Inhoud
CORONA IS EEN SYMPTOOM. SPECIËSISME IS DE ‘ZIEKTE’.
De COVID-19 pandemie heeft inmiddels alle krantenkoppen veroverd, steden en landen op slot gegooid en overal ter wereld worden proefdieren ingezet in een fanatieke wedloop naar een werkend vaccin. Volgens Animal Rights is corona een symptoom maar is speciësisme de werkelijke ‘ziekte’: “Dieren worden eerst door de mens uitgebuit waardoor COVID-19 kon ontstaan en tot een pandemie uitgroeien en nu zijn dieren opnieuw de dupe om het door de mens veroorzaakte probleem op te lossen,” aldus campagnecoördinator en toxicoloog Jen Hochmuth.
Wat is speciësisme?
"Speciësisme is het idee dat het mens-zijn een voldoende reden is voor menselijke dieren om grotere morele rechten te hebben dan niet-menselijke dieren. Speciësisme is een vooroordeel of vooroordeel ten gunste van de belangen van de leden van de eigen soort en tegen die van de leden van andere soorten." - Peter Singer, Animal Liberation, 1975.
Zoönosen zouden voor mensen een belangrijke reden moeten zijn om de vee-industrie met andere ogen te bekijken - naast een hel voor dieren en een gevaar voor milieu en klimaat, vormt deze industrie ook een bedreiging voor de volksgezondheid.
Oorsprong van het coronavirus
In de regio Wuhan in China startte in december 2019 de uitbraak van een nieuw coronavirus, ook wel COVID-19 of SARS-CoV-2 genoemd. Zowel de SARS-epidemie van 2003 als de huidige COVID-19 pandemie laat een spoor na dat terugvoert naar de Chinese 'wet markets'. 1 Dat zijn openluchtmarkten waar dieren levend verkocht en vervolgens ter plaatse geslacht worden voor de klanten. Voor de dieren zijn die plaatsen een hel op aarde.
Els Van Campenhout: “Zoönosen zouden voor mensen een belangrijke reden moeten zijn om de vee-industrie met andere ogen te bekijken - naast een hel voor dieren en een gevaar voor milieu en klimaat, vormt deze industrie ook een bedreiging voor de volksgezondheid.”
Lees ook: Corona en andere zoönosen
Wat is een zoönose?
Zoönosen zijn ziektes die van dieren op mensen kunnen worden overgedragen. Dieren worden ziek door de manier waarop mensen ze houden. En mensen worden ziek door de manier waarop we dieren gebruiken. Zoönosen zouden voor mensen een belangrijke reden moeten zijn om de manier waarop we met andere dieren omgaan te herbekijken.
Dieren worden eerst door de mens uitgebuit waardoor COVID-19 kon ontstaan en nu zijn dieren opnieuw de dupe om het door de mens veroorzaakte probleem op te lossen.
Dierproeven als sprankje hoop in een wanhopige race naar een vaccin?
Terwijl de ‘tentakels’ van het coronavirus zich blijven uitspreiden, kost het niet alleen mensen hun leven maar ook talloze proefdieren. Dierproeven vinden nu ongehinderd plaats waarbij diersoorten zoals apen, muizen, hamsters en zelfs fretten met het virus geïnfecteerd worden. 1
Voor Animal Rights zijn dierproeven nooit aanvaardbaar. Ernaast tonen de eerste resultaten uit dierproeven met COVID-19 dat de meeste proefdieren enkel en alleen lichte symptomen vertonen en proefdieren dus niet voldoende geschikt zijn om de levensbedreigende symptomen die bij de mens voorkomen na te bootsen. 2 3 Omdat bestaande diersoorten als model falen, creëren proefdiernemers nu genetisch gemanipuleerde muizen door het DNA te modificeren met een menselijk gen om het virus in het proefdier virulenter te maken.
Het feit dat proefdieren eerst genetisch gewijzigd dienen te worden is volgens Jen Hochmuth al een bewijs dat hun voorspellende waarde voor de mens nooit voldoende gaat zijn: “Ik ben ervan overtuigd dat onderzoek gebaseerd op menselijke cellen en weefsel veel betere resultaten zal boeken dan proefdieronderzoek. Op mens gebaseerd onderzoek kan uiteindelijk sneller voor een werkzaam vaccin tegen het coronavirus zorgen.”
