Inhoud
Gastlessen bij maatschappijleer
Animal Rights geeft regelmatig gastlessen. Vanuit de Plant Power campagne geven we voorlichting over plantaardig eten, maar we vertellen we ook over de impact van wat je eet op dieren en op het milieu. Daarnaast geven we gastlessen waarin we onze visie op de wereld geven en wat wij doen om onze visie zo snel mogelijk realiteit te laten worden. Deze week gaven we gastlessen op een middelbare school in Leiden bij het vak maatschappijleer, waarin we leerlingen hebben laten nadenken over het leed van dieren en welke actie gerechtvaardigd is om dit leed te stoppen.
Kennis van dierenleed
Keer op keer blijkt dat leerlingen weinig weten van de veehouderij, voordat Animal Rights langskomt. Een vraag die we regelmatig in klassen stellen, is:
In Nederland worden 1,75 miljoen dieren gedood per:
- Jaar
- Maand
- Week
- Dag
Een grote meerderheid van de leerlingen kiest dan voor maand of week. Maar er worden in Nederland (alleen al in de veehouderij dus, vissen niet meegerekend) 1,75 miljoen dieren per dag gedood. Wat veel leerlingen ook niet weten, is hoe de dieren leven. Of eigenlijk: geen leven hebben. Bijna niemand weet dat kalfjes direct bij hun moeder worden weggehaald en dat haantjes van één dag oud vergast worden. Bijna niemand weet dat vleeskippen eigenlijk vleeskuikens zijn die na zes weken geslacht worden, als ze eerst zo vetgemest zijn, dat ze niet meer op hun poten kunnen staan. Animal Rights vindt dat een groot probleem: overal kun je dierlijke producten kopen, maar de realiteit achter deze producten is veel moeilijker te achterhalen.
Welke actie is gerechtvaardigd om leed te stoppen?
Bij twee gastlessen die Animal Rights deze week gaf bij het vak maatschappijleer, ging het ook over welke actie we mogen voeren om het probleem van dierenleed aan te kaarten. Mag je bijvoorbeeld stiekem filmen in een stal? Willem Vermaat, die deze gastlessen gaf, vertelt wat een leerling hierover opmerkte: "Ik vind het dierenleed niet kunnen, maar een stal van iemand anders binnengaan vind ik ook niet kunnen. Dat is net zoiets als hier in de straat een huis van iemand anders binnengaan." Animal Rights vindt het mooi dat leerlingen enthousiast meedoen met de gastlessen en actief meedenken. We dagen ze ook uit. Vermaat: "De leerling die dat opmerkte, heb ik gevraagd of je wel een huis binnen zou mogen gaan als je weet dat een van de bewoners een andere bewoner mishandelt en gevangen houdt. Dat is namelijk wat mensen met dieren doen en waarom dierenactivisten stallen binnengaan. Dat zette de klas wel aan het denken."
Ook andere lezingen
Animal Rights geeft niet alleen gastlessen op middelbare scholen. Vandaag geeft Vermaat een digitale lezing voor een onderzoeksgroep van de Universiteit Utrecht. In die lezing zal het meer gaan over je voedingspatroon en wat dat over jezelf zegt. Het voedsel dat je eet, zegt namelijk iets over jou: onder andere over of je vindt dat dieren mogen lijden voor jouw smaakbeleving.