoordigd door Dr. Esther Wenzel en Prof. Dr. Stefan Dübel. Abcalis is een van de pioniers op het gebied van de productie van dierproefvrije antilichamen via de modernste faag-displaytechnologie. Het bedrijf biedt een catalogus met gevestigde dierproefvrije, veganistische antilichamen, alsmede een contractdienst voor het genereren van nieuwe antilichamen.
Abcalis heeft ook de zogenaamde "multiclonals" ontwikkeld - een nieuwe klasse van recombinante, dierproefvrije antilichamen ter vervanging van de grootste groep van de huidige dierproefvrije antilichamen, de polyklonale sera en op serum gebaseerde secundaire antilichamen. Tenslotte heeft de onderneming met succes haar produktieprocessen geoptimaliseerd en een economische structuur opgezet om haar dierproefvrije antilichamen voor iedereen beschikbaar te maken.
Winnaar 2
De andere prijs gaat naar Prof. Dr. Pierre Cosson en zijn collega's van de Geneva Antibody Facility van de Universiteit van Genève, Zwitserland. De winnaars hebben de vrij toegankelijke ABCD-databank opgezet die meer dan 23.000 recombinante dierproefvrije antilichamen bevat. De Geneva Antibody Facility produceert en distribueert de antilichamen die in de ABCD-databank zijn opgenomen en maakt ze zo gemakkelijk toegankelijk voor de wetenschappelijke gemeenschap.
Bovendien hebben Dr. Cosson en zijn team het open access wetenschappelijk tijdschrift Antibody Reports opgericht waar wetenschappers de karakterisering van hun recombinante antilichamen kunnen publiceren, die op hun beurt worden toegevoegd aan de ABCD-databank en beschikbaar worden gesteld aan alle geïnteresseerde onderzoekers.
Verloop van het event
Tijdens de prijsuitreiking zullen de winnaars hun werk presenteren, vragen van het publiek beantwoorden en deelnemen aan een paneldiscussie. Daarnaast zullen Tilly Metz, lid van het Europees Parlement van de Fractie De Groenen, en Joao Barroso, lid van het Joint Research Centre (JRC) van de Europese Commissie en EURL ECVAM, spreken over de noodzaak om af te stappen van van dieren afkomstige antilichamen en hoe dit in de EU kan worden bereikt.
Het evenement is gratis en staat open voor alle belangstellenden.
Datum woensdag 30 maart 2022, 13:00 tot 17:00 CET
Locatie: Atelier 29, Jacques de Lalaingstraat 29, 1000 Brussel, België