Teken onze petitie: Stop genetische modificatie van dieren
We kunnen ons afvragen waarom dierproeven nog gerechtvaardigd zijn als we toch meteen op mensen kunnen testen.
Alternatieven voor dierproeven in de strijd tegen corona
In de VS wachten onderzoekers niet langer op de resultaten uit dierproeven. In Seattle zijn ze meteen begonnen aan een eerste menselijke klinische proef voor een coronavirusvaccin zonder het eerst op dieren te testen. 1 In een aantal landen, waaronder Nederland, krijgen ernstig zieken dan weer een experimentele virusremmer toegediend als laatste redmiddel. Een vaccin is het voor alle duidelijkheid niet. 2
Jen Hochmuth: "We kunnen ons afvragen waarom dierproeven nog gerechtvaardigd zijn als we toch meteen op mensen kunnen testen."
Antilichamen uit het bloed van COVID-19 genezenden zouden kunnen worden gebruikt om patiënten te behandelen en risicogroepen te beschermen. Bij eerdere uitbraken, waaronder de SARS-epidemie en de grieppandemie van 1918, konden onderzoekers al met success menselijke antilichamen uit het bloed van genezen mensen isoleren. 3
Met de hulp van proefdiervrije innovatie is onderzoek naar virussen ook mogelijk zonder hiervoor proefdieren in te zetten. In het internationale project Organovir gebruiken wetenschappers menselijke organoids.4 Een organoïde is een miniatuur en vereenvoudigde versie van een orgaan gemaakt van menselijke weefselcellen en stamcellen.
Jen Hochmuth benadrukt dat het niet realistisch is om al onze hoop op een nieuw vaccin te vestigen: “Uiteraard is het cruciaal om zo snel mogelijk een vaccin te ontwikkelen. Maar het creëren van therapieën tegen nieuwe ziekten duurt vaak jaren, zo niet decennia. We zouden ons beter op de preventie van toekomstige pandemieën focussen en de schade van deze huidige pandemie zo goed mogelijk proberen te beperken met strikte maatregelen.”
-
Onderzoek naar nieuw coronavaccin meteen op mensen zonder voorafgaande dierproeven ↩
-
Onderzoek naar vaccins en medicatie draait op volle toeren, ernstig zieke Nederlanders kunnen experimenteel medicijn krijgen ↩
-
Antilichamen van COVID-19 overlevenden zouden kunnen worden gebruikt om patiënten te behandelen, risicogroepen te beschermen. ↩
Laten we de oorzaak van de pandemie bestrijden
Zoönosen, zoals corona, vormen een van de grootste bedreigingen voor de mens. De manier waarop mensen met dieren omgaan is een tikkende tijdbom. In China is het na de uitbraak van het coronavirus verboden om nog langer wilde diersoorten te verhandelen en te eten. 1 Overheden wereldwijd nemen drastische maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.
Het idee dat zoönosen alleen om zich heen kunnen grijpen als gevolg van onhygiënische dierenmarkten in China of centraal-Afrika is een illusie. Denk maar eens aan de Q-koorts uitbraak in Nederland 2 of die van de gekkekoeieziekte (BSE) in Engeland.3 Zolang de mens dieren slacht voor vlees is het wachten op de volgende uitbraak. Er is echter een eenvoudige manier om de bron van veel van dit soort infectieziekten aan te pakken. Namelijk: stoppen met dieren houden en eten.
De belangrijkste reden dat de vee-industrie dient te verdwijnen is niet dat ze een gevaar vormt voor mensen, maar dat het de rechten van dieren schendt!
Vandaag vallen de vitale belangen van de mens duidelijk samen met de belangen van niet-menselijke dieren. Ook ons eigenbelang zou onze houding tegenover niet-menselijke dieren dienen te veranderen. We moeten niet alleen markten in China en overal ter wereld verbieden waar levende dieren verkocht en geslacht worden. De veel verregaandere conclusies is dat we dieren compleet uit onze voedselketen moeten schrappen, voordat het te laat is.
Erwin Vermeulen: “De belangrijkste reden dat de vee-industrie dient te verdwijnen is niet dat ze een gevaar vormt voor mensen, maar dat het de rechten van dieren schendt! Zoönosen zijn slechts een symptoom. Speciësisme is de werkelijke 'ziekte'.”
Teken onze petitie: Dierenrechten in de grondwet