Inhoud
Levende hel voor nertsen in Polen
Onze collega’s van Anima International maakten undercoverbeelden van de verschrikkelijke omstandigheden waaronder nertsen worden gehouden op Poolse fokkerijen.1 De beelden zijn vanaf juni 2020 gedurende 2 maanden gemaakt in Góreczki, met een half miljoen dieren is dit de grootste fokkerij van Polen. Kristel Grond, campagnemedewerker Animal Rights: "Dit is de gruwelijke realiteit op ‘professionele’ fokkerijen. Met een lijdensweg van geboorte tot dood voor de dieren."
Eerder dit jaar doken er ook al undercoverbeelden uit Finland op.
Dit is de gruwelijke realiteit op ‘professionele’ fokkerijen. Met een lijdensweg van geboorte tot dood voor de dieren.
Bijtwonden en kannibalisme
Al jarenlang brengen onderzoekers van Anima International de Poolse nertsenhouderijen in beeld. Net zoals wij krijgen zij regelmatig te horen dat de gemaakte beelden niet objectief zijn en alleen incidenten op ‘familiebedrijven' betreffen. Volgens de Poolse nertsenhouderij is het op de professionele, industriële plaatsen vele malen beter geregeld. Vanuit dat oogpunt is activist Yevhen 2 maanden undercover gegaan op de fokkerij.
De beelden laten zien dat het op de ‘professionele’ fokkerijen een evengrote lijdensweg is. De dieren verblijven in kleine draadgazen kooien en lijden aan zware verwondingen aan ogen, oren en staart. Lichaamsdelen worden afgebeten. Meerdere zijn verlamd, apathisch of zijn convulsief. Gedurende de tijd dat Yevhen werkzaam is ziet hij dagelijks dode nertsen liggen. Sommige in twee stukken: half in de kooi, half op de grond. De nertsen sterven door vergiftiging, kannibalisme of omdat ze gewoonweg te zwak zijn. Als ze zelf niet meer in staat zijn om te eten, worden ze vergast. Veterinaire hulp ontbreekt compleet.
De dode nertsen hebben de grootste indruk op me gemaakt.
Ziekenhuis
Nertsen met ernstige verwondingen of ziektes worden overgebracht naar het ‘ziekenhuis’. Dit is een stal die eigenlijk niet veel anders is dan de andere stallen. Het is vooral bedoeld om de zwakke van de sterkere dieren te scheiden. Zelfs hier ontbreekt alle veterinaire hulp.
Medewerkers zonder training strooien met regelmaat een antiseptische poeder op de wonden, wat uiteindelijk het lijden alleen maar verergerd. Als ze vervolgens sterven in het ‘ziekenhuis’ worden ze weggegooid in plastic zakken. Het ziekenhuis komt eigenlijk op de tweede plaats van de dagelijkse werkzaamheden. Eerst alle basishandelingen en daarna pas de zwakke dieren verzorgen. Dat is het motto op deze fokkerij.
Lees ook: undercover in Nederland en België.
Ontsnapte nertsen
Met grote regelmaat ontsnappen er nertsen. De dieren die ontsnappen worden weer opgejaagd om vervolgens terug in gevangenschap geplaatst te worden. Het vangen wordt door de medewerkers zelf gedaan. Dit gebeurt met de hand of met een net. Soms met behulp van de honden. Het lot van de nerts is dan helemaal ongewis; zij worden verscheurd door de honden.
Bont uit Polen
Polen is één van 's werelds grootste exporteur van nertsen- en vossenbont. Bont dat via de veilinghuizen wordt verspreid komt over de gehele wereld weer terecht. 1
Teken onze petitie tegen de verkoop van bont.
Wat we in Nederland niet langer willen toestaan moeten we ook niet financieren bij de buurman.
Nertsenfokkers niet met 1,5 miljoen naar buitenland
Animal Rights wil voorkomen dat de uitkoopregeling gebruikt wordt om in het buitenland dezelfde onethische handel voort te zetten. Kristel: "Op zijn minst moet onze overheid de voorwaarde opnemen dat uitgekeerde bedragen niet gebruikt worden voor het financieren van nieuwe bontfokkerijen over de grens."
De organisatie pleit voor een importverbod op álle bontproducten en heeft o.a. een petitie lopen tegen het Zandvoortse bedrijf AirForce, die maar liefst 82 jassen met echt bont verkoopt. Kristel: "Wat we in Nederland niet langer willen toestaan moeten we ook niet financieren bij de buurman."
Animal Rights dankt Anima International voor hun werk en het mogen gebruiken van de beelden.