Inhoud
Minister Wiersma blijft apenhandel steunen
Op 27 mei schreef Animal Rights, samen met dierenrechtenorganisaties People for the Ethical Treatment of Animals—PETA, Action for Primates, Once Voice, Abolición Vivisección en Cheshire Animal Rights Campaigns, een brief aan de minister van Landbouw, Visserij, Volksgezondheid en Natuur met het verzoek om de onmiddellijke opschorting van de import van primaten voor experimenten naar Nederland, in het bijzonder de import van langstaartmakaken (Macaca fascicularis).
In haar antwoord lijkt minister Femke Wiersma niet van plan Hartelust, de enige apenhandelaar in Nederland, ook maar een strobreed in de weg te leggen in het mishandelen van onschuldige dieren.1
Lees ook: Transparantie en registratie proefapenhandel laat te wensen over.
“Het kabinetsbeleid is gericht op het terugdringen van het gebruik van proefdieren in het algemeen (transitie naar proefdiervrije innovatie), zeker als het gaat om gebruik van apen. Bij bepaalde specifieke onderzoeksdoeleinden zijn apen echter nog altijd wel nodig, bijvoorbeeld voor onderzoek aan bepaalde infectieziekten die de volksgezondheid bedreigen.”
Hoe lang zullen onderzoekers en beleidsmakers zich blijven verschuilen achter de smoes dat apenexperimenten nodig zijn? Al 75 jaar lang wordt er bijvoorbeeld onderzoek gedaan naar malaria op primaten. Maar een goed vaccin is er nog steeds niet. Het decennialange onderzoek naar MS op apen heeft tot niets geleid, behalve dode aapjes dan.
In onze brandbrief hebben we het er verder over dat de handel in Java-apen vanuit Zuidoost-Azië een bedreiging vormt voor de biodiversiteit. De minister antwoordt:
“De Nederlandse Wetenschappelijke Autoriteit CITES (WA) heeft in het geval van bovengenoemde invoer van levende exemplaren van de soort Macaca fascicularis getoetst of deze invoer gefokte exemplaren betrof en of deze schadelijk was voor de instandhouding van de wilde populatie. Consultatie met de Vietnamese overheid leverde een aantal documenten op zoals een exportvergunning voor deze uitvoer vanuit Vietnam, alsmede een certificaat voor de desbetreffende exporteur als zijnde een bonafide fokker van deze soort. Op basis van beoordeling van deze beschikbare informatie heeft de WA positief geadviseerd, in overeenstemming met huidige Europese regelgeving (artikel 4, tweede lid, van Verordening (EG) nr. 338/97 en artikel 54 van Verordening (EG) nr. 865/2006).”
Echter heeft CITES onlangs nog beslist extra toezicht te blijven houden op de handel uit o.a. Vietnam omdat de overheid onvoldoende kan aantonen dat de geëxporteerde dieren in gevangenschap zijn gefokt.2
Tenslotte haalt de minister aan:
“De onderzoeksinstituten die gebruik maken van apen uit de populatie zijn zich bewust van hun herkomst. Het is in eerste instantie aan hen om, indien zij interferentie van andere kiemen vrezen, hier gericht onderzoek naar te doen.”
Hartelust kan zijn apen enkel buiten Nederland verkopen. Zelfs Nederlandse onderzoekers zoals BPRC en KNAW vinden het een brug te ver om te gaan experimenten op buitenlandse aapjes. Animal Rights blijft het hypocriet vinden dat de Nederlandse overheid een wrede, onethische handel die enkel gericht is op de verrijking van een bepaald individu, de hand boven het hoofd blijft houden.