Inhoud
Luis in de pels van de bontindustrie
Vanaf 1 januari 2024 zijn alle bontfokkerijen in Nederland en België gesloten. Tot die tijd worden nog miljoenen nertsen onder erbarmelijke omstandigheden gefokt en vergast. De rol van Animal Rights en Bont voor Dieren als luis in de pels van de bontindustrie is bittere noodzaak.
Hoeveel nertsenfokkerijen zijn er?
Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek waren er op de peildatum november 2018 nog 140 actieve nertsenfokkerijen. In totaal worden er 913.100 fokdieren gehouden in draadgazen kooien. 1 Gemiddeld werpt een moederdier 4 tot 6 jongen per worp. Het gaat dan ook om vele miljoenen nertsen. De bontsector geeft zelf aan dat in 2019 nog zo’n 100 actieve nertsenfokkerijen overblijven.
In Vlaanderen zijn er nog 17 actieve nertsenfokkerijen waar eind november zo’n 300.000 nertsen worden vergast.
Waarom is het belangrijk dat de nertsenfokkerij gecontroleerd wordt?
De aankomende vijf jaar mogen er nog nertsen gefokt worden in Nederland en België. De nertsenfokkers zullen niet meer investeren waardoor de kans groot is dat de condities verder verslechteren op de fokkerijen.
Op welke wijze worden de nertsenfokkerijen gecontroleerd?
Animal Rights en Bont voor Dieren voeren in Nederland juridische procedures om het aantal toegestane nertsen per fokkerij boven tafel te krijgen. Alleen dan kun je namelijk controleren. Daarnaast waarschuwen we de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) over misstanden op nertsenfokkerijen en houden we de politiek scherp.
Dat is toch een taak van de overheid?
Het is inderdaad aan de overheid om toe te zien op dierenwelzijn en handhaving van de Wet verbod pelsdierhouderij. Dit gebeurde echter amper: Van 2012 tot en met 2015 zijn er in Nederland slechts acht nertsenfokkerijen gecontroleerd op het welzijn van de dieren: van deze acht waren er zes in overtreding.
Animal Rights en Bont voor Dieren signaleerden ondertussen dat er tientallen nertsenfokkers illegaal aan het uitbreiden waren en waarschuwden de media, NVWA en politici. De NVWA inspecteerde vervolgens in 2016 massaal op nertsenfokkerijen: maar liefst 20 nertsenfokkers hielden veel te veel nertsen en waren hiermee in overtreding.
Wat doet de overheid met deze overtredingen?
Bij overtreding van de Wet verbod op de pelsdierhouderij zou er overgegaan worden tot vervolging door het Openbaar Ministerie (OM). Het OM besloot echter om niets te doen. In 2017 ontvingen alle nertsenfokkers een brief van de NVWA waarin werd aangekondigd dat er ‘onaangekondigde inspecties’ zouden plaatsvinden.1 Ondanks deze waarschuwing werden nog steeds twee nertsenfokkers betrapt. De één op het houden van te veel nertsen, de tweede omdat nertsen gehouden werden in kapotte kooien. Door de scherpe uitsteeksels kunnen nertsen zich lelijk verwonden. 2
Wat gaat er nog meer mis?
Het vergassen van nertsen in de maanden november en december is een ramp voor de dieren. De nertsen worden vaak keihard in de gaskist gesmeten.
Uit opgevraagde NVWA-inspectieverslagen blijkt dat een groot aantal nertsenfokkers al jarenlang in overtreding is omdat de gaskist geen kijkgat heeft: deze is noodzakelijk om te controleren of de dieren daadwerkelijk dood zijn. Overigens wordt een nertsenfokker die in de fout gaat slechts gesommeerd om alsnog een kijkgat te maken. Doordat Animal Rights en Bont voor Dieren er bovenop zitten worden dit soort zaken nu wel aangepakt.
Daarnaast zijn er nertsenfokkerijen die stelselmatig in de fout gaan. Denk aan de nertsenfarm in Ubachsberg en Rios Mink in Rosmalen. Bij de laatste fokkerij is nu vastgesteld dat deze al jarenlang de veroorzaker is van een vliegenplaag in de buurt. 1
De overheid is blij met jullie?
We zijn dankbaar voor de politici die Kamervragen stellen aan de verantwoordelijke minister. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en de NVWA probeert juist alles onder het matras te vegen.
Een luis in de pels zijn is een ondankbare taak. Maar we blijven controleren en inspecteren totdat de laatste bontfokkerij gesloten is. Geen enkel dier hoeft te sterven voor een bontkraag.