Inhoud
Het trieste bestaan van een vleesvarken
Het bestaan van een varken in de varkenshouderij is intriest. Ze leiden een verborgen, miserabel bestaan in stallen op het platteland met als enige doel om te eindigen als ‘vleesproduct’. Gewoonlijk worden varkens in de industrie slechts 6 maanden oud en zijn het eigenlijk nog biggen als ze naar het slachthuis worden afgevoerd.
Animal Rights maakte een compilatie met undercoverbeelden die het trieste bestaan van een varken samenvatten in één minuut.
Lees ook: Animal Rights undercover in het hart van de varkensindustrie
Lijdensweg van geboorte tot slachthuis
Een minuut lang volgen we biggen vanaf de geboorte tot het slachthuis. We zien hoe een big probeert te drinken bij de moederzeug die opgesloten ligt in een kraamkooi. De big raakt niet bij de tepels van zijn moeder. Tijdens de eerste levensweek worden de staarten van de jonge biggen gecoupeerd, hoewel dit volgens de wetgeving niet mag. Nog tijdens die eerste week worden de tanden geslepen om verwondingen aan de moederzeug te voorkomen. De biggen krijgen ijzerinjecties om bloedarmoede te voorkomen 1 vaccinaties en antibioticum toegediend. Daarnaast krijgen ze ook verplichte oormerken. Al deze pijnlijke handelingen gebeuren routinematig en zo goed als altijd zonder verdoving.
De biggen worden van de moeders gescheiden als ze zo’n drie tot vier weken oud zijn. Dan worden ze verplaatst naar hokken binnen het vermeerderingsbedrijf. Daar verblijven ze tot ze tien weken oud zijn, vanaf die leeftijd worden ze op transport gezet naar een varkensmesterij. Daar blijven ze tot ze de leeftijd van 26 weken bereiken en gaan ze naar het slachthuis.
Biggenvlees
Varkens zijn doorgaans slechts 26 weken of zes maanden oud wanneer ze gedood worden. De meeste dieren bereiken nooit de volwassen leeftijd van vijf jaar en worden geslacht wanneer ze eigenlijk nog biggen zijn. Varkens van nature wel 15 tot 20 jaar oud worden. “Varkensvlees is eigenlijk het vlees van jonge biggen,” zegt Animal Rights campagnecoördinator Els Van Campenhout.
6 miljoen varkens
In 2020 telde ons land 6.218.271 varkens: in Vlaanderen ging het om 5.833.063 varkens, in Wallonië ligt de varkensstapel veel lager met ‘slechts’ 385.203 varkens. 1 2
In 2021 werden meer dan 11.584.000 varkens geslacht in Belgische slachthuizen. Het meeste varkensvlees is bestemd voor de export. Het gaat daarbij om Europese landen. De grootste afnemers zijn Polen, Duitsland, Nederland, Tsjechië en Italië. In 2020 werd er in totaal 690.172 ton varkensvlees geëxporteerd naar het buitenland. 3
Plantpower
Varkens zijn intelligente dieren die recht hebben op leven. Recht op een leven dat vrij is van pijn, ongemakken en het onnodig gedood worden. Voor Animal Rights heeft élk dier recht op leven en welzijn. Animal Rights ziet slachten als het onnodig doden van dieren. Er zijn immers genoeg plantaardige alternatieven.
Animal Rights helpt via de campagne Plantpower mensen op weg met heel wat concrete tips voor het vervangen van (varkens)vlees.