Inhoud
Nieuwe Europese aanbevelingen voor nertsenmonitoring
Een nieuw verslag van de European Food Safety Authority (EFSA) doet nieuwe aanbevelingen voor de monitoring van COVID-19 bij nertsen. Het agentschap erkent de reële gevaren van deze industrie voor de menselijke en dierlijke gezondheid. In januari 2021 was het coronavirus vastgesteld op ongeveer 400 nertsenfokkerijen in acht EU-landen: Denemarken, Frankrijk, Griekenland, Italië, Litouwen, Nederland, Spanje en Zweden.
Lees ook: Geen nertsen meer in Vlaamse bedrijven.
Transmissie van dier-op-mens
Transmissie van dier-op-mens is voorlopig enkel voorgekomen in Denemarken en Nederland. Het aantal nertsgerelateerde varianten van het COVID-19 virus is afgenomen sinds september, maar verdere verspreiding moet worden opgevolgd. In de Deense regio met de meeste nertsenfokkers testte 30% van de nertsenhouders en hun gezinnen positief. 27% van de SARS-CoV-2-stammen bij mensen was gerelateerd aan mensen. In Nederland testte 66% van de geteste personen op besmette nertsenfokkerijen positief.
Monitoring
Volgens de studie zijn alle nertsenfokkerijen in gevaar voor infectie, daarom moeten ze nauwlettend opgevolgd worden. De manier waarop nertsen worden gehouden, in aaneengeschakelde rijen van draadgazen kooitjes, faciliteert immers de overdracht van ziektes tussen de dieren maar ook naar wilde dieren. Bovendien vergroot het grote aantal dieren het risico op mutatie van het virus.
Passieve monitoring (enkel aangifte van verhoogde sterfte) is niet genoeg, de nertsen en het personeel op de fokkerijen moet actief gecontroleerd worden. Dit omdat een groot aantal nertsen geen symptomen vertoond, in Denemarken liep dat aantal op tot 30% van de onderzochte nertsen.
Klap voor de Europese nertsenfokkerij
Het rapport bevat ook goed nieuws, zo is het aantal nertsenfokkerijen in de EU afgenomen van 2900 in 2019 naar 759 eind 2020, waarvan de meeste zich bevinden in Polen, Finland, Litouwen en Griekenland. In België zijn er op dit moment geen nertsen, maar dit wil niet zeggen dat de laatste acht nertsenfokkers ook effectief zijn gestopt. Niets houdt hen tegen om indien de coronasituatie verbetert alsnog te beslissen opnieuw op te starten voor nog drie rondes van nertsen bezwangeren en vervolgens de pups te vergassen voor hun pels.
Kijk ook: In Polen overleven nertsen vergassing.
FAO, WHO en OIE analyse
Ook de wereldwijde organisaties voor voedsel, volksgezondheid en diergezondheid (FAO, WHO en OIE) concluderen in een wereldwijde risico-analyse dat het risico op verspreiding van het coronavirus vanuit nertsenhouderijen naar mensen en (voor het virusgevoelige) wilde dieren groot is. Datzelfde geldt voor het risico op mutaties van het virus in nertsenhouderijen.
In een reactie vragen 23 europarlementariërs Eurocommissaris Stella Kyriakides van Volksgezondheid in een brandbrief om een verbod in te stellen voor het herbevolken van nertsenbedrijven.
Weg met bont!
Volgens Animal Rights is het hoog tijd om deze kwestie niet langer toe te vertrouwen aan het gezonde verstand van nertsenfokkers, maar het houden van nertsen nu formeel te verbieden in plaats van hen nog verder dieren te laten uitbuiten tot 2023. Bovendien moet de invoer van bont- en bontproducten die elders verschrikkelijk dierenleed veroorzaken stante pede verboden worden.
Teken ook ons burgerinitiatief voor een verbod op de invoer van bont- en bontproducten in Nederland en de petitie in België.
Bronnen: EFSA (januari 2021) Monitoring of SARS-CoV-2 infection in mustelids en SARS-CoV-2 in animals used for fur farming: GLEWS+ risk assessment, 20 January 2021