Inhoud
Eendenslachter Tomassen beticht gemeente van 'dierenleed' en stapt naar de rechter
Het dossier Tomassen Duck-To wordt alsmaar langer en vreemder. De eendenslachter in Ermelo beweert nu dat de gemeente schuldig is aan 'dierenleed' als de opgelegde dwangsommen niet worden teruggedraaid. Als er dagelijks minder lang geslacht mag worden, loopt de industrie vertraging op en dat is slecht voor de eendjes - aldus de slachter.
Tegelijkertijd is de algehele intensieve pluimveehouderij op een absoluut dieptepunt beland. Op vrijdag 10 juni werden er in het Gelderse Hierden meer dan 100.000 eenden 'geruimd' vanwege de vogelgriep.
Tomassen wil doorslachten 'omwille van de dieren'
Tomassen Duck-To moet zich op straffe van hoge dwangsommen aan de regels houden. De eendenslachterij verzet zich hier op onnavolgbare wijze tegen door de gemeente Ermelo verantwoordelijk te houden voor 'dierenleed'.
Op dit moment slacht Tomassen iedere werkdag 32.000 eenden, van 6:00 uur tot 18:00 uur. De gemeente wil gaan handhaven op de werktijden uit de vergunning: van 7:00 uur tot 16:00 uur. Dit in verband met de enorme stank-, geluids-, en verkeeroverlast voor omwonenden van de slachterij. De slachterij klaagt dat er dan niet genoeg tijd is om dan dagelijks de 32.000 dieren te slachten. En als ze langer op de slacht moeten wachten, betoogt het bedrijf, komt het dierenwelzijn in het geding. De stallen waarin de dieren verblijven zullen bijvoorbeeld overvol raken. Dat zou dan de schuld van de gemeente zijn en dus vecht Tomassen de dwangsommen van 706.000 euro aan bij de Raad van State.1 De voorzieningenrechter bepaalt volgende week of de dwangsom geschorst wordt.
Campagnecoördinator Anna Krijger reageert: "Als het niet zo treurig was, zou het lachwekkend zijn. Eendenslachter Tomassen beschuldigt de gemeente van het veroorzaken van dierenleed, terwijl het bedrijf zelf zo veel mogelijk eenden per minuut de dood in jaagt." Tomassen slacht 8,4 miljoen eenden per jaar. Bovendien werd twee jaar geleden, tijdens de coronacrisis, de eendenindustrie volledig stilgelegd. Toen was er nog geen sprake van 'dierenleed'. Krijger: "We hopen dat de gemeente Ermelo niet zwicht voor deze kwaadaardige framing en voet bij stuk houdt."
Als het niet zo treurig was, zou het lachwekkend zijn. Eendenslachter Tomassen beschuldigt de gemeente van het veroorzaken van dierenleed, terwijl het bedrijf zelf zo veel mogelijk eenden per minuut de dood in jaagt.
100.000 eenden geruimd - toch wil Tomassen méér slachten
Momenteel heeft Tomassen een vergunning voor werktijden voor negen uur per dag. Er wordt echter twaalf uur gewerkt.1 Het argument dat Tomassen telkens gebruikt wanneer het de regels overtreedt is 'zicht op legalisatie'. Wanneer er een vergunning is aangevraagd, is er zicht op legalisatie, en dus hoeft de illegale werkwijze niet gestaakt te worden, zo redeneert het bedrijf.
De eendenslachter gaat zelfs nog een stapje verder en vroeg afgelopen week een vergunning aan om het slachten op te voeren tot vijftien uur per dag. Krijger: "Het is ronduit bizar. Er zijn op vrijdag 10 juni meer dan 100.000 eenden gedood in Hierden vanwege een vogelgriepuitbraak. Dat zijn 100.000 individuele dieren met gevoel, zonder blikken of blozen vergast. Tegelijk wil Tomassen de eendenindustrie uitbreiden. Je kunt er met je verstand niet bij."
Nu de eendenpopulatie in de intensieve pluimveehouderij door alle ruimingen flink is afgenomen (vóór Hierden was al 20 procent van alle eenden gedood) kan Tomassen zich juist probleemloos aan de opgelegde regels en werktijden houden. Tomassen's 'dierenleedargument' van overvolle stallen door een te kort aantal slachturen is hiermee volledig van de baan, aldus Krijger.
In de video hieronder zien we de trieste beelden van de gigantische 'ruiming' in Hierden. Animal Rights was ter plaatse om met eigen ogen de verschrikkingen van de intensieve pluimveehouderij te zien en vast te leggen.
Stop de waanzin van de eendenindustrie
Animal Rights verzet zich al jaren tegen de eendenindustrie in het algemeen en slachterij Tomassen Duck-To in het bijzonder. Hier zijn drie belangrijke redenen voor. De eerste is natuurlijk het enorme dierenleed in de stallen en de slachterij, maar ook de 'ruimingen' als gevolg van de vogelgriep en de wettenloosheid die in de industrie heerst zijn zeer ernstig.
Op 28 mei organiseerde Animal Rights een geslaagde demonstratie tegen de eendenindustrie in Ermelo.