Inhoud
Geredde poolvossen verhuizen naar nieuw thuis
In mei van dit jaar ontdekten onderzoekers van Animal Rights op een nertsenkwekerij in het Nederlandse Wilbertoord poolvossen die onder erbarmelijke omstandigheden zaten opgesloten. De dieren werden door Animal Rights in veiligheid gebracht en verbleven in quarantaine bij Zoo Veldhoven. Op vrijdag 13 november zullen de poolvossen eindelijk naar hun nieuwe, permanente thuis vertrekken: SOS wilde dieren in Geraardsbergen. “Maandenlang hebben we samen met SOS wilde dieren hard achter de schermen gewerkt om de vijf poolvossen een prachtige nieuwe thuis te kunnen geven. We zijn heel blij dat we deze dieren van een verschrikkelijk bestaan in krappe kooien konden redden,” zegt Animal Rights campagneleider Erwin Vermeulen.
Lees ook: Vossen in kooien bij bontfokker: 12 jaar na verbod! en De vossen zijn bevrijd uit hun kooien.
De meeste vossen hadden nog geen vierkante meter aan ruimte en leefden boven hun eigen uitwerpselen. De twee jongere dieren hadden uit frustratie hun eigen staart afgekloven en bij verschillende dieren waren de teennagels uitgegroeid
Leven in erbarmelijke, krappe kooien
Het gedeelte van de bontfokkerij waar de vossen zaten, zag er oud en armoedig uit. De kooien waren smerig, klein en kaal. Er was geen enkele afleiding voor de dieren. “De meeste vossen hadden nog geen vierkante meter aan ruimte en leefden boven hun eigen uitwerpselen. De twee jongere dieren hadden uit frustratie hun eigen staart afgekloven en bij verschillende dieren waren de teennagels uitgegroeid,” legt Vermeulen uit.
Al deze zaken vallen onder het onthouden van de nodige zorg en zijn een misdrijf of de dieren nu voor bont gehouden worden of als ‘huisdier’. Daarom diende Animal Rights in Nederland een handhavingsverzoek in, waarvan het beroep nog altijd loopt.
Bedrijf intussen ‘geruimd’
In dezelfde batterijkooien, iets verderop, zaten ook nertsen. De nertsenfokkerij werd op 16 september besmet verklaard met Sars-Cov-2 en geruimd. "We weten niet of, als de vossen er dan nog hadden gezeten, zij de ruiming overleefd hadden. Mogelijk kropen ze door het oog van de naald," zegt Animal Rights campagnecoördinator Els Van Campenhout.
We weten niet of, als de vossen er dan nog hadden gezeten, zij de ruiming overleefd hadden. Mogelijk kropen ze door het oog van de naald
Afgestaan aan Animal Rights
Op 25 mei, echter, stonden de eigenaren van de nertsenfarm (en voormalige vossenfarm) de vijf vossen officieel af aan Animal Rights. We brachten de vossen van Wilberoord naar Zoo Veldhoven. Een veilige locatie met meer vloeroppervlakte dan de dieren ooit gehad hebben en een nachthok met stro.
Opnieuw leren lopen
Bij Zoo Veldhoven moesten de dieren van de NVWA een maand in quarantaine en konden ze aansterken en medische zorg krijgen. De nagels werden geknipt, ze kregen vaccinaties, een chip en paspoort. De mannetjes werden gecastreerd zodat ze straks hopelijk als één grote familie bij elkaar kunnen leven. De dieren leerden opnieuw lopen na een leven, van bijna 10 jaar voor de drie oudsten, op een vierkante meter draadgaas. De staarten groeiden weer aan en na de rui waren de vijf poolvossen onherkenbaar - in positieve zin - veranderd. De staf van Zoo Veldhoven leerde de dieren spelen met allerlei verrijkingsmateriaal. Animal Rights is Veldhoven Zoo zeer dankbaar voor de fantastische, onbaatzuchtige zorg voor deze dieren.
Nieuwe thuis: SOS wilde dieren
Ondertussen werkten de staf en vrijwilligers van Animal Rights hard om de poolvossen een nieuw thuis te geven bij SOS Wilde Dieren in Geraardsbergen. Een bestaand verblijf van ruim 600 vierkante meter in een bosrijke omgeving werd er omgetoverd tot een leefomgeving waar deze vossen zich kunnen uitleven en de best mogelijke verzorging zullen krijgen. Daarom werd de bestaande omheining hersteld en verstevigd. We richtten ook speciale schuilplaatsen in voor de nieuwe bewoners. Alles hebben we in het werk gesteld om het leven van deze dieren er zo veilig en aangenaam mogelijk te maken. Animal Rights is SOS Wilde Dieren zeer dankbaar voor hun bereidheid om deze dieren op te nemen.
Al het papierwerk voor zowel de Nederlandse als Belgische instanties werd in orde gebracht en op vrijdag 13 november gaan de dieren eindelijk verhuizen naar hun nieuwe thuis.
Animal Rights voor een bontvrij Nederland en België
Animal Rights en Bont voor Dieren startten in Nederland een burgerinitiatief waarmee zij het parlement vragen om een wet die de import, inkoop, verkoop, doorvoer van bont en producten waarin bont is verwerkt, verbiedt. Met het burgerinitiatief willen de organisaties ervoor zorgen dat het onderwerp (hoger) op de agenda van de Tweede Kamer komt en voor een omslag naar een volledig bontvrij Nederland.
Animal Rights startte in België een petitie om de invoer van bont en bontproducten te verbieden. De organisatie stuurde in België een verzoekschrift naar de kamer waarin we vragen dat ook de invoer van bont en bontproducten wordt verboden! Zolang een land bontverkoop toestaat, is het medeplichtig aan de gruwel van de bontindustrie.
Update
Animal Rights wil nog steeds gerechtigheid voor de vossen. Op 30 juli 2020 besloot de NVWA om niet handhavend op te treden tegen het mishandelen en verwaarlozen van al dan niet beroepsmatig gehouden poolvossen. Stichting Animal Rights heeft op 20 oktober 2020 de gronden van haar bezwaarschrift bij de NVWA ingediend. Behalve een ontvangstbevestiging heeft Animal Rights niets van ze vernomen. Om deze reden stelt Animal Rights De NVWA in gebreke.
Dankzij financiering van de Fred Foundation was dit verhaal mogelijk.