Inhoud
Marteltransporten gaan gewoon door tijdens extreme hitte
Animal Rights filmde op maandag 18 juli om 11u45 hoe varkens met hun bek wijd open, oppervlakkig ademend in broeiend hete vrachtwagens richting slachthuis lijden onder de extreme hitte. Het is al de tweede keer dit jaar dat Animal Rights moet vaststellen dat het hitteprotocol - opgesteld door Ben Weyts in samenspraak met de slachthuissector - voor de dieren geen verkoeling biedt.
Vandaag 19 juli is het nog heter: code rood werd afgekondigd voor West-Vlaanderen. Vandaag filmde Animal Rights hoe er bij slachthuis Tielt nog steeds transporten met varkens arriveren rond het middaguur terwijl de buitentemperatuur al opgelopen is tot 35,2°C.
Animal Rights campagnecoördinator Els Van Campenhout: “Dieren in deze ondraaglijke hitte op transport zetten is een ware marteling. Animal Rights eist minstens een volledige stop van alle transporten tijdens hittegolven en tropische dagen waarbij de temperaturen oplopen tot 30°C en meer. Als we echt rekening houden met het welzijn van de dieren moet dit al op de grenstemperaturen voor hittestress per diersoort gebeuren. Natuurlijk blijven wij ijveren voor een focus op een eiwitshift waarbij er helemaal geen dieren meer vervoerd moeten worden. Enkel dan kan men écht spreken over dierenwelzijn."
Lees ook: Varkens lijden onder hittestress bij slachthuis Van Hoornweder in Torhout
Animal Rights eist minstens een volledige stop van alle veetransporten tijdens hittegolven en tropische dagen waarbij de temperaturen oplopen tot 30°C en meer.
Hitteprotocol faalt voor de dieren
In 2020 trad het Vlaamse hitteprotocol in werking dat veedieren op transport zou moeten beschermen bij extreme hitte. Dat de dieren nog steeds lijden tijdens de heetste dagen van het jaar, bewijst Animal Rights met nieuwe beelden van transporten die gemaakt zijn op 18 en 19 juli 2022 in West-Vlaanderen. Van Campenhout: ”Als we een hitteprotocol willen dat ook echt werkt, moet alle vervoer van dieren gestopt worden vanaf het moment dat de dieren hittestress zouden kunnen ervaren."
Die grens ligt verschillend bij elke diersoort: een varken kan bijvoorbeeld al bij temperaturen die 20°C overschrijden de eerste voortekenen van hittestress ervaren. Varkens gaan sneller en oppervlakkiger ademen, de hartslag en de bloeddruk lopen op. Uiteindelijk worden ze sloom en lethargisch. Hitte leidt tot stress - al bij een temperatuur van 27°C, zelfs lager als de luchtvochtigheid hoog is - en hittestress kan leiden tot sterfte als gevolg van uitdroging, een verstoorde mineralenbalans, vergiftiging vanuit de darmen of hartstilstand. 1
Voor kippen ligt die grens op uiterlijk 21°C, vanaf dan wordt het moeilijk om de overtollige lichaamswarmte te verliezen. 2
Voor koeien ligt de grens op 20 °C en een luchtvochtigheid van 60 tot 80%. Dan lopen ze al risico op hittestress. 3
Europese richtlijn stelt: geen vervoer boven 30°C
Op Europees niveau bestaat er een richtlijn die stelt dat dieren niet vervoerd mogen worden bij een maximumtemperatuur van 30°C, met een tolerantie van vijf graden boven dat bereik. 1
Het huidige Vlaamse hitteprotocol schrijft voor dat tijdens dagen waarbij de maximumtemperatuur minimum 35 graden Celsius bedraagt, het transport van groot vee tussen 14 uur en 19 uur verboden is. Daarnaast moet de bezettingsgraad per transport met 10 procent dalen. Ook is een aangepast klimaat in de zogenaamde ‘wachtstallen’ vereist. We kunnen dus stellen dat het Vlaamse protocol geen rekening houdt met de bestaande Europese richtlijn, omdat transporten boven de 35 graden nog steeds toegestaan worden.
Daarnaast gebeuren de meeste transporten vóór 14:00 uur, dus dit deel van het protocol is een doekje voor het bloeden volgens Animal Rights. Tegen 14:00 uur is de buitentemperatuur al bijna tot het maximum van de dag opgelopen. De dieren die tussen 11:00 uur en 14:00 uur nog op transport zitten krijgen het dus het hardst te verduren in de bloedhete metalen trailers. Het hitteprotocol houdt daarmee geen rekening.
Vorige maand toonde Animal Rights nog met beelden hoe de varkens bij slachthuis Van Hoornweder in Torhout schuimbekkend en oppervlakkig ademend in de brandende zon stonden te wachten in een bloedhete metalen trailer. Ze vertoonden duidelijke tekenen van hittestress.
Sterfte op transport
Animal Rights heeft het FAVV en Dierenwelzijn gevraagd hoeveel dieren er op 18 en 19 juli 2022 de veetransporten niet overleefden door de tropische temperaturen. Dat er meer dieren dood bij aankomst zullen zijn in de slachthuizen is een grote waarschijnlijkheid dat bevestigd zal worden door de opgevraagde cijfers.
Veedieren alweer vergeten
Het land kreunt onder de hitte en in de media worden massaal tips gedeeld over hoe we verfrissing moeten opzoeken. Krantenkoppen als “Franse bulldogs achtergelaten in te warme wagen in Oostende, politie waarschuwt: “Laat je hond zelfs niet achter voor een snelle boodschap” 1 worden massaal gelezen en gedeeld, terwijl de dieren in de veetransporten een ware marteling moeten ondergaan in deze temperaturen. Animal Rights vindt het onbegrijpelijk dat de transporten in deze ondraaglijke hitte gewoon doorgaan en eist een onmiddellijke stop van alle transporten.
Animal Rights
Animal Rights benadrukt dat dieren in de vee-industrie lijden vanaf de geboorte tot als ze eindigen in het slachthuis. Met hun noden, behoeften en het uiten van natuurlijke gedragingen wordt amper tot nooit rekening gehouden. Het vervoeren van dieren tijdens een hittegolf of tropische temperaturen is een zoveelste onderdeel van hun lijdensweg.