Inhoud
Leen Bakker verkoopt nog altijd dons van mishandelde eenden
Op 24 augustus 2024 toont Animal Rights met nieuwe undercoverbeelden hoe eenden systematisch mishandeld werden door vangploegen op maar liefst 7 bedrijven in Nederland. Alle beelden werden in de eerste helft van 2024 gemaakt. Hoewel deze eenden in de eerste plaats geslacht worden voor vlees, verkoopt Nederlandse eendenslachter Tomassen Duck-To ook de veren. Deze gaan naar het Nederlandse bedrijf Ducky Dons om er dekbedden en kussens van te maken.
De producten van Ducky Dons werden nog steeds bij Leen Bakker België verkocht. Al in 2018 riep Animal Rights Leen Bakker op om actie te ondernemen en dons uit de rekken te halen, maar tot gisteren bleef Leen Bakker deze gruwelijke producten van Ducky Dons gewoon verkopen. Animal Rights riep de winkelketen op om deze artikelen onmiddellijk uit de rekken te halen. En daar geven ze nu dan vooralsnog gehoor aan.
Animal Rights campagneleider Els Van Campenhout: “Er kleeft bloed aan het dons van deze mishandelde eenden. De dieren worden ruw gevangen, ze kunnen geen kant op en worden hardhandig in transportkratten gegooid of gepropt worden en vervolgens afgevoerd naar het slachthuis. De gebruikte certificeringen als RDS (Responsible Down Standard) of Downpass bestempelen beddengoed met deze eendendons onterecht als 'ethisch'".
UPDATE: Leen Bakker haalt Ducky Dons uit de schappen en webshop
Leen Bakker antwoordde binnen een dag op onze oproep:
"Dank voor uw mail. Wij nemen deze situatie uitermate serieus en gaan heel diepgaand uitzoeken wat hier aan de hand is. Wij hebben gelijk actie ondernomen en alle producten van Ducky Dons van onze website gehaald. Ook halen we in onze winkels de 2 Ducky Dons producten uit de schappen.
Wij komen zo spoedig mogelijk terug bij u met een inhoudelijke reactie."
Animal Rights is tevreden over deze snelle reactie en actie. We wachten geduldig op het vervolg.
Misselijkmakende mishandelingen
Animal Rights filmde vanaf de openbare weg en met drones hoe bij de eendenmesterijen er nog altijd misselijkmakend hardhandig met eenden wordt omgegaan tijdens het vangen en laden. Eenden worden ruw, van een afstand in de transportlades gegooid; de laatste eenden worden in de lades gepropt als vuile was in een wasmachine; de eenden klappen door het smijtwerk keer op keer tegen het frame van de container en bovenliggende lades aan; eenden raken voortdurend bekneld waneer lades achteloos worden dicht geduwd of getrapt. Individuele eenden worden getrapt en geslagen; eenden vallen uit lades op de grond en worden ruw weer opgeraapt en terug in een lade gesmeten.
Aan dons kleeft het bloed van de mishandelde eenden die geen kant op kunnen wanneer ze ruw gevangen en in transportkratten gegooid of gepropt worden om afgevoerd te worden naar het slachthuis.
Structureel dierenleed blijft duren
Dit is niet de eerste keer dat Animal Rights dit soort misstanden aan het licht brengt. Al in 2018 infiltreerde Animal Rights in een pluimvee-vangploeg en legde vast hoe eenden aan hun nek werden gepakt en hardhandig in kratten gesmeten. Eenden werden geschopt, doodgetrapt en doodgeslagen.
Ducky Dons
De eenden worden in de eerste plaats geslacht voor vlees. Maar Tomassen Duck-To verkoopt ook de veren aan het Ermelose bedrijf Ducky Dons dat er dekbedden en kussens van maakt. Hoewel Ducky Dons zich verschuilt achter keurmerken zoals Downpass en RDS, tonen de beelden van Animal Rights duidelijk aan dat hun beweringen over dierenwelzijn holle woorden zijn. “Alle donzen dekbedden en hoofdkussens van Ducky Dons zijn gecertificeerd volgens Downpass of de Responsible Down Standard (RDS),” schrijven ze, maar de realiteit laat zien dat de eenden wel degelijk worden mishandeld.
Op hun ‘dons en dierenwelzijn’ pagina zegt Ducky Dons: “… ook voor ons als producent van donzen dekbedden en kussens is het belangrijk dat we zeker weten dat we een verantwoord product verkopen. Zo willen we kunnen herleiden waar ons dons vandaan komt en of deze bedrijven erop toezien dat hun eenden en ganzen zo prettig en natuurlijk mogelijk leven.” 1 De veren komen van eenden die geslacht worden voor vlees, eenden worden niet levend geplukt en de veren komen niet uit de foie gras dwangvoeder industrie. Aan deze voorwaarden is eenvoudig te voldoen, maar verder zegt Ducky Dons: “Ook mogen ze natuurlijk niet geslagen, geschopt of anderszins mishandeld worden.” En dat gebeurt wel zoals in de beelden van Animal Rights uit 2018 en 2024 te zien is.
Laat de gruwel uit je bed
Dons is net als vlees een product van de intensieve veeteelt, waar economische belangen primeren. Koop alsjeblieft geen dons, kies voor synthetische of plantaardige materialen als katoen en bamboe. Zo laat je de gruwel uit je bed.