Inhoud
Geef je opinie over de slachttaks
Op 5 maart diende de Partij voor de Dieren een wetsvoorstel in om een belasting te heffen op ‘slachtvee’. Het doel van de Wet slachtbelasting is het bevorderen van de eiwittransitie naar plantaardige eiwitten, door het beter beprijzen van dierlijke eiwitten. Eén van de manieren om dit te doen is door de externe kosten van vlees ook te beprijzen. CE Delft, het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en onderzoeksbureau Ecorys hebben vastgesteld dat de milieuschade die wordt veroorzaakt door de veeteelt in Nederland minimaal € 6 tot € 6,5 miljard per jaar bedraagt. 1
Veedicht & ongezond
Nederland probeert vlees, eieren en zuivel voor de hele wereld te produceren door honderden miljoenen dieren op te sluiten in grote stallen. Tegen zo laag mogelijke kosten zoveel mogelijk geld binnen schrapen is het doel. Dit heeft van ons een van de meest veedichte landen ter wereld gemaakt en daarmee een van de onrechtvaardigste ten opzicht van de dieren.
Daarnaast draagt de hoge gemiddelde vleesconsumptie bij aan hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en wordt gelinkt aan verschillende soorten kanker. De Nederlandse Gezondheidsraad adviseert mensen al jaren minder vlees te eten en vaker voor een vegetarisch of plantaardig alternatief te kiezen. 2
Internetconsultatie
Meteen na het wetsvoorstel startte de internetconsultatie 3 over de slachttaks. Tot 2 april kan iedereen reageren op het initiatiefwetsvoorstel. Boerenorganisaties zoals LTO en bedrijven als kalverslachter VanDrie hebben al fel van leer getrokken tegen de Wet, dus het is van belang dat de mensen die wel om dieren, de natuur, het milieu, het klimaat en de volksgezondheid geven ook hun mening kenbaar maken. Dat kan via deze zeer korte vragenlijst.
Voorbeeld
De reactie van Animal Rights was kort maar krachtig en kan je als voorbeeld gebruiken:
Na een verbod op vlees is de Wet slachtbelasting de meest effectieve manier om dierenuitbuiting, milieuschade, biodiversiteitsverlies, natuurvernietiging, waterverspilling, klimaatverandering en volksgezondheidsproblemen, die met de productie van vlees gepaard gaan, aan te pakken door de eiwittransitie van dierlijke naar plantaardige producten te versnellen.
Animal Rights
Animal Rights steunt de slachttaks, maar ziet natuurlijk liever een verbod op dierlijke producten. Marktwerking is vaak een effectief economisch instrument (kijk naar de accijnzen op sigaretten), maar kent geen moreel kader. Het eten van dieren is geen persoonlijke keuze, want je hebt een onaanvaardbare negatieve invloed op deze levens (je laat ze vermoorden nadat ze in slavernij geleefd hebben). Een slacht- of vleestaks beschermt dieren dus alleen tegen degenen die niet kunnen of willen betalen voor de immorele praktijk.
Dat slacht op morele gronden verboden zou moeten worden, neemt niet weg dat een slachttaks een nuttig instrument is, omdat het de alternatieven voor vlees, de vleesopvolgers, concurrerender maakt en daarmee hopelijk de eiwittransitie versneld.
Laat daarom van je horen en vul de internetconsultatie in! 4