Main content

Inhoud

Het Animal Rights horror-schuren onderzoek - Hoogeloon

Nieuws: 8 januari 2019
Slacht

Voor velen is er een duidelijk onderscheid in twee soorten kippen: plofkippen en de wat langzamer groeiende variaties erop - eigenlijk nog kuikens van 6 tot 7 weken oud - die men eet als kipfilet, kluiven en vleugeltjes, en de kippen die de eieren leggen die men hard- dan wel zacht-gekookt, als omelet, of als ingrediënt in talloze producten eet. Een enkeling weet nog dat een uitgelegde leghen als dank voor geleverde diensten wordt verwerkt tot soepkip. Dat die vleeskuikens en leghennen ook ouders moeten hebben - die ze overigens nooit zullen ontmoeten - daar staan slechts weinigen bij stil.

Animal Rights ziet het als haar morele plicht om de wereld te tonen hoe leghennen en ouderdieren uit het zicht wegkwijnen in Nederlandse stallen

Erwin Vermeulen, Animal Rights

Hoogeloon

Op het bedrijf in Hoogeloon dat een Animal Rights onderzoeksteam inspecteerde, worden vleeskuikenouderdieren gehouden. Dit houdt in dat er kippen en hanen in de stallen lopen die eieren leggen die vervolgens verkocht worden aan een broederij.

Lees ook: het Animal Rights horror-schuren onderzoek.

Het leven van vleeskuikenouderdieren

De kippen komen op een leeftijd van ongeveer 20 weken op het bedrijf aan. Daarvoor brengen ze hun leven door op een opfokbedrijf tot ze geslachtsrijp zijn. De jonge kippen worden gekocht van de opfokorganisatie en het voer komt van de mengvoerfabrikant. Deze zorgt er ook voor dat de broedeiafzet naar de broederij gegarandeerd is. Als de kippen ongeveer 23 weken oud zijn, beginnen ze met het leggen van broedeieren. Om ervoor te zorgen dat de eieren bevrucht zijn, lopen er ongeveer 9% hanen tussen de kippen, want onbevruchte eieren zijn onverkoopbaar. De kippen kunnen hun eieren leggen in speciaal daarvoor bestemde legboxen. Rondom de legboxen bevinden zich aflopende roosters waardoor de uitwerpselen vallen in een betonnen bak eronder. Rondom de roosters bevinden zich een aantal vierkante meters scharrelvloer.

Hun eieren

Dagelijks worden de eieren die de kippen in de legboxen en op de grond gelegd hebben verzameld. Op een broederij worden de eieren kunstmatig uitgebroed zodat er na ongeveer 21 dagen kuikentjes worden geboren. Na hun geboorte gaan de kuikens naar de vleeskuikenhouder. Deze mest de kuikens zo snel mogelijk vet, zodat ze na 6 a 7 weken naar het slachthuis kunnen, waarna hun karkassen verder verwerkt worden tot borstfilets, kluiven en vleugeltjes die geleverd worden aan de supermarkt of de slager.

Plofhanen & -hennen

Het toevoeren van eten en drinken gebeurt allemaal automatisch op vaste tijden. De voerbakken van de hanen hangen over het algemeen hoger zodat alleen zij er bij kunnen. Na hun piekproductie wordt het voer van de hennen gereduceerd, omdat hun plofkip-genen er anders voor zorgen dat ze te vroeg door hun poten zakken; hanen kunnen eventueel tussentijds vervangen worden.

Afgedankt

Als de hennen 60 weken oud zijn, te oud om nog rendabel te produceren, worden de kippen opgeladen en gaan ze naar de slachterij om tot soepkip of kipsnack te worden verwerkt. Iedere hen heeft dan ongeveer 135-140 bevruchte broedeieren gelegd.

Export

Op de twee naast elkaar gelegen locaties houdt het Hoogeloonse familiebedrijf ongeveer 88.000 dieren. De eieren worden naar het buitenland - Rusland - geëxporteerd.

De beelden

In de schokkende beelden van Animal Rights zal het de kijker meteen opvallen hoe kaal deze hennen zijn. Veel van hen maakten een afgeleefde - opgebruikte - indruk. Een week later was de stal leeg, de hennen afgevoerd naar de slacht.

Het bedrijf werd in april 2017 door de NVWA geïnspecteerd. De NVWA heeft nog niet gereageerd op de beelden, maar hun reactie is voorspelbaar: “Dit mag nu eenmaal”, om er misschien in een tweet aan toe voegen: “een kale hen is eerder regel dan uitzondering.” De boer en de sector zullen zeggen: “Hier gebeurt niets illegaals, behalve het filmen.”

“Animal Rights ziet het echter als haar morele plicht om de wereld te tonen hoe leghennen en ouderdieren uit het zicht wegkwijnen in Nederlandse stallen,” zegt Animal Rights campagneleider Erwin Vermeulen. “Wij willen dat deze schuren verdwijnen.”

Petitie

Animal Rights heeft een petitie lopen om een einde te maken aan de horror-schuren. De petitie is inmiddels reeds 25.000 keer getekend.

Demonstratie

Zaterdag 12 januari organiseert Animal Rights een protestactie bij de leghen-megastal in Merksplas.