Inhoud
Nertsenfokker uit Animal Rights undercoverbeelden stopt eindelijk
Peter Verboom, de nertsenfokker uit de gemeente Alphen aan de Rijn, is ermee gestopt. 1 De laatste nertsen zijn eind vorig jaar aan het eind van het fokseizoen (november/december) ‘vertrokken.’ Officieel heeft de nertsenfokker zijn bedrijf, waar hij naar eigen zeggen 65 jaar werkte, begin dit jaar beëindigd. “Aan 65 jaar dierenleed komt eindelijk een einde,” zegt Animal Rights campagneleider Erwin Vermeulen. Woningbouw op de plek waar de inmiddels lege nertsenhokken staan, is de meest voor de hand liggende optie.
Aan 65 jaar dierenleed komt eindelijk een einde!
Undercoverbeelden
De dierenrechtenorganisaties Animal Rights en Bont voor Dieren brachten in december 2016 undercoverbeelden naar buiten die waren gemaakt op de nertsenfokkerijen van Verboom in de dorpen Aarlanderveen en Zwammerdam. Vele nertsen waren gewond aan hun poten, staart, hals of pels. Op de beelden is te zien hoe een zwaar gewonde nerts niet meer op zijn poten kan staan en langzaam wegkwijnt in de draadgazen kooi. De dieren worden aan hun lot overgelaten door de nertsenfokker. De dierenrechtenorganisaties dienden dan ook een handhavingsverzoek in om een einde te maken aan deze misstanden.
Undercoverbeelden Alpen
Smijten met nertsen
Diezelfde maand publiceerde de organisaties ook opnamen met verborgen camera's waarin de bontfokker betrapt werd op het smijten met nertsen. De dieren raken hard het luik van de gaskist en er wordt regelmatig mis gegooid. Ook is te zien hoe een medewerker door de kooi heen de nerts aan zijn staart grijpt zodat het dier geen kant op kan. In zijn andere hand heeft de medewerker een stok waarmee hij in de kooi port. Animal Rights en Bont voor Dieren deden aangifte gedaan van deze misstanden.
Smijten met nertsen in Alphen
Boete
Animal Rights en Bont voor Dieren brachten de gemaakte undercoverbeelden in de publiciteit en verzocht de NVWA te handhaven. De NVWA heeft vervolgens inspecties uitgevoerd bij de nertsenfokker en geconstateerd dat er gewonde dieren aanwezig waren. De nertsenfokker kreeg uiteindelijk in augustus 2017 een boete van 2.500 euro. 1
Op de vingers getikt
Later werd het verantwoordelijke ministerie nog op de vingers getikt over hoe de zaak was afgehandeld. In april 2018 oordeelde het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) dat de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit opnieuw moest beslissen op het verzoek om maatregelen te treffen tegen een nertsenfokkerij. 1 Ze had de video-beelden in haar besluitvorming moeten betrekken.
Afname aantal bedrijven
Het aantal nertsenfokkerijen neemt langzaam af naarmate het totaal verbod van 2024 dichterbij komt. Volgens het CBS waren er in 2019 nog 128 bedrijven met in totaal zo’n 800.000 ‘fokteven’. In deze tijd van het jaar worden de jongen geboren die midden november, 7 maanden oud, worden vermoord voor hun pels.
Corona
Eerder deze week kwam de nertsenindustrie in het nieuws omdat bij dieren op twee bedrijven corona werd geconstateerd. Animal Rights pleitte op TV bij Omroep Brabant voor een versnelde afbouw van de nertsenfokkerij. 1
Een week daarvoor vroeg Animal Rights al om striktere controle van de bedrijven vanwege de grote kans op verwaarlozing tijdens de afbouw.