Main content

Inhoud

Het treurige lot van Hartelust apen in Zweden

Nieuws: 24 oktober 2024
Dier­proeven

In 2022 verkocht Hartelust 20 Java-apen aan het Karolinska Instituut in Zweden. Deze apen werden volgens de certificaten eerder ingevoerd in een zending van 240 individuen, afkomstig uit fok in Vietnam. Vervolgens stond de dieren een gruwelijk lot te wachten in het Zweedse laboratorium. Lees hier meer over hun tragische leven en dood, op basis van informatie door Zweede dierenrechtenorganisatie Djurrättsalliansen.

Lees ook: Hartelust al zeker 35 jaar Harteloos.

Najaar 2023: dood in de buitenren

In oktober 2023 werd een Java-aap met identificatienummer 180904 dood aangetroffen in een buitenren van het Karolinska Instituut. Hoogstwaarschijnlijk is ze overleden aan een darminfectie, na slechts een jaar te hebben overleefd in de koude, onpersoonlijke wereld van het laboratorium. Haar leven wordt herleid tot een handvol koele observaties uit het onderzoeksjournaal: "Grote lymfeklieren", "droge wonden op de staart", "toegediend met 0,4 ml ketamine". Dit zijn de enige details die we hebben van haar bestaan.1

Haar laatste verslag luidt: “Dood gevonden in de buitenren. Geen zichtbare verwondingen van buitenaf. Autopsie toont ontsteking in de darmen. De weefselmonsters wijzen op een darminfectie, waarschijnlijk bacterieel van oorsprong.”

Lees ook: De harteloze experimenten op Hartelust-aapjes

September 2024: aap afgemaakt

In september 2024 stierf opnieuw een aap aan het Karolinska Instituut, dit keer na een mislukte medische ingreep. Ook deze aap, geboren in Vietnam in 2019 en drie jaar later naar Zweden gestuurd door Hartelust, had geen naam, slechts een nummer. Uit de journaalposten blijkt dat er tijdens een procedure op 10 september iets vreselijk mis ging. Om 10.30 uur werd de aap naar beneden gehaald,staat er, maar na de anesthesie kreeg deze moeite om zelfstandig te ademen. Om 20.30 uur werd het aapje gedood door een overdosis slaapmiddel.1

Deze aap is een van de velen die het leven lieten in het laboratorium. Van 2020 tot 2022 stierven er minstens 47 Java-apen aan het Karolinska Instituut. Inmiddels is dat aantal opgelopen tot 49.

Bedreigde diersoort uitgebuit voor winst

Java-apen zijn een bedreigde diersoort. De IUCN (International Union for Conservation of Nature and Natural Resources) heeft de biomedische industrie rechtstreeks aangewezen als een van de oorzaken van de achteruitgang van deze soort in Zuidoost-Azië. CITES (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora) houdt extra toezicht op de apenhandel uit deze landen omwille van vermeende fraude met wilde apen, die als gefokt in gevangenschap worden verkocht. Deze controlemechanismen zijn echter onvoldoende om de wrede en onethische handel te stoppen.

Het is hoog tijd dat Nederland nu eindelijk een krachtig statement gaat maken door de handel in apen volledig en onmiddellijk te gaan verbieden. Animal Rights voert al jarenlang actie tegen de apenhandel vanuit Nederland, die uitsluitend een individu verrijkt, apenhandelaar Roberto Hartelust. Deze handel heeft niets te maken met vooruitgang in de wetenschap of medische doorbraken. Het is een industrie die gebaseerd is op de exploitatie van bedreigde dieren, enkel voor financieel gewin. Alleen de totale afschaffing van de apenhandel kan deze eindeloze gruwel een halt toeroepen.