Inhoud
Hazen achterna gezeten en doodgeslagen
Op zaterdag 27 november filmde Animal Rights verschrikkelijk dierenleed in de Hoeksche Waard in Zuid-Holland. Op videobeelden is te zien dat aangeschoten hazen bewust aan hun lot worden overgelaten. Ook wordt een haas beschoten, door een hond achterna gezeten en worden meerdere dieren bruut doodgeslagen. Actiecoördinator Jeffrey Wijling: “Hoe iemand zo harteloos met het lijden van voelende wezens om kan gaan is voor ons een raadsel. Jagers mogen dieren niet onnodig laten lijden, maar toch gebeurt het.1 Wij overhandigen de beelden aan de bevoegde instanties en dienen desnoods een handhavingsverzoek in.”
Een andere haas werd meerdere keren geslagen en daarna levend aan zijn poten verder gedragen.
HAZENJACHT IS DIERENLEED
Vanaf half oktober tot en met eind december is het jachtseizoen op hazen geopend. Er wordt vaak gejaagd in grote groepen. De jagers lopen met honden in een linie door een weiland. Zodra de linie in beweging komt worden de hazen uit hun schuilplaatsen verjaagd. Aan de andere kant van het weiland staat een groep jagers klaar om ze af te schieten. In 2019 zijn er in Zuid-Holland 18.235 hazen doodgeschoten. In heel Nederland ging het om 94.617 hazen.1
“Op onze camera zagen we dat aangeschoten hazen levend in het veld bleven liggen. De jagers keken er niet naar om. Een andere haas werd meerdere keren geslagen en daarna levend aan zijn poten verder gedragen. De stress en pijn bij zo’n dier moet enorm zijn”, zegt Wijling.
Eerder filmde Animal Rights ook al hoe een haas in de Hoeksche Waard werd opgejaagd en doodgeslagen.
STOP DE JACHT OP RODE LIJST SOORTEN
Vorig jaar werden hazen toegevoegd aan de Rode Lijst. Ondanks oproepen van verschillende politieke partijen en een meerderheid in de Tweede Kamer gaat de jacht dit jachtseizoen gewoon door. Volgens Animal Rights is er geen noodzaak om de jacht nog langer toe te staan. Het benutten van wilde, doodgeschoten dieren is voor de voedselvoorziening van de Nederlandse burger ook niet noodzakelijk.
Animal Rights roept, samen met andere organisaties en personen, in een brandbrief de politiek op om de jacht zo snel mogelijk te sluiten. De brief is inmiddels 9.000 keer ondertekend.