Main content

Inhoud

Meer dan 750 inbreuken in Vlaamse slachthuizen in 2021

Nieuws: 10 mei 2022
Slacht

De politieke discussie rond de recente klacht van Animal Rights tegen slachthuis Tielt, doet het stof opnieuw opwaaien rond inbreuken in alle slachthuizen. Een parlementaire vraag bracht aan het licht dat er in 2021 maar liefst 757 inbreuken op dierenwelzijn gemeld werden in de Vlaamse slachthuizen. Het gaat daarbij vooral om het aanvoeren van niet-transportwaardige dieren. Er wordt gekeken naar oplossingen zoals het opvoeren van controles en mobiele slachtunits, maar in dat laatste ligt de oplossing volgens Animal Rights alles behalve.

Meer dan 750 inbreuken in 2021

In april 2022 stelde Vlaams Parlementslid Ludwig Vandenhove een parlementaire vraag aan Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts om te zien hoe het ervoor staat in de Vlaamse slachthuizen. 1 2 Daaruit bleek dat er in 2021 maar liefst 757 informatieformulieren opgesteld werden. 663 daarvan gingen over het transport. 70 keer overtrad het slachthuis zelf de regels. Er werden ook 166 waarschuwingen opgesteld.

In totaal werden er 236 PV’s opgesteld: 8 tegen slachthuizen, 71 tegen houders van dieren en 143 tegen transporteurs. Het aanvoeren van zieke en kreupele dieren blijft schering en inslag in de vleesindustrie.

Dierenartsen met opdracht

Sinds 2020 rapporteren zogenaamde DMO’s (dierenartsen met opdracht) in de slachthuizen rechtstreeks aan het Departement Dierenwelzijn. Die controles zouden er volgens minister Weyts voor moeten zorgen dat het ‘dierenwelzijn’ gegarandeerd kan worden in de Vlaamse slachthuizen. DMO’s stellen informatieformulieren op om inbreuken op de dierenwelzijnswetgeving te melden aan de Vlaamse Overheid.

Dit aangescherpte initiatief kwam van de minister uit nadat Animal Rights in 2017 gruwelijke undercoverbeelden uit slachthuis Tielt naar buiten bracht. Daarop was te zien hoe varkens bij aankomst in het slachthuis hard aangepakt werden en systematisch mishandelingen ondergingen.

Mobiele slacht is geen oplossing

Dat mobiele slacht geen oplossing is voor de transportproblemen, lichtte Animal Rights eerder al uit naar aanleiding van door de dierenrechtenorganisatie gemaakte beelden van dode varkens die een hittetransport richting varkensslachthuis Porc Meat niet overleefden.

Mobiele slacht is niet alleen logistiek onmogelijk, financieel onhaalbaar en verleidt tot onthouden van medische zorg aan de dieren (omdat dieren voor transport op hun poten moeten kunnen staan). Maar daarnaast is mobiele slacht vooral een marketing stunt. Het mobiele slachthuis is vooral een handig inspelen van de vleessector op de welzijnsinbreuken tijdens transport. De consument wordt zo opnieuw met fictieve of minimale welzijnsverbeteringen zand in de ogen gestrooid, zodat hij of zij de principieel immorele producten van de vee-industrie blijft afnemen.

De oplossing? Plantaardig!

Volgens Animal Rights liggen de oplossingen niet in het proberen verbeteren van een systeem dat rot is tot op het bot. Als er één ding is dat we al jarenlang zien, is dat het mis gaat: dieren lijden in de stallen, op transport en in de slachthuizen. Om dat de wereld uit te helpen moeten we gaan inzetten op kweekvlees en de transitie naar een plantaardig gevoede samenleving. Een samenleving zonder het slachten van dieren.

SLUIT DE SLACHTHUIZEN Teken nu de petitie Slacht

Teken nu de petitie

Ja, je mag mij bellen op het volgende nummer