Inhoud
Elf jaar later: beagle Sam werd gered van een treurig bestaan als proefdier
Intussen is het al meer dan tien jaar geleden, de nacht waarop dierenredders het initiatief namen om beagles te bevrijden bij MSD Animal Health in Boxmeer. Zes beagles die ten dode waren opgeschreven werden gered en konden een echt hondenleven krijgen.
In Nederland worden er nog steeds de meest afgrijselijke experimenten uitgevoerd op beagles. In 2022 ging het maar liefst om 1008 honden.1
Tien jaar later
Animal Rights sprak nu elf later, met een van de personen die erbij waren. Ook kregen we beelden toegestuurd van een van de geredde honden, beagle Sam. Die nog steeds gelukkig is en lekker hond kan zijn.
Sandra Tetenburg: “Toen we eenmaal in het busje zaten, konden we ze eindelijk goed zien. Toen konden we ze knuffelen en begonnen ze te kwispelen en kusjes te geven. Dat was zo mooi. We hadden ze gered.”
Van de verzorgers van Sam kregen we dit nieuws:
“Toen de drie beagles hier aankwamen, bleek dat ze niet gesocialiseerd waren bij de fokker en ze vertoonden overduidelijk kennelsyndroom. Dat uitte zich in extreem angstig gedrag zodra ze aangelijnd moesten worden als er iets buiten de nieuwe roedel moest gebeuren, zoals bijvoorbeeld een dierenartsbezoek. Buiten hun vertrouwde omgeving verstijfden ze helemaal. Maar Sam, Dave en Sebastian (de laatste twee zijn dus al een aantal jaren overleden) hebben het altijd erg naar hun zin gehad in hun roedel, als er maar niet te veel van hen verwacht werd. Sam heeft een grote ruimte met manden tot zijn beschikking en overdag vrije uitloop op een grote weide. Dat is zijn wereld en daar is hij heel tevreden.”
De lijdensweg van proefhonden
Beagles worden met name misbruikt in giftigheidsexperimenten. Dit zijn dierproeven waarin zogenaamd de veiligheid van geneesmiddelen, bestrijdingsmiddelen, medische hulpmiddelen en andere producten worden getest. Door ze onder dwang toe te dienen aan de honden en andere diersoorten.
Honden overlijden aan de gevolgen van de toegediende producten, of worden gedood zodat hun weefsels en organen kunnen worden onderzocht. Slechts een gelukkige enkeling overleeft het experiment, of beter nog meerdere experimenten, want vaak worden de beagles gewoon herbruikt voor het volgende onderzoek. Pas wanneer ze niet langer van nut zijn voor het bedrijf of de universiteit, worden de honden opgegeven voor adoptie.
Lees ook: de lijdensweg van proefhonden achter gesloten labodeuren.
Stop met dierproeven!
De giftigheidsexperimenten zijn slechte wetenschap. Slechts 1 op de 10 kandidaat-geneesmiddelen die veelbelovende resultaten behalen in het proefdiermodel leveren hetzelfde op bij de mens. Waanzin dus dat de beagles nog steeds massaal worden opgeofferd voor deze achterhaalde praktijken.
Het verhaal van beagle Sam en dierenredder Sandra is daarom hartverwarmend. Laten zij een bron van inspiratie zijn om ons te blijven inzetten voor alle dieren die vandaag de dag nog lijden in laboratoria.
Lees hier ook het succesverhaal van kleine proefdieren die zijn gered van de dood.