Inhoud
Gerechtigheid voor mishandelde runderen Izegem in zicht
Op maandagochtend 25 januari verschenen slachthuis Izegem en de CEO voor de rechter om zich te verantwoorden voor gruwelijk dierenleed, inbreuken op hygiëne en het sjoemelen met paspoorten van runderen. Het Openbaar Ministerie vraagt 1 jaar sluiting, 16.000 boete voor het slachthuis en 12.000 euro boete voor CEO Verbist. De uitspraak volgt op 22 maart 2021.
Demonstratie
Animal Rights demonstreerde met een stille protestactie voor de deuren van het gerechtsgebouw om aandacht voor de rechtszaak en gerechtigheid voor de dieren te eisen. Zo'n vijftien demonstranten waren aanwezig met borden en spandoeken waarop de gezichten van de runderen te zien zijn. Tijdens het vonnis op 22 februari zal Animal Rights opnieuw demonstreren voor de deuren.
Angstige dieren gruwelijk mishandeld
In 2017 kon Animal Rights gruwelijke undercoverbeelden maken van hoe runderen systematisch mishandeld werden met de elektrische prikkelaar, stokslagen kregen en één stier werd zelfs anaal gepenetreerd. Angstige dieren moesten toekijken hoe lotgenoten opgetakeld werden aan de slachtlijn en sommige dieren werden bij bewustzijn gekeeld.
Beelden rechtmatig verkregen
Het Openbaar Ministerie zegt dat de beelden rechtmatig verkregen zijn en voor zichzelf spreken. De beelden werden gemaakt met undercover camera’s die opgehangen waren in het slachthuis.
In de rechtszaak tegen slachthuis Tielt werden de beelden door de rechter onontvankelijk verklaard omdat de camera gedragen werd door een persoon die undercover werkte en dus, volgens de rechter, had kunnen ingrijpen. Animal Rights is het daarmee oneens, maar is blij dat dat in deze zaak niet speelt.
Maximale boetes
Verder wil het OM dat zowel slachthuis als de CEO de maximaal mogelijke boete opgelegd krijgt onder de huidige Dierenwelzijnswet. Dat betekent dat beide partijen 8000 euro boete zouden moeten betalen. De overige 8000 euro voor het slachthuis en 4000 euro voor de CEO hebben betrekking op boetes inzake inbreuken op hygiëne.
Symbolisch één jaar sluiting geëist
Het geëiste jaar sluiting is in dit geval symbolisch omdat het slachthuis al dicht is sinds het naar buiten brengen van de beelden. Dit kan echter een belangrijk precedent vormen voor toekomstige rechtszaken tegen de slachthuizen van Torhout, Hasselt en Moerbeko in Zele.
Uitspraak op 22 maart
Op maandag 22 maart zal de uitspraak plaatsvinden. Animal Rights zal ook tijdens het vonnis opnieuw een stille demo organiseren voor de deuren van het gerechtsgebouw.